Απόψεις

Κακές ματιές γύρω από τον εκλιπόντα Γλαύκο Κληρίδη!

Γράφει ο Νικόλας Παπαγεωργίου.

Έχουν ήδη περάσει τρεις μέρες από τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη , και , αν και είχα την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαζόταν να αναρτήσω στην στήλη οτιδήποτε παρά μόνον συλλυπητήρια, (νομίζοντας ότι ο Κυπριακός λαός έμαθε επιτέλους να ξεχωρίζει τα μεγάλα και τα άξια, από τα μικρά και τα ασήμαντα), νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω όλα όσα λέγονται γύρω από την πολιτική ζωή του (κατά κόσμον) μεγάλου ηγέτη Γλαύκου.

Πραγματικά τα σχόλια μερικών μόνο αηδία μπορούν να μας προκαλέσουν καθώς το να διαβάζω κείμενα και άρθρα τα οποία βασίζονται στο ότι ο Γλαύκος Κληρίδης κάποτε (το 1973 συγκεκριμένα) απεκάλεσε τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή φονιά έπρεπε απλά να παραμείνουν στο μυαλό των εμπνευστών τους και όχι να δημοσιεύονται. Έπειτα, είναι και οι άλλοι που ξαφνικά την είδαν πολιτικοί ειδήμονες και έτρεξαν να σχολιάσουν το πολιτικό έργο του Κληρίδη, με βασικό γνώμονα όλα όσα τους ”πάσαραν” οι ανώτεροι τους στις διάφορες πολιτικές ομάδες που ανήκουν, καθώς το 80% όσων κρίνουν σήμερα την ζωή και το έργο του Γλαύκου Κληρίδη , κατά την δεκαετία της προεδρίας του ήταν 10-15 ετών , ηλικίες κατά τις οποίες το πιο κοντινό τους πολιτικό έργο ήταν η προεδρία του τμήματος τους σε δημοτικό ή γυμνάσιο, άντε και καμία προεδρία του σχολείου.

Το τραγικό είναι ότι μέσα από ένα θάνατο ενός μεγάλου ηγέτη έπεσαν πολλές μάσκες μα εμφανίστηκε σωρεία παρωπίδων, ο τρόπος με τον οποίο τόσοι και τόσοι είτε εξυμνούν τον Γλαύκο Κληρίδη χωρίς συγκεκριμένο λόγο είτε τον κατηγορούν χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα σχετικά με τα όσα σχολιάζουν είναι άξιο απορίας και συλλογισμού καθώς μια τέτοια συμπεριφορά καθιστά ένα μεγάλο ποσοστό της νεολαίας των Ελλήνων της Κύπρου σε μια θέση όπου ο μόνος αντικειμενικός χαρακτηρισμός που μπορεί να τους αντιπροσωπεύσει πλήρως είναι αυτός του ”απολίτιστου που εθελοτυφλεί για χάριν του κόμματος του”. Την χαριστική βολή στον νεανικό παραλογισμό όμως την έδωσαν οι ”πατριώτες εθνικιστές” . Προσπαθώντας να ξεχωρίσουν το δικό τους πολιτικό κίνημα από τον μέσο λογικευμένο εθνικόφρων, δηλώνουν ευθαρσώς ότι το έργο του μεγάλου Γλαύκου Κληρίδη μόνο κακά προκάλεσε και ότι δεν θα έπρεπε να τον τιμούμε.

Κατ’ αρχάς, να βάλουμε τα πράγματα με την σωστή σειρά. Η εθνικοφροσύνη είναι ιδέα, δεν είναι ούτε πολιτικό κόμμα, ούτε πολιτικό φρόνημα. Το να είναι κάποιος εθνικόφρων αλλά να μην ανήκει στις τάξεις συγκεκριμένης οργάνωσης (είτε αυτή είναι λαϊκό κίνημα , κόμμα ή φοιτητική παράταξη) είναι δικαίωμα του, και όλοι όσοι κατακρίνετε κάποιον εθνικόφρονα με μόνο επιχείρημα την  παράταξη στην οποία ανήκει, θα σας δοθεί το δικαίωμα όταν κάποτε αποφασίσετε να προσφέρετε ουσιαστική δράση για το κοινό τον Κυπρίων και όχι τώρα που το μόνο που κάνετε είναι να μας γεμίζεται την ροή του Facebook . Έπειτα, όταν οι πλείστοι των πολιτικών αντιπάλων του Μεγάλου Γλαύκου Κληρίδη υποκλίνονται μπροστά στο μεγαλείο του και έτρεξαν να προσφέρουν φόρο τιμής, έστω και μετά τον θάνατο του, εσείς για πιο ακριβώς λόγο αντιπολιτεύεστε με τόσο αισχρό τρόπο;

Εν κατακλείδι, ο θάνατος του πρώην ΠΤΔ Γλαύκου Κληρίδη έχει φέρει στην επιφάνεια το πραγματικό πρόσωπο ενός μεγάλου ποσοστού του Κυπριακού λαού, έχει δείξει ότι η Κύπρος μας δεν έχει ακόμη ωριμάσει πολιτικά και ότι στο επόμενο ατόπημα της όποιας κυβέρνησης θα υπάρχουν ακόμη ανεγκέφαλοι επιτήδειοι που θα φέρουν στην επιφάνεια γεγονότα τύπου 1974. Μακάρι αυτά τα δεδομένα να αλλάξουν, πριν είναι πολύ αργά.

Αγαπημένε μας Πρόεδρε, Υπερείδη, Μεγάλε μας Ηγέτη, αιώνια και άσβεστη θα είναι η μνήμη σου, το πολιτικό σου ήθος και το διπλωματικό σου χάρισμα θα μας δείχνουν πάντοτε τον δρόμο προς την ορθολογιστική πολιτική.

Σε ευχαριστούμε!

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close