ΔιεθνήΥγεία

Η Ιταλία κλείνει όλα τα καταστήματα, εκτός φαρμακείων και τροφίμων

Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στην Ιταλία, η οποία μετρά 827 θανάτους και 12.462 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι για λόγους ασφαλείας θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Ήδη έχουν κλείσει τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα σινεμά, ενώ το Ιταλικό ποδόσφαιρο έχει αναστείλει όλους τους προγραμματισμένους αγώνες του. Οι δημόσιες συναθροίσεις, περιλαμβανομένων των τελετών γάμων, κηδειών και θρησκευτικών εκδηλώσεων έχουν απαγορευτεί, ενώ οι πολίτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας παρά μόνο εάν προκύπτουν λόγοι υγείας και εργασίας.

Κλειστά θα μείνουν τώρα και τα μπαρ, τα κομμωτήρια αλλά και τα εστιατόρια τα οποία δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Η λειτουργία των εστιατορίων επιτρέπεται μόνο μέχρι τις 18:00.

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο νέο διάγγελμα για τον κορωνοϊό.

«Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κόντε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση από τον κοροναϊό.

«Το ποσό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί αμέσως, αλλά θα χρησιμεύσει για τη συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Με τα κονδύλια αυτά θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και η δημόσια υγεία. Παράλληλα, ο Κόντε υπογράμμισε ότι περιμένει τα αναλυτικά αιτήματα από τους περιφερειάρχες του ιταλικού βορρά.

Μέχρι τώρα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί 827 θάνατοι λόγω της ασθένειας του κορωνοϊού, ενώ 12.462 είναι οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close