Πολιτική

Ο Γιούνκερ δηλώνει «Κύπριος» έναντι των τουρκικών προκλήσεων

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι είναι «Κύπριος» στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ερωτήθηκε σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος», απάντησε ο κ. Γιούνκερ, δείχνοντας την απόλυτη στήριξή του απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Αναστασιάδης: Επιδιώκουμε στήριξη αντάξια του κύρους της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην Σύνοδο του Σίμπιου, δήλωσε πως θα επιδιώξει στήριξη αντάξια του κύρους της ΕΕ.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των Κρατών Μελών», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι έχει την πρόθεση να αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας και δήλωσε βέβαιος ότι θα έχει την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ.

Κληθείς να διευκρινίσει το είδος της αντίδρασης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Τσίπρας: Η ΕΕ πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ -θέμα το οποίο θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη- αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία», ο κ. Τσίπρας απάντησε «πρώτα πρώτα η διπλωματία».

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close