(OnlinEpikairotita) — Με στόχο την προσέλκυση επενδυτών στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η Κύπρος εγκαινίασε την Τρίτη το «Olivewood», όπως ονομάστηκε η προσπάθεια της χώρας να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο κινηματογραφικό στούντιο.

Στο πρώτο Cyprus Film Summit που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λευκωσία, παρουσιάστηκε το ειδικό πλαίσιο κινήτρων και ωφελημάτων που διαμόρφωσε η κυβέρνηση για εγχώριες και διεθνείς παραγωγές, καθώς και η διαδικτυακή πλατφόρμα Film in Cyprus, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την οπτικοακουστική βιομηχανία αλλά και την Κύπρο γενικότερα, και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση.

Το πρώτο Cyprus Film Summit 2018 διοργάνωσαν ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν παραγωγοί και σκηνοθέτες από μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Hollywood, του Pinewood (Λονδίνο) και του Bollywood.

Συνολικά, στο συνέδριο παρευρέθηκαν περισσότεροι από 120 συμμετέχοντες από εταιρείες παραγωγής και σκηνοθεσίας από την Ευρώπη (Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ουκρανία, Τσεχία, Εσθονία, Πορτογαλία, Λιθουανία), από το Ντουμπάι, την Αυστραλία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και τη Βόρεια Αμερική, καθώς και από την Κύπρο.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ανέλυσε τις προοπτικές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός σημείωσε ότι οι προσπάθειες είναι συνεχείς σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς και υπάρχει μια κινητοποίηση εκ μέρους της Κυβέρνησης, φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

“Ο τομέας της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, θεωρώ πως μπορεί να αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για την χώρα μας”, ανέφερε. Όπως είπε, ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κύπρο για αυτό το συνέδριο, αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος είναι ένα φυσικό στούντιο και διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα.

Πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτά τα πλεονεκτήματα η Κυβέρνηση έχει προσθέσει ένα στοχευμένο σχέδιο κινήτρων με χορηγίες, αλλά και με φορολογικές απαλλαγές, έτσι ώστε να συμπληρωθεί και να ενδυναμωθεί αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. “Με τέτοιες κινήσεις είναι που μπορούσε να σπρώξουμε την οικονομία μας ακόμα πιο ψηλά”, ανέφερε.

Ο Χ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι είναι έντονο το ενδιαφέρον και αυτό επιβεβαιώνεται από την παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο για αυτό το συνέδριο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το ενδιαφέρον θα επιβεβαιωθεί στο επόμενο διάστημα, στα επόμενα χρόνια, με συγκεκριμένες κινήσεις. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι το φορολογικό σκέλος του συγκεκριμένου σχεδίου θα εγκριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες από την Βουλή.

Σε χαιρετισμό του προέδρου του Invest Cyprus,Μιχάλη Μιχαήλ, τον οποίο ανέγνωσε το μέλος του ΔΣ του Invest Cyprus Κυριάκος Κόκκινος, τονίστηκε ότι φιλοδοξία της Κύπρου είναι να εισέλθει δυναμικά στην οπτικοακουστική αγορά και να καθιερώσει τη θέση της στον κινηματογραφικό χάρτη.

Ο Μ. Μιχαήλ αναφέρθηκε εκτενώς στα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η Κύπρος ως προορισμός γυρισμάτων, σημειώνοντας ότι το νησί αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό στούντιο, το οποίο συνδυάζει πληθώρα διαφορετικών τοπίων όπως όμορφες παραλίες, δασικές εκτάσεις και βουνά, γραφικά χωριά και σύγχρονες πόλεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι πέρα από την οπτική της φυσικής ομορφιάς, η Κύπρος αποτελεί μία ελκυστική επένδυση για οποιοδήποτε παραγωγό αναζητεί ένα χώρο γυρισμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στο σχέδιο οπτικοακουστικής βιομηχανίας που εκπόνησε η κυβέρνηση, το οποίο παρέχει σε Κύπριους και ξένους παραγωγούς φορολογικά κίνητρα, όπως επιστροφές χρημάτων (cash rebate) μέχρι και 35%, φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ επί επιλέξιμων δαπανών.

Για τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων προέχει η μεγάλη εικόνα, είπε, παραπέμποντας στο γεγονός ότι η οπτικοακουστική βιομηχανία μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κυπριακή οικονομία γενικότερα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, προωθώντας τον πολιτισμό και την καινοτομία, ενώ θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και άλλων τομέων όπως η τουριστική βιομηχανία.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Άγγελος Λοΐζου ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ένας επιτυχημένος και ελκυστικός τουριστικός προορισμός για πολλούς λόγους οι οποίοι μπορούν να ενδιαφέρουν και τους επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος είναι ένα νησί ομορφιάς και αντιθέσεων, όπου οι αμμώδεις παραλίες και οι πεδιάδες συνδυάζονται με βουνά και δασώδεις περιοχές, ενώ κάποιος μπορεί να ταξιδέψεις από σύγχρονες πόλεις σε γραφικά χωριά μέσα σε λεπτά, ενώ υπάρχει ποικιλομορφία στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και τις διαφορετικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει ένας επισκέπτης σε μια σχετικά μικρή γεωγραφική περιοχή.

Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδού παρουσίασε την προωθητική ταινία «Cyprus: A Natural Film Studio», και αναφέρθηκε σε όλα τα στοιχεία που κάνουν την Κύπρο μοναδική ως προορισμό, τον οποίο, όπως είπε “θέλουμε να μοιραστούμε”. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι η Κύπρος είναι ένας από τους πιο υπέροχους προορισμούς όχι μόνο για τουρισμό, αλλά και για επένδυση σε ταινίες.

“Έχουμε επίσης εξαιρετική ομάδα επαγγελματιών του χώρου η οποία δραστηριοποιείται στην Κύπρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι καιρός να αξιοποιήσουμε το ταλέντο που έχουμε συσσωρευμένο στην Κύπρο”.

Πρόσθεσε ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο ΚΟΤ και o Invest Cyprus θα συνεχίσουν να δουλεύουν με τον ίδιο ζήλο ίσως και περισσότερο έτσι ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις στην Κύπρο.

Τις πρόνοιες του Σχεδίου Κινήτρων παρουσίασε ο Ανώτερος Λειτουργός του Invest Cyprus, Λευτέρης Σ. Ελευθερίου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυπριακή οπτικοακουστική βιομηχανία θα πάρει το όνομα Olivewood, αφού όπως είπε η ελιά είναι ένα δέντρο που συνδέεται έντονα με την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου προγραμματίστηκαν εκδρομές σε πιθανούς χώρους γυρισμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, σε παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com