Καιρός να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς λέει ο Α. Γκουτέρες

Secretary-General of the United Nations Antonio Guterres
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. [Photo Credits: Carlo Allegri/Reuters]

Είναι καιρός να επιτευχθεί συμφωνία στους όρους αναφοράς, ώστε να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες στο Κυπριακό, είπε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της έναρξης της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την ανάγκη για επίτευξη συμφωνία στους όρους αναφοράς.

«Είναι πολύ σημαντικό να έλθουν ταχέως σε συμφωνία στους όρους αναφοράς για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ελπίζω αυτή τη φορά να είναι διαφορετικές από το παρελθόν», είπε ο κ. Γκουτέρες.

Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει σ’ όλους τους ηγέτες που θα συναντήσει, σημείωσε.

«Είναι καιρός να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στους όρους αναφοράς, στη βάση του έργου που έγινε, κυρίως στο Κραν Μοντανά. Γιατί πιστεύω σθεναρά ότι η πολιτική διαδικασία χρειάζεται να επανεκκινήσει», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες εξήγησε ότι αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό και για τα μέρη.

«Βλέπω αρκετή ανυπομονησία, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει πρόοδος και πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για να καταλάβουν τα μέρη ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, τουλάχιστον στους όρους αναφοράς», συμπλήρωσε.

Μεταξύ τις 1 με 6 Σεπτεμβρίου 2019, η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο δεν κατέστη εφικτή η συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com