Ελπίδα για το μέλλον δίνουν οι Κύπριοι μαθητές που άφησαν τις τάξεις τους για να μετέχουν στην πρωτοφανή παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.

Με πλακάτ και συνθήματα, οι μαθητές διαδήλωσαν χθες Παρασκευή (15/3) έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ζητώντας από τους βουλευτές ισχυρές δράσεις για το κλίμα.

Οι Κύπριοι μαθητές, που οργανώνονται ως μια ανεξάρτητη ομάδα με το όνομα Youth for Climate Cyprus (Νέοι για το Κλίμα Κύπρου), παρέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, υπόμνημα με τα πέντε αιτήματά τους.

Ουσιαστικά, οι μαθητές ζήτησαν από τους κυβερνώντες να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

YouthStrike4Climate Global Strike Cyprus (2)
[Photo Credits: Friends of the Earth Cyprus – Φίλοι της Γης Κύπρου/FACEBOOK]
Μαθητές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία δήλωσαν τα εξής:

«Είμαστε η μελλοντική γενιά και αν δεν δράσουμε τώρα, οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες και πολύ πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες στο μέλλον. Ελπίζουμε ότι μέσα από αυτή τη διαμαρτυρία, η κυβέρνηση της Κύπρου θα δει τα πράγματα μέσα από τη δική μας οπτική, την οπτική πλευρά των μελλοντικών ηγετών αυτής της χώρας και θα ξυπνήσει.»

«Αυτή η διαμαρτυρία είναι σημαντική και αναγκαία για να αφυπνίσει την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει το περιβάλλον. Εμείς, οι νέοι, παρατηρούμε αλλαγές στο περιβάλλον πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμέναμε, πράγμα που μας ανησυχεί για το μέλλον μας. Δεν έχουμε χρόνο για υποσχέσεις. Πρέπει να δράσουμε τώρα, το ίδιο και η κυβέρνησή μας.»

YouthStrike4Climate Global Strike Cyprus (6)
[Photo Credits: Youth for Climate Cyprus/FACEBOOK]
«Σίγουρα όλοι θυμόμαστε την εποχή που ήμασταν ευτυχισμένοι σκαρφαλώνοντας δέντρα και παίζοντας με τη λάσπη. Δεν θέλουμε τα ίδια χαμόγελα και εμπειρίες για τις μελλοντικές γενεές; είναι ξεκάθαρο ότι τα άτομα που βρίσκονται τώρα στην εξουσία είναι αδιάφορα για το μέλλον μας, άρα τώρα είναι η σειρά μας να φτιάξουμε τη ζημιά. Όχι μόνο για μας, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές, που αξίζουν τις ίδιες παιδικές αναμνήσεις με εμάς.»

YouthStrike4Climate Global Strike Cyprus (6)
[Photo Credits: Friends of the Earth Cyprus – Φίλοι της Γης Κύπρου/FACEBOOK]
Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τους νέους για την πρωτοβουλία τους και ανέφερε ότι η Βουλή έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες αναφορικά με το θέμα του περιβάλλοντος και των κλιματολογικών αλλαγών».

«Ξέρω ότι γίνονται σε πολλές χώρες του κόσμου αυτές οι εκδηλώσεις, χώρες που ποσοτικά -αν όχι αναλογικά- μολύνουν πολλαπλάσια από ότι η μικρή Κύπρος. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν πρέπει να μειώσει σημαντικά την ανάλογη μόλυνση του περιβάλλοντος», είπε ο κ. Συλλούρης.

Κάλεσε τους νέους να συμμετάσχουν στη λειτουργία της παράλληλης Βουλής και συγκεκριμένα στην Πράσινη Βουλή, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν πολίτες όταν θεσμοθετηθεί.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, πληροφόρησε τους νέους ότι την προσεχή Τετάρτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος θα παραστεί για να αναπτύξει τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας την ελπίδα τι με τη συμβολή της Βουλής, αλλά και με την πίεση των νέων «θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Σημείωσε ότι «δυστυχώς είναι εσείς που θα βιώσετε την κλιματική αλλαγή και όχι εμείς», για να συμπληρώσει ότι «επανειλημμένα έχουμε υποδείξει ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως Επιτροπή Περιβάλλοντος τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, ώστε να μειώσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη».

«Στην Κύπρο έχουμε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να μειώσουμε -παρότι μικρή χώρα και η συμβολή μας στο πλανητικό φόρτο είναι μικρή- εντούτοις μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα. Σας δηλώνω υπεύθυνα ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κάνουμε ότι είναι δυνατόν», είπε ο κ. Αδάμου.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, της οποίας το γραφείο στήριξε την εκδήλωση, είπε πως «στην Κύπρο οι πολιτικές και οι νομοθεσίες δεν εφαρμόζονται στο βαθμό που πρέπει και όντως αυτοί που έχουν να πληρώσουν τις επιπτώσεις είναι η νέα γενιά».

Είπε ότι η δική της γενιά έχει κάνει τεράστια λάθη, για να προσθέσει πως «η κλιματική αλλαγή είναι εδώ στην Κύπρο και είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή».

«Μιλάμε για την προσαρμογή, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα και στο τέλος τα παιδιά θα έχουν στη δική τους γενιά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της λειψυδρίας της απερήμωσης, της μειωμένης παραγωγής, των προβλημάτων υγείας μέσα από την κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικούς πρόσφυγες», είπε.

Κατέληξε λέγοντας πως «οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα και είναι ήδη αργά αν θέλουμε να προλάβουμε μια καλή ποιότητα ζωής».

Απαραίτητη η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή

Σύμφωνα με το υπόμνημα που επιδόθηκε στους βουλευτές, οι νέοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το 2030, η Κύπρος οφείλει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 24% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2005.

Προστίθεται ότι η ειδική αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), του σημαντικότερου επιστημονικού σώματος για την κλιματική αλλαγή, αναφέρει ότι αν θέλουμε να έχουμε μια πιθανότητα να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε 1,5 °C και να αποφύγουμε την καταστροφική κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητη η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2010.

Μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά του οι νέοι τονίζουν την ανησυχία και την αβεβαιότητά τους σε σχέση με τις πιθανότητες επίτευξης των καθορισμένων στόχων από τις δημόσιες αρχές, αφού τα μέχρι τώρα διαβήματα και οι πολιτικές που εκπονήθηκαν από την κυβέρνηση, όσον αφορά τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς της στόχους, αφήνουν λίγα περιθώρια ελπίδας.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ μακριά από τους καθορισμένους στόχους για το 2020 και ότι οι πιθανότητες για επίτευξη τους είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, ο στόχος για το 13% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) δεν φαίνεται ότι θα επιτευχθεί αφού σήμερα η διείσδυση των ΑΠΕ βρίσκεται στο 9,9%. Το χάσμα για τον επιμέρους στόχο για ΑΠΕ στα μέσα μεταφοράς είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού η Κύπρος βρίσκεται στο 2,5% σε σχέση με τον στόχο του 10%», αναφέρουν.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com