Συνεντεύξεις

Μάριος Θεοδώρου: «Έχω 2 επιλογές: Να παραμείνω απαθής ή να προσπαθήσω να δράσω»

Το OnlinEpikairotita.com στα πλαίσια της δράσης Νέα Εποχή Στην Ενημέρωση, παρουσιάζει την πρωτοβουλία των συντακτών της ιστοσελίδας υπό τον τίτλο «Είμαστε Νέοι – Αλλάζουμε» – Συνεντεύξεις. Μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προβολή νέων ανθρώπων που έχουν όραμα, όρεξη και θέληση για αποτελεσματική πρόοδο και εξέλιξη στην Κύπρο.

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας «Είμαστε Νέοι – Αλλάζουμε» – Συνεντεύξεις, το OnlinEpikairotita.com φιλοξενεί τον νέο Αντιπρόεδρο Α’ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου Μάριο Θεοδώρου, με τον οποίο συναντηθήκαμε και μας μίλησε μεταξύ άλλων για τον εθελοντισμό, την εκπαίδευση, την συμμετοχή του στα κοινά αλλά και την αλλαγή.

Μίλησε μας λίγο για τον εαυτό σου;
Ονομάζομαι Μάριος Θεοδώρου και κατοικώ στην επαρχία Λευκωσίας. Είμαι κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Leiden στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 είμαι φοιτητής στο Διδακτορικό πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Όσον αφορά την εμπλοκή μου με τον εθελοντισμό, εδώ και κάποια χρόνια αποτελώ εθελοντής στο Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού/ ΚΣΟΠ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση/ΜΚΟ που ασχολείται με θέματα Σεξουαλικής Υγείας και Δικαιωμάτων). Μάλιστα η εμπλοκή μου αυτή με τον ΚΣΟΠ μου έδωσε την ευκαιρία να επεκτείνω την εθελοντική μου δράση, αναλαβάνοντας πρόσφατα και ένα νέο ρόλο στη γραμματεία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Πως αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες και τις δυσκολίες στη ζωή σου;
Σε αυτή την φάση της ζωής μου θα μπορούσα να πω ότι έγινα πιο δεκτικός με τις αποτυχίες και τις δυσκολίες. Συγκεκριμένα ακολουθώ το «Κάποτε κερδίζουμε και κάποτε μαθαίνουμε» (John Maxwell). Θεωρώ ότι όλες οι εμπειρίες μας είναι σημαντικές και μπορούμε να αντλήσουμε από αυτές. Οι αποτυχίες/δυσκολίες μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρίες για να αναπτυχθούμε ως άνθρωποι. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αξιοποιηθεί η κάθε εμπειρία προς όφελος μας είναι να μπορούμε να αφουγκραστούμε τις αποτυχίες/δυσκολίες μας χωρίς όμως να γινόμαστε επικριτικοί προς τον εαυτό μας και τους άλλους. Παράλληλα, θεωρώ αρκετά σημαντικό το να μην είμαστε μεροληπτικοί στο πως ερμηνεύουμε τις αποτυχίες/δυσκολίες αποδίδοντας τις μόνο σε εμάς ή μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες.

Ποιος είναι ο ρόλος σου στο Συμβούλιο Νεολαίας;
Το Συμβούλιο Νεολαίας είναι μια ένωση, μια “ομπρέλα που στεγάζει” οργανώσεις νεολαίας (ΜΚΟ και κομματικές). Κύριο μέλημα του Συμβουλίου, αποτελεί η προώθηση πολιτικής που άπτεται σε θέματα νεολαίας καθώς και της ενεργής συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες χάραξης αυτής της πολιτικής. Στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία της γενικής συνέλευσης, είχα την ευκαιρία να εκλεγώ ως Αντιπρόεδρος στην γραμματεία του Συμβουλίου. Μια από τις κύριες αρμοδιότητες μου αποτελεί η συστηματική και ουσιαστική επαφή με τις οργανώσεις μέλη (αλλά και με άλλες οργανώσεις /φορείς), καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ τους με στόχο την χάραξη και προώθηση πολιτικής για την νεολαία.

12515974_10153483958295674_748182144_nΤι θέλεις να πετύχεις με την συμμετοχή σου τα κοινά;
Μέσα από την ανατροφή μου ανέπτυξα αξίες που αφορούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον στην ολότητά του, όπως η ισότητα, η αποδοχή και ο σεβασμός. Βάσει αυτών των αξιών, επιδεικνύω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε ομάδες που εμφανίζονται ευάλωτες, όχι λόγω της ύπαρξής τους, αλλά ένεκα του τρόπου που λειτουργεί το κοινωνικό μας πλαίσιο. Δυστυχώς στην καθημερινότητά μας γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες περιστατικών ανισότητας, διάκρισης, έλλειψης σεβασμού προς το συνάνθρωπο, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον. Αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί! Από εκεί και πέρα έχω δύο επιλογές: Να παραμείνω απαθής και να αρκούμαι στο να διαμαρτύρομαι παθητικά για το τι γίνεται, ή να προσπαθήσω να δράσω ενεργά, για την επίτευξη έστω και της πιο μικρής αλλαγής αυτών των δεδομένων. Επιλέγω συνειδητά το δεύτερο.

Αγαπάς την δουλειά σου;
Ακολούθησα τον κλάδο της ψυχολογίας γιατί θεωρώ πολύ σημαντικά δύο πράγματα στην ζωή μου: την επαφή μου με τον Άνθρωπο και την κοινωνική προσφορά. Τον τελευταίο χρόνο είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ επαγγελματικά και με την διδασκαλία. Για μένα η εκπαίδευση (τυπική και μη τυπική) αποτελεί το κύριο μέσο για να σπάσουν στερεότυπα, προκαταλήψεις, φτάνει να βασίζεται σε επιστημονικά καταρτισμένες γνώσεις και πληροφορίες. Η εκπαίδευση αποτελεί ένα χώρος που επιτρέπει την αλληλεπίδραση ανθρώπων και την ανταλλαγή διαφορετικών οπτικών και εμπειριών. Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο είναι στο τέλος της ημέρας όλοι οι εμπλεκόμενοι, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, να φεύγουμε με κάτι καινούριο, είτε αυτό είναι πληροφορία/γνώση ή προβληματισμός.

Ποιο είναι το απόφθεγμα που ακολουθείς;
«Ζήσε όταν ζεις και… ζήσε με τρόπο που να σου αρέσει» (Irvin Yalom)! Με άλλα λόγια, ζήσε πραγματικά την κάθε σου στιγμή, με βάση το τι είναι σημαντικό για σένα. Ξεκίνησα να νιώθω πραγματικά ευτυχισμένος και γεμάτος στην ζωή μου όταν σταμάτησα να ονειρεύομαι και να κάνω υποθετικά σενάρια, αλλά παράλληλα ξεκίνησα να ζω την κάθε στιγμή στο παρόν και να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν.

Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει;
Πολύ καλή ερώτηση! Αντιλαμβάνομαι ότι εννοείς να αλλάξει προς το καλύτερο. Θεωρώ ότι ο κόσμος αλλάζει συνεχώς, δεν είναι κάτι στατικό. Τώρα όσον αφορά την κατεύθυνση. Ακόμη κάτι που ακολουθώ στην ζωή μου είναι το «Αλλάζοντας τον εαυτό μας, αλλάζουμε και τον κόσμο γύρω μας» (Γκάντι). Δηλαδή, η αλλαγή ξεκινά από εμάς τους ίδιους. Αν εμείς αναπτυσσόμαστε ως άνθρωποι, τότε έχει επέλθει μια αλλαγή, έστω και μικρή, αφού είμαστε μέρος του ευρύτερου συστήματος. Από εκεί και πέρα αυτή η μικρή αλλαγή του εαυτού μας, μπορεί παράλληλα να αποτελέσει εφαλτήριο για άλλους γύρω μας και κατ’ επέκταση σε μια ευρύτερη και συλλογική αλλαγή.

Συνέντευξη: Γιάννης Κωνσταντίνου
Γενική Επιμέλεια: Ζωή Παναγή

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close