Ο Μ. Ακιντζί προτείνει κοινή επιτροπή υδρογονανθράκων

Mustafa Akinci

Τη σύσταση μίας κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, προτείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας» των κατεχομένων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέστειλε σήμερα σχετική πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο να μελετηθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά και να συζητηθεί αργότερα σε κοινή συνάντηση των δυο ηγετών.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εισηγείται η επιτροπή να αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να είναι υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή.

Σκοπός της πρότασης είναι, όπως σημειώνεται, η μετατροπή του τομέα των υδρογονανθράκων από πεδίο έντασης σε πεδίο παραγωγικής συνεργασίας.

Η πρόταση περιγράφει τη δομή, τους στόχους και τον τρόπο εργασίας της και πρόνοια για δημιουργία ενός ταμείου και τρόπους με τους οποίους οι δύο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν.

Όπως μεταδίδεται από τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com