Morning News

Πρωινή ενημέρωση: Επιστροφή σε μία νέα «κανονικότητα» έπειτα από σχεδόν 2 μήνες

Unlock the lockdown

H Κύπρος εισήλθε σήμερα στην καθοριστική πρώτη φάση της άρσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων των πολιτών, από μία σε τρεις.

Ύστερα από σχεδόν δύο μήνες, 25.000 επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, εργοτάξια και λαϊκές αγορές ανεβάζουν ρολά υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών τους. Στη δουλειά τους επιστρέφουν από σήμερα και οι εργαζόμενοι του δημόσιο και ευρύτερο δημόσιου, με εξαίρεση εκείνων που εξασφάλισαν γονική άδεια ή που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σε όλες τις επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση αντισηπτικού στην είσοδο και η ανάρτηση του αριθμού των εργαζομένων εντός του υποστατικού. Όσοι εργάζονται στην εξυπηρέτηση του κοινού είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα. Από την άλλη, για τους καταναλωτές η χρήση μάσκας συστήνεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Επιπλέον, από σήμερα σε όλους τους χώρους εξυπηρέτησης πρέπει να τηρείται απαραιτήτως η αναλογία ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, τα ταχυδρομεία, τις τράπεζες, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και τα σημεία πληρωμής λογαριασμών των οργανισμών όπως είναι η ΑΗΚ, η CYTA και η τοπική αυτοδιοίκηση. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει μόνο για τους χώρους εξυπηρέτησης κοινού και όχι για χώρους εργασίας όπως γραφεία σε οργανισμούς (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τμήματα Δημόσιας Υπηρεσίας, τράπεζες), ή σε ιδιωτικές εταιρείες (π.χ. δικηγορικά γραφεία, λογιστικά γραφεία). Ωστόσο, σε όλους τους χώρους εργασίας πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ όλων των εργαζομένων και να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα ασφάλειας και ατομικής προστασίας. Το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε σειρά από οδηγίες για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις.

Ο έλεγχος για την τήρηση των μέτρων θα γίνεται καθημερινά από λειτουργούς του δημοσίου, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν για να έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την επιθεώρηση των επιχειρήσεων. Σε αυτό θα συνδράμει και η αστυνομία μαζί με άλλους φορείς. Αστυνομικοί έλεγχοι θα διενεργούνται και στις παραλίες, αφού στη λίστα με τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται να βγούμε από το σπίτι προστέθηκε και η κολύμβηση.

Άλλες δραστηριότητες που προστέθηκαν είναι η επίσκεψη σε καταστήματα, η ποδηλασία, η αντισφαίριση, το γκολφ και η ατομική προσευχή σε χώρους θρησκευτικής λατρείας. Ενώ καταργήθηκε ο περιορισμός που έλεγε ότι η ατομική άσκηση επιτρέπεται μόνο σε κοντινή από το σπίτι περιοχή. Για αυτά αλλά και για όσα ίσχυαν προηγουμένως θα μπορούμε να βγαίνουμε από το σπίτι, για έως και τρεις φορές την ημέρα πλέον, αφού πρώτα στείλουμε SMS και έχουμε μαζί μας ταυτότητα ή διαβατήριο. Δεν μπορούμε όμως να μετακινούμαστε κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, από τις 10 μ.μ. έως τις 6 μ.μ., εκτός εάν έχουμε χαρτί εργοδότη το οποίο δικαιολογεί τη μετακίνηση μας.

Στην ομαλότητα επιστρέφουν σταδιακά και τα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, τα οποία μπορούν να διενεργούν και πάλι προγραμματισμένα χειρουργεία και εισαγωγές, αλλά μόνο με την χρήση μόνο του 60% των κλινών που διαθέτουν. Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση επισκεπτηρίων, ενώ τα Εξωτερικά Ιατρεία που βρίσκονται εντός των νοσοκομείων λειτουργούν μόνο με ραντεβού και χωρίς την παρουσία συνοδού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτηση που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα ατομικής υγιεινής και οι όροι υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στους χώρους που επισκεπτόμαστε. Υπογράμμισε ότι τα πρώτα βήματα εξόδου από τα καταφύγια δημιουργούν μία πρόσθετη ευθύνη και οφείλουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.

Χέρια – Αποστάσεις – Μάσκες

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος απευθύνει συστάσεις, τονίζοντας ότι η νέα καθημερινότητα σημαίνει νέες συνήθειες. Προς αυτό το σκοπό καλεί να γίνει πράξη το σύνθημα Χι, Άλφα, Μι: Δηλαδή «Χέρια – Αποστάσεις – Μάσκες». Συστήνει καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι ή αλκοόλ, τήρηση αποστάσεων μεταξύ μας και αποφυγή των επαφών στις μετακινήσεις μας καθώς επίσης χρήση προστατευτικής μάσκας, πάντα και χωρίς εξαιρέσεις, όταν μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους συγχρωτισμού. Παράλληλα, προτάσσει τη συλλογική ευθύνη ως σημείο αναφοράς για την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εφαρμόζονται από όλους: και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Οι τελευταίοι αριθμοί της πανδημίας στην Κύπρο:

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίστηκαν 8 κρούσματα μετά από 1,968 εργαστηριακές διαγνώσεις. Αριθμός μονοψήφιος και αρκετά ενθαρρυντικός αλλά όχι εφησυχαστικός, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς της επιστημονικής ομάδας, σε περίπτωση που τα ημερήσια κρούσματα αυξηθούν σε 20 με 30 σε διάστημα 3 ή 4 ημερών, θα πρέπει να πάμε δύο βήματα πίσω σε σχέση με τη άρση των περιορισμών. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε πλέον στα 872, περιλαμβανομένων των 10 στις Βρετανικές Βάσεις. Στα κατεχόμενα εδώ και δύο εβδομάδες παραμένουν στα 108 κρούσματα.

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button