Καταγγελία στην ΕΕ για εξευτελισμό εποχικών εργατών από το Κράτος

Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκατοντάδες αγωγές στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών ετοιμάζει η Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα» σχετικά με τους Εποχικούς Εργάτες.  

Η «Ισότητα» καταγγέλλει δημόσια το Κράτος για τον τερματισμό της απασχόλησης εκατοντάδων εποχικών εργατών, την πρακτική επαναπρόσληψης τους καθώς επίσης την πρακτική κάλυψης μόνιμων ή πάγιων και διαρκών αναγκών.

Σε ανακοίνωση της, η συντεχνία κάνει λόγο για «εξευτελιστικό τερματισμό της απασχόλησης εκατοντάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι αν και, εδώ και χρόνια, έχουν καταστεί αορίστου χρόνου συνεχίζουν να εργοδοτούνται με συμβόλαια ορισμένης διάρκειας, εντεκάμηνα».

Σημειώνει, μάλιστα, πως οι εν λόγω εργοδοτούμενοι «υποβάλλονται για πολλοστή φορά σε αθλητική δοκιμασία, προκειμένου να επαναπροσληφθούν, πρακτική η οποία δεν εφαρμόζεται ούτε ακόμα και για τα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς ή της Αστυνομίας».

Ταυτόχρονα, διερωτάται πως γίνεται να χαρακτηρίζονται ως «εποχιακοί» από την στιγμή που η εργασία τους διαρκεί για έντεκα μήνες το χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι «ο απόλυτος εξευτελισμός της νοημοσύνης κάθε νοήμονος όντος».

«Πως μπορεί να χαρακτηριστεί ένας εργοδότης που καταδολιεύει και εξαπατά τους υπαλλήλους του; Εάν ο εργοδότης αυτός είναι το Κράτος, μήπως ο παράνομος και ανήθικος χαρακτήρας της πράξης/πρακτικής αποκτά μία ιδιαίτερη σημασία; Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί μία αρμόδια αρχή που εθελοτυφλεί μπροστά στην παρανομία που έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει/καταπολεμήσει;», αναφέρει η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα.

Καταγγέλλει, επίσης, «την απάνθρωπη πρακτική του Κράτους να καλύπτει μόνιμες/πάγιες και διαρκείς ανάγκες με συμβόλαια ορισμένου χρόνου», αφού όπως αναφέρει αυτό συνιστά κατάχρηση με βάση τις πρόνοιες της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ.

Πέραν τούτων, η συντεχνία επιρρίπτει ευθύνες στην Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Μαρία Ιωάννου-Χασάπη, η οποία όπως αναφέρει «δεν έπραξε οτιδήποτε για την προστασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων».

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε απαντητική επιστολή της κ. Ιωάννου-Χασάπη, στην οποία αναφέρει ότι «δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε παραβίαση του Νόμου εφόσον ο Νόμος δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να διαφοροποιεί το καθεστώς απασχόλησης του προσωπικού του που αναγνωρίζεται ως αορίστου χρόνου».

Η συντεχνία κατ’ ισχυρισμό αναφέρει πως η Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων «μας έβγαλε νοκ άουτ», χωρίς πρώτα να εξετάσει την ουσία του ζητήματος, «δηλαδή την καταστρατήγηση των προνοιών της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ».

Επίσης, αναφέρει ότι η κ. Ιωάννου-Χασάπη παρέλειψε να διεξαγάγει σοβαρή και ουσιαστική έρευνα, παρά την εκτενή αναφορά της συντεχνίας στη Νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τριών σχετικών Αποφάσεων του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών.

Οι τρεις σχετικές αποφάσεις: 

Τέλος, η «Ισότητα» δηλώνει ότι ετοιμάζει νέα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στην Κομισιόν και την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για ελλιπή συμμόρφωση προς τη ρήτρα 5 της Συμφωνίας-Πλαισίου. Προγραμματίζει, επίσης, την καταχώριση εκατοντάδων αγωγών στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com