OE TEAM STUFF

Μ. Ακιντζί: Ό,τι γίνει στα Βαρώσια πρέπει να είναι εντός διεθνούς δικαίου

Εντός διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι η όποια ενέργεια αφορά τα Βαρώσια, είπε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις δημοσιογράφους Ραλλή Παπαγεωργίου και Οντούλ Ασίκ για το ΚΥΠΕ, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το θέμα που επικρατεί στην επικαιρότητα για το Βαρώσι.

«Εγώ λέω κάτι ξεκάθαρο, ό,τι κι αν κάνουμε στα Βαρώσια, πρέπει να είναι εντός του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Προειδοποίησε, παράλληλα, πως «Δεν πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα μας φέρει αντιμέτωπους με τον ΟΗΕ. Η τ/κ πλευρά θα αντιμετωπίσει δυσκολίες».

Τον περασμένο Ιούνιο ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, είχε ανακοινώσει ότι η «κυβέρνηση» θα ξεκινήσει καταγραφή και εξέταση του ανοίγματος των Βαρωσίων, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου που παρέμεινε εγκαταλελειμμένη υπό τουρκικό έλεγχο, από το 1974.

Επίσης, έχει λεχθεί στα κατεχόμενα ο ισχυρισμός πως τα Βαρώσια είναι ιδιοκτησία του ΕΒΚΑΦ, ενός μουσουλμανικού ιδρύματος στην Κυπρο.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν τα σπίτια τους και η περιοχή πήρε το όνομα «πόλη φάντασμα».

Με βάση το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1984, η διαχείριση των Βαρωσίων ανήκει στα Ηνωμένα Έθνη και θεωρούνται απαράδεκτες οι όποιες ενέργειες εγκατάστασης τρίτων στην περιοχή, πέραν των κατοίκων που ζούσαν εκεί και εκδιώχθηκαν.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ακιντζί είπε ακόμα ότι η συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο αμφισβητείται και αυτό το δείχνουν διάφορα συμβάντα, όπως τα όσα ζήσαμε με το φυσικό αέριο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπου η ανανέωση της θητείας κάθε έξι μήνες δεν είναι πλέον ρουτίνα όπως παλιά και μέσω αυτής της ανανέωσης δίδονται πλέον μηνύματα, λέγοντας ότι για κάποιες χώρες το θέμα αυτό είναι πλέον ένας πονοκέφαλος.

«Τώρα γίνονται αυτά τα βήματα στα Βαρώσια. Εκεί είναι μια νεκρή πόλη για τόσα χρόνια. Πόσο θα μείνει ακόμα έτσι; Δεν πρέπει να μείνει έτσι», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Mustafa Akinci interview at CNA
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παραχωρεί συνέντευξη στις δημοσιογράφους Ραλλή Παπαγεωργίου και Οντούλ Ασίκ για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κύπρος, Κατεχόμενη Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2019. [Photo Credits: Katia Christodoulou/CNA]
Διερωτήθηκε, παράλληλα, εάν το άνοιγμα θα είναι υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ και σημείωσε ότι «Εγώ ως Τ/κ ηγέτης θεωρώ ότι οι κινήσεις πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για περιουσία του ΕΒΚΑΦ στα Βαρώσια, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε πως οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και εάν υπάρχουν αξιώσεις πρέπει να παραπεμφθούν σε διεθνή δικαστήρια.

«Όλοι οι ισχυρισμοί για δικαιώματα των Βακουφίων δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο σε δικά μας τοπικά δικαστήρια. Αυτά τα δικαιώματα θα πρέπει να κατοχυρωθούν και σε διεθνή δικαστήρια. Τότε θα μπορούμε να προσεγγίσουμε πολύ διαφορετικά το θέμα», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το λόγο που απέρριψε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τη σύσταση κοινής επιτροπής για τα Βαρώσια, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς.

«Όπως κι εγώ, και ο κ. Αναστασιάδης μπορεί να θέσει όποιο θέμα θέλει (σ.σ. στις 9 Αυγούστου) να το συζητήσουμε και να φτάσουμε μέχρι ενός σημείου όπου συμφωνούμε. Υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούμε να κάνουμε σχετικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προς όφελος του λαού και να διευκολύνουμε την καθημερινότητα. Στόχος μου δεν είναι τα σημεία διαφωνίας, αλλά τα σημεία που μας ενώνουν, να τα συζητήσουμε αυτά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να τα προωθήσουμε» είπε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε υποβάλει στο παρελθόν πρόταση για άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων υπό διοίκηση των ΗΕ, με αντάλλαγμα την έναρξη διεθνών πτήσεων στο Ερτζιάν (σ.σ. το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου) και του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Τότε, είπε, δεν είχαν προχωρήσει σε συζήτηση με τον κ. Αναστασιάδη, επειδή υπήρξε ο ενθουσιασμός για μια περιεκτική λύση και η Τουρκία έβλεπε το θέμα της περίκλειστης πόλης ως μέρος μιας συνολικής λύσης.

Εάν θέλει αυτό το θέμα να συζητήσουμε, θα το κάνουμε, όπως και με άλλα, σημείωσε ο κ. Ακιντζί, θεωρώντας ότι «πρέπει να προτιμήσουμε θέματα που θα μπορούν άμεσα να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Έχουμε το υλικό για να πετύχουμε».

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)