BLOGΑΠΟΨΕΙΣ

✍ Κατά το δοκούν… η λύση του Κυπριακού

Εδώ και χρόνια ακούμε κατά διαστήματα για εφικτή λύση του Κυπριακού προβλήματος. Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε το Κυπριακό, είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου μετά απο την παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας απο την Τουρκία.

Το 2004, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση, η προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος γινόταν όλο και μεγαλύτερη, με αποκορύφωμα αυτής το σχέδιο που εκπόνησε ο ΟΗΕ, κοινώς σε όλους μας ως Σχέδιο Ανάν. Το εν λόγω σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους με δύο ομόσπονδα κρατίδια, τον ελληνοκυπριακό Νότο και τον τουρκοκυπριακό Βορρά. Η εξουσία στην ομοσπονδία θα μοιραζόταν ανάμεσα στις δύο κοινότητες με ένα πολύπλοκο σχήμα και ο Πρόεδρος θα εναλλασσόταν ανά 20 μήνες, ενώ στο νομοθετικό σώμα οι δύο κοινότητες θα εκπροσωπούνταν ισοδύναμα. Τελικά παρόλα αυτά, το σχέδιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, αφου το μεγαλύτερο ποσοστό ταχθηκέ κατά.

Τα χρόνια κύλησαν και φτάσαμε σήμερα στο 2016, ψάχνοντας άκομα για εφικτή λύση. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζί, ανακοίνωσε πρόσφατα πως η λύση είναι εφικτή του επόμενους μηνες.

Παρόλα αυτα νομίζω πως η λύση του Κυπριακού, τουλάχιστον για τον απλό λαό θα είναι κατα το δοκούν. Η οποιαδήποτε λύση, πάντοτε θα είναι δίκαιη ή αδική για τον καθέ πολίτη του Κυπριακού κράτους ανάλογα με τα βιώματα, και κατα πόσο αυτή θα τον αντιπροσωπεύει. Πέραν τούτου η διδασκαλία μας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα συνεχίζουν να εμμένουν στο παρελθόν αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το παρόν και το μέλλον. Δυστυχώς ακόμα το εκπαιδευτικό μας σύστημα εξακολουθεί να μεταδίδει το αίσθημα της ματαιότητας, της δυσπιστίας, της διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης, του σκοταδισμού και της αρνητικότητας. Γι αυτό εξάλλου η Τουρκια έχει καταστέι πλεόν ως ο επίσημος αιώνιος εχθρός της Κύπρου.

Εν κατακλείδι, αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα σαν ανθρώποι δεν είναι το ποια λύση μας αντιπροσωπεύει και είναι δίκαιη για τον καθένα ξεχωριστά, αλλά κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να φέρει την μαζική αλλαγή. Μια αλλαγή μακρία απο εχθρότητες, ρατσιστικές συμπεριφορές, που θα ανακουφίσει επιτέλους το θηρίο που κρύβεται μέσα μας 41 ολόκληρα χρόνια…

Μιχάλης Αντωνίου

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα κάνεις κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)