Απόψεις

Να γίνει το νοσοκομείο Πάφου πλήρες νοσοκομείο αναφοράς για κορωνοϊό;

Ο Δρ Αντώνης Οικονομίδης γράφει για το θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου Πάφου.

Γράφει ο Δρ Αντώνης Οικονομίδης*.

Η πλήρης αναστολή λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου είναι αδύνατη λόγω της μονάδας αυτοδιάλυσης και του τμήματος πρώτων βοηθειών και πιθανώς του τμήματος που ασχολείται με τους ασθενείς της Μεσογειακής αναιμίας που χρειάζονται μεταγγίσεις. Τα τμήματα αυτά χρειάζεται να συνεχίσουν τα λειτουργούν με διάφορες διευθετήσεις και λαμβάνοντας περισσότερα μέτρα ασφαλείας πρόσβασης, θεραπείας και αποχώρησης από το Νοσοκομείο.

Η εισήγηση αφορά το πλήρες κλείσιμο όλων των υπόλοιπων τμημάτων. Τα επείγοντα περιστατικά των άλλων τμημάτων τα οποία χρειάζονται οποιανδήποτε ιατρική φροντίδα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Πάφου. Αυτό έχει γίνει ξανά στο παρελθόν με επιτυχία.

Το κυριότερο μέτρο είναι να γίνει το Νοσοκομείο ένα νοσηλευτήριο για πλήρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊόυ. Να μπορεί να πραγματοποιήσει τεστ κορωνοϊόυ (PCR και Quick test). Επίσης να έχει θάλαμο ύποπτων περιστατικών βραχείας διάρκειας, θάλαμο νοσηλείας συμπτωματικών ασθενών, θάλαμο αυξημένης φροντίδας και θάλαμο εντατικής θεραπείας για ασθενείς με κορωνοϊό.

Έχω την εντύπωση ότι εάν δεν γίνει αυτό τώρα θα αναγκαστούμε να το κάνουμε κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες σε 2-3 εβδομάδες. Αναρωτηθήκατε τι θα συμβεί όταν, σύμφωνα και με τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, γίνουν στην Πάφο τις επόμενες ημέρες περίπου 2.000 τεστ (1.000 Δήμο Πάφου, 100 Γεροσκηπου και 200-300 ιδιωτικά) και διαγνωστούν θετικά στον ιό περίπου 100 ή και περισσότερα άτομα, εκ των οποίων τα 30 ίσως χρειαστούν νοσηλεία; Τι θα τους κάνουμε; Θα τους στείλουμε όλους στην Αμμόχωστο; Να περιμένουμε μετά από ένα μήνα που θα είναι έτοιμη η καινούργια πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας;

Το πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από το Νοσοκομείο της Πάφου και συνεχίζεται. Το Νοσοκομείο όποτε προσπαθήσει να επαναλειτουργήσει κανονικά ανατροφοδοτεί την κοινότητα με κρούσματα. Αυτήν την στιγμή το Νοσοκομείο Πάφου είναι άδειο και έχει τεράστιους κενούς θαλάμους οι οποίοι μπορούν πολύ γρήγορα να χρησιμοποιηθούν για ασθενείς με κορωνοϊό. Επίσης έχει μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο με ένα μηχάνημα μερικών χιλιάδων ευρώ και δυο τεχνικούς μπορεί να κάνει τα τεστ κορωνοϊόυ (όπως γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας).

Αντ’ αυτου τι γίνεται; Όσον αφορά την διάγνωση παίρνονται δείγματα στην Πάφο από το Νοσοκομείο Πάφου και από ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία μεταφέρονται στην Λευκωσία τόσο στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όσο και σε ιδιωτικά εργαστήρια της Λευκωσίας όπου δίνονται τα αποτελέσματα μετά από 3-5 ημέρες. Σημειωτέων ότι έχει παρατηρηθεί κακή λήψη δείγματος, καταστροφή δήγματος κατά την μεταφορά και το χειρότερο, απώλεια δειγμάτων κατά την μεταφορά του από την Πάφο στην Λευκωσία.

Ύποπτα περιστατικά που προσέρχονται να δώσουν δείγματα στο Νοσοκομείο της Πάφου θα απομονώνονται σε ειδικό θάλαμο μέχρι να έρθει το αποτέλεσμα τους. Αυτό δεν θα συμβαίνει εάν ένα ύποπτο περιστατικό δίνει δείγμα σε ιδιωτικό εργαστήριο. Εάν τώρα ένα δείγμα είναι θετικό τότε αρχίζουν τα δύσκολα. Έχει συμπτώματα ή δεν έχει; Μην νομίζεται ότι είναι πολύ απλό να το πει κάποιος με βεβαιότητά. Εάν ένα άτομο έχει σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται να νοσηλευθεί, πρέπει να μεταφερθεί σχεδόν 200 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του στην Αμμόχωστο; Εάν από τα θετικά ύποπτα περιστατικά μερικές δεκάδες χρειάζονται νοσηλεία τι θα γίνει;

Μπορεί το Νοσοκομείο αναφοράς στην Αμμόχωστο να αντεπεξέλθει; Είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα με την κατάσταση όπως είναι τώρα.

Η απάντηση είναι μια. Να γίνει το Νοσοκομείο Πάφου, πλήρες νοσοκομείο αναφοράς για διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊόυ τόσο στην Πάφο αλλά και στην Κύπρο γενικότερα.

*Ο Δρ. Αντώνης Οικονομιδης είναι γιατρός με ειδίκευση στη Γενική Χειρουργική και στην Ουρολογία.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close