Απόψεις

Κριτική σκέψη νέων και πώς επηρεάζεται

Τηλεόραση, διαδίκτυο, εφημερίδες και περιοδικά κατευθυνόμενα από το συμφέρον ή και χωρίς ίχνος αξιοπιστίας και εγκυρότητας «κονσερβοποιούν» τη μάζα, και «εγκλωβίζουν» τους ανθρώπους – και κυρίως τη νέα γενιά – αποτρέποντας τους να σκεφτούν κριτικά.

Παρόλα αυτά, εναπόκειται στον καθένα μας ξεχωριστά το τι θα πιστέψει και το αν θα διατηρήσει αυθεντική την κριτική του σκέψη.

Κριτική σκέψη ορίζεται ως η νοητική και συναισθηματική λειτουργία κατά την οποία το άτομο αξιολογεί την αξιοπιστία των πληροφοριών. Ακολούθως, αποφασίζει τι να σκεφτεί και τι να πράξει μέσω συλλογισμών που βασίζονται σε όλα τα δυνατά στοιχεία που διαθέτει.

Η κριτική σκέψη θεωρείται σαν το σημαντικότερο όπλο υπέρ της ανθρωπότητας ούτως ώστε ένα άτομο να νιώθει ελεύθερο και όχι παγιδευμένο από όλα όσα το κατακλύζουν ως «έγκυρες» πηγές.

Μέσα από την κριτική ικανότητα ο άνθρωπος είναι σε θέση να δει από τη δική του οπτική γωνία τα γεγονότα που διαδραματίζονται καθημερινώς και να εκφράσει τη θέση του, χωρίς περιορισμούς (Cogito ergo sum: Σκέφτομαι άρα υπάρχω).

Διάφοροι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν – έως και διαστρεβλώνουν – τα πιστεύω των ανθρώπων. Ένα από τα δημοφιλέστερα παραδείγματα είναι η προπαγάνδα στο διαδίκτυο, μέσο που χρησιμοποιείται καθημερινά από όλους μας.

«Ο μεγάλος εχθρός της αλήθειας συχνά δεν είναι το ψέμα – εσκεμμένο, πλαστό, ανέντιμο – αλλά ο μύθος – επίμονος, πειστικός και ρεαλιστικός.» Τζων Κέννεντυ

Κυρίως οι νέοι αρκούνται στους «πιασάρικους» τίτλους διάφορων άρθρων που πολλαπλασιάζονται κάθε ώρα αρνούμενοι να ελέγξουν την εγκυρότητα και κατά πόσο ευσταθούν.

Δεν θα αρκεστώ, βέβαια, μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφόσον, τόσο η τηλεόραση όσο και διάφορα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) συμβάλλουν στην «παγοποίηση» της κριτικής σκέψης του καθενός μας.

Όπως όλοι οι τομείς επιδέχονται αλλαγή, έτσι και οι προσωπικές απόψεις του ατόμου μπορούν να επανέλθουν στην δική τους υποκειμενική σκέψη και όχι του πλήθους. Όλοι αποτελούμε το δικό μας κομμάτι για την αλλαγή και μπορούμε να κάνουμε την αρχή – τη δική μας αρχή!

«Μέσα στην ιστορία της ανθρώπινης διανόησης διακρίνουμε τους Πρωτοπόρους, τα μεγάλα πνεύματα, τους μεγάλους διανοητές, οι οποίοι ξεφεύγουν από την περπατημένη οδό και πορεύονται σε νέες περιοχές, ανοίγοντας νέα μονοπάτια για τους κοινούς θνητούς.»

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Merilyn Charalambous

Μαίριλυν Χαραλάμπους, Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close