Απόψεις

Μαζί με την Παναγία των Παρισίων «κάηκε» και η τηλεοπτική ενημέρωση

Έτσι αφήνεται το οικουμενικό μνημείο όλης της ανθρωπότητας, γιατί περί αυτού πρόκειται, να μεταφράζεται στην κυπριακή αντίληψη ως μία εκκλησία που κάηκε.

Το βράδυ της Δευτέρας ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της Ενωμένης Ευρώπης και του οικουμενικού πολιτισμού καιγόταν (κυριολεκτικά) και μαζί του καιγόταν (μεταφορικά) η ενημέρωση της κυπριακής τηλεόρασης.

Σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη μεταδιδόταν ζωντανά η εικόνα από την Γαλλική πρωτεύουσα, ενώ σε ορισμένα γινόταν παράλληλα ιστορική αναφορά για την Παναγία των Παρισίων και τη σημασία της στην ανθρωπότητα.

Στην Κυπριακή τηλεόραση η είδηση για την πυρκαγιά στον Καθεδρικό Ναό έγινε αρχικά στις 20:33, με 30 δευτερόλεπτα αναφορά από την παρουσιάστρια του Κεντρικού Δελτίου του ΡΙΚ.

Ακολούθησε ένα σύντομο ρεπορτάζ στις 21:06 (3 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα) από την ανταποκρίτρια του κρατικού καναλιού στο Παρίσι κι έπειτα συνεχίστηκε κανονικά η ροή του προγράμματος.

Αφού πρώτα ολοκληρώθηκαν τα «Χάλκινα Χρόνια», το ΡΙΚ συνδέθηκε στις 22:15 με το Euronews για να μεταδώσει 19 λεπτά από το εν εξέλιξη ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού καναλιού.

Στις 22:35 το κρατικό κανάλι επανήλθε με έκτακτο δελτίο που κράτησε μέχρι τις 22:56, μεταδίδοντας ένα πιο ολοκληρωμένο ρεπορτάζ και μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να πω μπράβο στο κρατικό κανάλι για το αυτονόητο: την προβολή ενός τέτοιου σημαντικού θέματος. Μήπως όμως θα ήταν καλύτερο εάν το ΡΙΚ ενημέρωνε τον κόσμο τόσο για το συμβάν, όσο και για τη σπουδαιότητα του μνημείου κάνοντας έκτακτο αμέσως μετά το δελτίο κι όχι δύο ώρες αργότερα;

Όπως ακριβώς έκανε το BBC, ναι αυτό με το Brexit, που έπαιζε επί δύο ώρες σερί την Παναγία των Παρισίων, χωρίς να ασχοληθεί με οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Στα υπόλοιπα κανάλια, η είδηση -ας μου επιτραπεί- ξεπετάχτηκε σε λιγότερο από 2 λεπτά, με το «αφού δεν υπάρχουν νεκροί, τι να το προβάλουν, ντε;» να γίνεται πιο αληθινό όσο ποτέ.

  • ALPHA ΚΥΠΡΟΥ: 1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα
  • ΑΝΤ1: 1 λεπτό και 11 δευτερόλεπτα
  • ΟΜΕΓΚΑ: 1 λεπτό και 6 δευτερόλεπτα
  • ΣΙΓΜΑ: 56 δευτερόλεπτα

Την ώρα μάλιστα που τα ρεπορτάζ για τα άνευ ουσίας καμώματα των κομμάτων και άλλων θεμάτων απολάμβαναν μεγαλύτερο τηλεοπτικό χρόνο. Από εκεί και έπειτα, το πρόγραμμα των ιδιωτικών καναλιών συνεχίστηκε κανονικά, χωρίς ούτε και μία διακοπή.

Μάλλον οι υπεύθυνοι θα σκέφτηκαν πως όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν για το θέμα, θα μπουν στο διαδίκτυο. Πάσο! Δική τους επιχείρηση, ας κάνουν όπως νομίζουν καλύτερα. Αλλά είναι σωστό να έρχονται μετά και να σου πουλάνε αμεσότητα;

Με ένα γρήγορο ζάπινγκ συνειδητοποιείς ότι η προβολή των εκπομπών «Master Chef», «Survivor», κυπριακών σειρών και δημοσκοπήσεων με καλεσμένους υποψήφιους Ευρωβουλευτές έχουν σημαντικότερη αξία.

Έτσι αφήνεται το οικουμενικό μνημείο όλης της ανθρωπότητας, γιατί περί αυτού πρόκειται, να μεταφράζεται στην κυπριακή αντίληψη ως μία εκκλησία που κάηκε.

Αγνοώντας ότι μνημεία σαν αυτό (ή π.χ. το Τατζ Μαχάλ) δεν μπαίνουν σε καλούπια θρησκευτικών δογμάτων και πως συμβολίζουν όλα τα ευγενικά και υψηλά επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Μετά από το χθεσινό μπορούμε να πάμε τώρα με περίσσια υπερηφάνεια στις τοπικές εκδηλώσεις που έχουν ως θέμα τις ψευδείς ειδήσεις, να ψέξουμε αυτούς που τις έχουν κάνει κορώνα στο κεφάλι και να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης.

Αυτό προέχει άλλωστε και όχι οι συζητήσεις για τα ουσιώδες που οδηγούν στο «κάψιμο» της ενημέρωσης για τόσο σημαντικά θέματα όπως είναι ο Καθεδρικός ναός στην πόλη του φωτός.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και εκδότρια του OnlinEpikairotita.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close