Πολιτική

Ιστορική συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για EastMed

Η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν την Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020, την διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, στο πλαίσιο της έβδομης τριμερούς Συνόδου που έγινε στην Αθήνα.

Η υπογραφή της ιστορικής αυτής συμφωνίας έγινε από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, Κωστή Χατζηδάκη, Γιώργο Λακκοτρύπη, και Γιουβάλ Στάινιτς στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης τύπου που ακολούθησε της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, οι τρεις ηγέτες έστειλαν ηχηρά μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου προβαίνουν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Ελλάδα, Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2020. [Photo Credits: Aris Roupinas/PIO]

Μητσοτάκης: Σύμβολο ειρήνης ο αγωγός EastMed

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ένα από τους μεγαλύτερους αγωγούς στον κόσμο με προφανείς θετικές συνέπειες για τις τρεις χώρες, την περιοχή αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτήρισε τον αγωγό ως ένα σύμβολο ειρήνης για τη γεωπολιτική σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και εξήρε τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και της Κύπρου συνεπεία της συμφωνίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα μεταφέρει αυτά τα μηνύματα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ όταν θα τον συναντήσει στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη βδομάδα.

Έκανε λόγο για τεχνικά υλοποιήσιμο και εμπορικά ανταγωνιστικότερο αγωγό από άλλες επιλογές γεγονός πρόσθεσε που αποδεικνύεται από τη συμφωνία ΔΕΠΑ-Energean για το τεχνικό μέρος. Για την εξέλιξη της συμφωνίας ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκη, θα ενημερώσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του ως ένα εμβληματικό έργο.

Τόνισε πως ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανένα επισημαίνοντας ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή για όλους πρόσθεσε, αρκεί να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Αναστασιάδης: Καλοδεχούμενη όποια χώρα θέλει να ενταχθεί

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαιώνει με τον πιο απτό τρόπο ότι η τριμερής συνεργασία δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις και πως οι τρεις χώρες προωθούν πλέον από κοινού στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια και εφοδιασμό της ΕΕ.

Τόνισε όπως και ο κ. Μητσοτάκης ότι η συνεργασία αλλά και το ίδιο το έργο δεν στρέφεται εναντίον της όποιας χώρας και πως όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη νοουμένου ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτων κρατών. Αναφέρθηκε επίσης στο ενεργειακό φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου στο οποίο συμμετέχουν κράτη που μπορεί μεν να έχουν διακρατικές διαφωνίες, ωστόσο έχουν αντιληφθεί τα οφέλη της περιφερειακής συνεργασίας.

Νετανιάχου: Αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε όλοι

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε λόγο για ιστορική μέρα για το Ισραήλ που γίνεται πλέον μια ισχυρή ενεργειακή χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Εξέφρασε την ελπίδα ότι Ιταλία και Αίγυπτος θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια και τόνισε τη σημαντικότητα της έβδομης τριμερούς Συνόδου για τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

«Αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Ελλάδα, Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2020. [Photo Credits: Aris Roupinas/PIO]
Της τριμερούς συνόδου προηγήθηκαν διμερής συναντήσεις των ηγετών αλλά και τριμερής συνάντηση των υπουργών Ενέργειας.

Λίγο πριν από τη Διακρατική Συμφωνία η Energean και η ΔΕΠΑ υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων για την πώληση και αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο, από τα κοιτάσματα της Energean στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, όπου η Energean ήδη επενδύει 1,7 δισεκ. $ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Tanin, μέσω του FPSO “Energean Power””.

Η ΔΕΠΑ, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συμμετέχει με 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της IGI Poseidon, της κοινοπραξίας με την Edison S.p.A, η οποία αναπτύσσει τον υποθαλάσσιο Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε ότι με την συμφωνία γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για τη διασφάλιση της εμπορικής βιωσιμότητας και, κατ΄ επέκταση, την υλοποίηση του έργου.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close