OE TEAM STUFF

Ισχυρισμοί για σύνδεση Προέδρου Αναστασιάδη με «ξέπλυμα»

Η Κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε ως λίβελο το δημοσίευμα που συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση από το κόμμα της αντιπολίτευσης αλλά και δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό κυπριακό Τύπο.

Η ιστοσελίδα του Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) δημοσίευσε την Τετάρτη μία έρευνα, στην οποία συνδέει ευθέως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το δικηγορικό γραφείο ‘Νικ. Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC’ με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ‘Πλυντήριο της Τρόικας’ (Troika Laundromat).

O OCCRP είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός ερευνητών και δημοσιογράφων της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής που εξειδικεύεται σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς.

Ιδρυτές του είναι ο Paul Radu από τη Ρουμανία και ο Drew Sullivan από τη Βοσνία.

Η ονομασία ‘Troika Laundromat’ δόθηκε στο δίκτυο 70 εταιρειών-βιτρίνα, το οποίο μεταξύ του 2006 και του 2013 μετέφερε δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία στη Δύση. Την διαχείριση του δικτύου είχε η Troika Dialog, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Ρωσίας, η οποία αργότερα συγχωνεύτηκε με δύο άλλες ρωσικές κρατικές τράπεζες. [Photo Credits: OCCRP]
Στο σχετικό δημοσίευμα, ο OCCRP ισχυρίζεται ότι αρκετά χρόνια πριν την πρώτη εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το δικηγορικό του γραφείο είχε επιχειρηματικές συμφωνίες που συνδέονται με εμπλεκόμενο πρόσωπο του σκανδάλου Μαγκνίτσκι και ένα δίκτυο εταιρειών που εμπλέκονται σε διάφορα οικονομικά σκάνδαλα.

Για τον ισχυρισμό αυτό, το OCCRP επικαλείται έγγραφα από την τράπεζα ‘Ukio Bankas’ της Λιθουανίας, η οποία έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2013.

Το ΑΚΕΛ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση την Παρασκευή, ζητώντας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να απαντήσει πειστικά σε όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις θέσεις των διεθνών παρατηρητήριων για το ξέπλυμα χρήματος».

Με το θέμα ασχολήθηκαν το Σάββατο οι κυπριακές εφημερίδες ‘Πολίτης’ και ‘Χαραυγή’, στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο από το Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι πρόκειται για συστηματική στοχοποίηση τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και της Κύπρου με λιβελογραφήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Τα όσα αναφέρονται ως ‘ευρήματα’ σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του εξωτερικού υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές Αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ (FinCEN), και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του Προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο, όπως κακώς αναφέρεται με τους ψευδείς ισχυρισμούς που καταγράφονται στην εν λόγω ιστοσελίδα», εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει τη λύπη και την απογοήτευσή του «διότι ευρέθη κυπριακό έντυπο που αναδημοσιεύει τους σχετικούς λιβέλους, ενισχύοντας την επιχειρούμενη δυσφήμιση της χώρας μας και του ιδίου του Προέδρου».

Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα του ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου παρέπεμψε σε δηλώσεις που είχε κάνει το 2010 ο τότε αρμόδιος Υπουργός, Νεοκλής Συλικιώτης, εξηγώντας πώς και γιατί παραχωρήθηκε η κυπριακή υπηκοότητα για την οποία γίνεται λόγος στην εφημερίδα Cyprus Weekly.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι σε εκείνες τις δηλώσεις, τις οποίες είχε αναπαράγει σε δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα ‘The Guardian’ στις 18 Μαρτίου 2013, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμιζε ότι η συγκεκριμένη υπηκοότητα είχε παραχωρηθεί από την Κυβέρνηση Χριστόφια επειδή «πρόσφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβανομένων υπόψη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του’ και ότι ‘συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν την πολιτογράφηση».

Ακολούθως, το ΑΚΕΛ προχώρησε σε νέα ανακοίνωση, εκφράζοντας τη λύπη του για την απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και επανέλαβε ότι οφείλει να απαντήσει πειστικά.

«Αντί ο κ. Αναστασιάδης να απαντήσει σε αυτές, επέλεξε να απαντήσει στα ΜΜΕ που μετέδωσαν την είδηση και στο ΑΚΕΛ που έθεσε ερωτήματα», τονίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο OCCPR σημειώνει ότι τα έγγραφα δεν περιέχουν απτές αποδείξεις ότι το δικηγορικό γραφείο ή οι υπάλληλοι του παραβίασαν κάποιο νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα, ωστόσο οι συνδιαλλαγές εγείρουν ερωτήματα για την σχέση του δικηγορικού γραφείου και των συνεργατών του με τα ρωσικά δίκτυα που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ‘Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεργάτες LLC’, Στάθης Λεμής, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, απάντησε ότι ουδέποτε βρέθηκε υπό διερεύνηση το δικηγορικό γραφείο και πως η εν λόγω πλατφόρμα επικαλείται πληροφορίες όχι από τις ερευνώσες αρχές, αλλά από αμφιβόλου αξιοπιστίας πήγες.

Ο κ. Λεμής τόνισε ότι δεν θα ασχοληθούν περαιτέρω με τα όσα αναφέρει η πλατφόρμα αλλά προτίθενται να κινηθούν δικαστικός εναντίον όσων θέλουν να πλήξουν τη φήμη του δικηγορικού γραφείου μέσα από ψευδείς ειδήσεις, λιβελογραφήματα, και με καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close