Κύπρος

Κύπριοι μαθητές στους δρόμους για την κλιματική αλλαγή

Εκατοντάδες μαθητές και νέοι από την Κύπρο συμμετείχαν την Παρασκευή στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και πολιτικών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 10:00 με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και συνεχίστηκε με πορεία μέχρι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στη Λευκωσία.

Το κάλεσμα για την πορεία απηύθυνε η ομάδα Νέοι Για Το Κλίμα Κύπρου (Youth for Climate Cyprus), το κυπριακό τμήμα του παγκόσμιου κινήματος μαθητών που διαδηλώνει για την κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές απουσιάζοντας από το σχολείο, συμμετέχουν σε ειρηνικές πορείες με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Στην πορεία προς το υπουργείο ενέργειας, οι μαθητές φώναζαν συνθήματα όπως «η μάχη για αλλαγή, πιο δυνατή, αυτή».

Στα χέρια τους κρατούσα πλακάτ με συνθήματα: «Η γη δεν πεθαίνει, εμείς πεθαίνουμε», «Δεν υπάρχει πλάνο Β’», «Διαβάζω για ένα μέλλον που καταστρέφεται», «Σώστε τη γη» και «Σώστε τον πλανήτη».

Κατά την παραμονή τους έξω από το κτίριο του Υπουργείου Ενέργειας, οι μαθητές ξάπλωσαν στο έδαφος για 5 λεπτά, θέλοντας να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης και επαγρύπνησης για τη γη και τη φύση που αργοπεθαίνει.

Ένας εκ των πρωτεργατών του Youth for Climate Cyprus, ο 18χρονος Νικόλας Μούρος, ανέφερε πως η ομάδα των νέων παλεύει για ένα μέλλον με καθαρό νερό και καθαρό αέρα.

«Σήμερα βρισκόμαστε έξω από το Υπουργείο Ενέργειας για να καταδικάσουμε την εξόρυξη φυσικού αερίου. Οι στόχοι που έχουμε από την ΕΕ είναι πάρα πολύ πίσω και ως αποτέλεσμα οι Κύπριοι πολίτες θα πληρώνουν πρόστιμο και πιο ακριβό ηλεκτρισμό», είπε.

Ο νεαρός ανέφερε ακόμα ότι το ενεργειακό πλάνο της Κύπρου για το 2020-2030 δεν είναι ευθυγραμμισμένο με την επιστήμη, η οποία λέει ότι πρέπει να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 45%, ενώ η Κύπρος θέλει να τα μειώσει μόνο κατά 24%.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μαθητές από σχολεία όλων των επαρχιών της Κύπρου, από την Πάφο μέχρι το Παραλίμνι, ενώ μετά από συνεννόηση που υπήρξε, οι μαθητές είχαν τη γραπτή συναίνεση των γονιών τους δεν πήραν απουσίες από τα σημερινά τους μαθήματα.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου στις 17:30. Ένα ραντεβού που, όπως και τη σημερινό, δεν αφορά μόνο τη Λευκωσία, αλλά όλες τις πόλεις της Κύπρου και του κόσμου.

Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.000 κινητοποιήσεις, με αυτή στη Νέα Υόρκη να θεωρείται η σημαντικότερη, καθώς η συμμετοχή ανήλθε σε 1,1 εκατομμύριο μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις αρχές να μην παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους.

Στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, έδρα του ΟΗΕ, συμμετείχε και η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 το κίνημα των σημερινών παγκόσμιων απεργιών.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close