Απόψεις

Ισχύει ότι γίνονται 8.500 αμβλώσεις ετησίως στην Κύπρο;

Από χθες αναπαράγεται σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα ένας αριθμός για τις αμβλώσεις που γίνονται ετησίως στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα του.

Ουσιαστικά, πρόκειται για δήλωση που έκανε την Τρίτη ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (ΠΟΠ), Ντίνος Ολύμπιος, μετά τη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την οποία συζητήθηκε η μελέτη του δημογραφικού προβλήματος και οι τρόποι αντιμετώπισης του. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων και δεκάδων οργανώσεων, μεταξύ αυτών μέλη της ΠΟΠ και του προέδρου της.

Ο πρόεδρος των πολυτέκνων, αφού αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του προβλήματος και την έλλειψη κινήτρων από το κράτος για αύξηση των γεννήσεων, είπε πως «με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, στην Κύπρο, έχουμε περί τις 8,500 αμβλώσεις ετησίως».

Θα αναρωτιέστε ποιο είναι το πρόβλημα με τη δήλωση αυτή.

Υπάρχουν δύο: Πρώτο, πώς είναι δυνατό να υπάρχει καταγεγραμμένος ετήσιος αριθμός, αφ’ ης στιγμής οι αμβλώσεις αποποινικοποιήθηκαν πριν ενάμιση χρόνο περίπου. Δεύτερο, στα δημογραφικά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, δεν αναγράφονται πουθενά οι αμβλώσεις – όχι μόνο σαν αριθμός, αλλά ούτε σαν λέξη.

Από τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν και πρόβαλαν το θέμα, μόνο η City Free Press μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει με αρμόδιους, προκειμένου να μάθει για το πώς προέκυψε ο αριθμός των 8,500 αμβλώσεων για την Κύπρο και εάν εν τέλει είναι αληθής ή ψευδής η πληροφορία-είδηση.

Λειτουργός της Στατιστικής Υπηρεσίας, δήλωσε στη City ότι δεν διαθέτουν κανένα στοιχείο για  τις αμβλώσεις αλλά ούτε έχει γίνει ποτέ τέτοιου είδους έρευνα, αφού μέχρι πρόσφατα ήταν παράνομες και θα ήταν αδύνατο να συλλεγούν τέτοια στοιχεία.

Το ίδιο λέχθηκε και σε εμάς από αρμόδιο λειτουργό της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Η πρόεδρος της υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι «δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και είναι αναμενόμενο καθώς μέχρι πρότινος οι αμβλώσεις ήταν παράνομες», προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει από που βρήκε αυτά τα στοιχεία ο κ. Ολύμπιος.

Διάψευση έκανε και η πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου, η οποία είπε ότι «αυτό το νούμερο πάει και έρχεται εδώ και καιρό και στη βουλή και από δημοσιογράφους και κανείς δεν αναρωτήθηκε πως προέκυψε».

«Εμείς, ως εταιρεία, δεν αναφερθήκαμε ποτέ σε κανένα νούμερο, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε κάποιο τέτοιο στοιχείο, και είναι επικίνδυνο να κυκλοφορούν στοιχεία που είναι ανυπόστατα. Ενημερώσαμε πολλές φορές και διαψεύσαμε άλλες τόσες, αλλά εξακολουθώ να βλέπω να γίνεται διασπορά ψευδών ειδήσεων», πρόσθεσε η Δρ. Ελισσαίου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων εγκρίθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 30 Μαρτίου του 2018. Με βάση την τροποποίηση των προνοιών του ποινικού κώδικα, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close