Απόψεις

Λιμάνι Λάρνακας και εταιρείες υδρογονανθράκων: Μια απίστευτη παραδοξότητα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας συνήλθε σε συνεδρία στις 8/02/2016 για να συζητήσει το θέμα της συνέχισης παροχής προσωρινών υποβοηθητικών υπηρεσιών στο λιμάνι της πόλης προς την εταιρείες υδρογονανθράκων TOTAL και ENI για ακόμα έξι μήνες.

Έγινε σαφές πως σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος της εταιρείας, το ενεργειακό project θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα χρόνο και την ευθύνη για την καθυστέρηση θα φέρουν οι τοπικές αρχές.

Παρά ταύτα το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και η έκβαση της ψηφοφορίας ήταν αρνητική. Μετά από αυτή την εξέλιξη η εταιρεία HALLIBURTON ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την Κύπρο αφού το περιβάλλον ήταν επιχειρηματικά αφιλόξενο.

H αναρμοδιότητα: Οι εταιρείες ήρθαν στην Κύπρο μέσα στα πλαίσια του ενεργειακού και περιφερειακού σχεδιασμού του κράτους.Τα λιμάνια είναι κρατική ιδιοκτησία, συνεπώς την αποκλειστική αρμοδιότητα απόφασης για τη λειτουργία τους την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτή η αρμοδιότητα της κυβέρνησης ασκείται μέσω της Αρχής Λιμένων [βλ. Νόμος περί Αρχής Λιμένων Κύπρου 38/1973, άρθρο 4(2)].

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας ΔΕΝ έχει καμία αρμοδιότητα στη λήψη απόφασης για τον τρόπο λειτουργίας του λιμανιού. Το λιμάνι για το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι παρά ένας γεωγραφικός χώρος που εμπίπτει εντός των τοπικών ορίων του Δήμου Λάρνακας. Κατά συνέπεια, όποια κι αν είναι η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου, θετική ή αρνητική, αποτελεί απλή στάση κι όχι απόφαση επειδή δεν διαθέτει τέτοια αρμοδιότητα για να αποφασίσει.

Με απλά λόγια οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας, ούτε εμπειρογνώμονες είναι για γνωρίζουν τα ενεργειακά ή τα οικολογικά ζητήματα, ούτε κυβέρνηση για να αποφασίσουν. Το λάθος ξεκινάει όταν δόθηκε η εντύπωση στους πολίτες της Λάρνακας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για το λιμάνι. Αλίμονο αν μπορούσε να αποφασίσει κάποιο Δημαρχείο ή κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος κι ο κάθε αναρμόδιος για τον ενεργειακό σχεδιασμό του κράτους και της περιοχής.

Παρακολουθώντας με ορθολογισμό τα γεγονότα ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία κατά την οποία διεξάγονται κοινοί ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου με γειτονικά κράτη της περιοχής αλλά και της Ευρώπης, η Λάρνακα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός του κράτους ΔΕΝ τερματίζει τις προοπτικές παράλληλης τουριστικής ανάπτυξης της Λάρνακας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αναπτυξιακό πρότυπο της Μάλτας όπου παρατηρείται απόλυτος εναρμονισμός της τουριστικής με την ενεργειακή και τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Επιπλέον ας μη ξεχνάμε ότι οι εταιρείες υδρογονανθράκων διατηρούν ήδη εργαζόμενους στην Κύπρο, ενώ είχαν πρόθεση να εργοδοτήσουν περισσότερους κατά την περίοδο παραμονής τους. Με την αποχώρηση της HALLIBURTON από την Κύπρο 150 εργαζόμενοι έχουν χάσει τις δουλειές τους ενώ την ίδια ώρα μετράμε μια μεγάλη επενδυτική αποτυχία.

Αν ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λάρνακας θέλουν να κάνουν συνδικαλισμό στήνοντας μπαϊράκια στη ψευτο-οικολογία και με τις συμπεριφορές τους να οδηγούν τους εργαζόμενους στις λίστες των ανέργων, ας μας το πούνε ευθέως.

Σε μια πόλη με τα διαχρονικά προβλήματα, ανάγκες και ανεπάρκειες της Λάρνακας, επικρατεί μια απίστευτη παραδοξότητα. Ενώ ο στόχος πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της ανάπτυξης, βγαίνει η εικόνα ότι η Λάρνακα διώχνει τις επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η Κύπρος. Είναι εξοργιστικό μετά από όσα έχει περάσει ο τόπος, ορισμένοι να συνεχίζουν τις ίδιες κορποραλιστικές νοοτροπίες που μας είχαν οδηγήσει πριν τρία χρόνια στα όρια της οικονομικής καταστροφής.

Σε μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη και φιλόδοξη Λάρνακα του 2016 δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η δαιμονοποίηση της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας και να παρεμποδίζεται η ελευθερία της επενδυτικής δραστηριότητας.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Pantelis Poetis

Ο Παντελής Α. Ποιητής γράφει άρθρα άποψης για πολιτικά θέματα. Σπουδές: Νομική, Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική Οικονομία στο Middlesex University.

Related Articles

One Comment

  1. Πρωτα απο ολα δεν εχεις το τεκμηριο της αντικειμενικοτητας για να μην πω οτι εχεις συγκρουση προσωπικη συμφεροντων,και ξερεις πολυ καλα γιατι,αν θελεις θα σε θυμισω,δευτερον οι τοπικες αρχες σαν οικοδομικη αρχη αλλα και ως εξουσια που υπηρετει το τοπικο συμφερον εχει και πρεπει να εχει λογο, ποσον μαλλον σε περιπτωσεις δραστηριοτητων με περιβαλοντολογικες επιπτωσεις,σχετικη ειναι και η συμφωνια του Ααρχους στην οποια η Κ.Δ. ειναι μελος,τριτον το λιμανι της Λαρνακας βρισκετε στο κεντρο του αστικου πυλωνα της Λαρνακας και η οποια βιομηχανοποιηση του, θα προκαλεσει ανεπανορθοτη ζημεια στην Λαρνακα και στην υγιη αναπτυξη της,τεταρτον οι 50 θεσεις εργασειας ποια συγκριση μπορουν να εχουν με τις χιλιαδες θεσεις εργασειας που μπορει η Λαρνακα να εχει απο την σωστη, ορθολογιστικη, τουριστικη, αναπτυξη που μπορει να εχει?και επιτελους βαλτε την υγεια και το γενικο καλο των πολλων πανω απο τα ιδιοτελη συμφεροντα σας…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close