ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣ

«Ναυτιλιακή Κύπρος 2019», ισχυρές ναυτιλιακές προσωπικότητες συναντώνται στη Λεμεσό

Ξεκίνησαν οι εργασίες του διεθνούς εμβέλειας συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2019», με τη συμμετοχή πέραν των 900 ναυτιλιακών παραγόντων από όλο τον κόσμο και διακεκριμένων προσωπικοτήτων. 

Το συνέδριο με θέμα «Sea Change» πραγματοποιείται από τις 6 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2019 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό. Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι όπως ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας και άλλοι παγκοσμίου φήμης ειδικοί συμμετέχουν σε συζητήσεις και αναλύουν εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τον ναυτιλιακό κλάδο.

Το συνέδριο διοργανώνει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.

Τις σημερινές εργασίες του συνεδρίου προσφώνησε αρχικά καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, Κώστας Ιακώβου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό του συνεδρίου κατά τον οποίο αναφέρθηκε στις νέες πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, οι οποίες έχουν ήδη αποδώσει θετικά αποτελέσματα για την αισθητή βελτίωση της κυπριακής ναυτιλιακής διοίκησης.

This slideshow requires JavaScript.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ήδη οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από εταιρείες διαχείρισης πλοίων καθώς και της ολικής χωρητικότητας του Νηολογίου Κυπριακών Πλοίων. Επίσης, ανακοίνωσε την εισαγωγή μιας ενημερωμένης τιμολογιακής πολιτικής που απλοποιεί τα τέλη που σχετίζονται με το Νηολόγιο Κυπριακών Πλοίων, καταργώντας ταυτόχρονα τα αρχικά τέλη εγγραφής για τα ποντοπόρα εμπορικά πλοία.

Η Επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Violeta Bulc, απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό στο Συνέδριο, στον οποίο υπογράμμισε τις συλλογικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια για να καταστήσει τις θαλάσσιες μεταφορές ασφαλέστερες, καθαρότερες και πιο συνδεδεμένες.

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Ρυθμιστικά Μέτρα: Προϊόν ανάγκης ή πίεσης;» (“Regulatory measures: a product of necessity or pressure”) της οποίας συντονιστής ήταν ο συντάκτης της Seatrade Maritime Review, Bob Jaques.

O Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Kitack Lim, συμμετείχε στη συζήτηση με την Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Magda Kopczynska, και τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Esben Poulsson.

Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των παραγόντων στη ναυτιλιακή βιομηχανία και την ανάγκη χρήσης τεχνολογίας που θα αυξήσει τη συνδεσιμότητα και την παραγωγικότητα. Αναφέρθηκε πως η μείωση της χρήσης άνθρακα ηγείται της 4ης επανάστασης στη βιομηχανία όσον αφορά στην πρόωση.

Η βιομηχανία κλήθηκε να δράσει άμεσα ειδάλλως θα είναι στο έλεος δυνάμεων που δεν θα μπορεί να ελέγξει. Σημειώθηκε επίσης πως ο αντίκτυπος των εκπομπών από την ναυτιλία ασκεί πίεση τόσο επί των ρυθμιστών (regulators) όσο και επί της βιομηχανίας και καλούνται να λάβουν μέτρα. Υπήρξε καθολική συμφωνία πως οι περιφερειακοί κανόνες θα πρέπει να αποφεύγονται και να διασφαλίζεται πως η ναυτιλιακή βιομηχανία διατηρεί παγκόσμιους κανόνες αφού αποτελεί μια παγκόσμια βιομηχανία.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, Νατάσα Πηλείδου, συζήτησε την αλλαγή και τις ευκαιρίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας με την K D Adamson, Futurist & CEO της Futurenautics Group, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της μπλε ανάπτυξης, τη σημασία της ποικιλομορφίας και της ένταξης και τις προοπτικές ψηφιοποίησης.

Συμφώνησαν αμοιβαία για τη σημασία της μπλε ανάπτυξης και της χρήσης της τρέχουσας προβολής της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο δημόσιο τομέα για τη δημιουργία μιας θετικής δυναμικής για αλλαγή, τονίζοντας τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται για να καταστεί η βιομηχανία ασφαλέστερη, φιλική προς το περιβάλλον, εξυπνότερη και πιο περιεκτική.

Η δεύτερη συζήτηση μελέτησε το θέμα «Πλοιοκτήτες: Το νέο πλαίσιο» («Shipowners: The new landscape») με συντονιστή τον κ. Γιώργο Μούσκα, Αντιπρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Η ομάδα των ομιλητών περιελάμβανε τον κ. Ανδρέα Χατζηγιάννη, Πρόεδρο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, τον κ. Γιώργο Προκοπίου, Πρόεδρο της Dynacom Tankers Management Ltd, την κ. Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Navios Group και τον κ. Πόλυ Χατζηιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλο της Safe Bulkers Inc.

H συζήτηση εστιάστηκε σε τέσσερα κυρίως θέματα: εκπομπές ρύπων, τη σημασία της ναυτιλίας για την Ευρώπη, τη ναυλαγορά σε διάφορους τομείς και εμπορικές συναλλαγές και τις δημόσιες ναυτιλιακές εταιρείες. Ομάδα ομιλητών στήριξε έντονα πως η μείωση της ταχύτητας θα μειώσει άμεσα τις εκπομπές ρύπων.

Επιπλέον, εκφράστηκε η άποψη πως πρέπει να διδασκόμαστε από τις προσαρμογές που κάνει η βιομηχανία σε άλλους τομείς καθώς και η πεποίθηση πως η βιομηχανία μελλοντικά θα βιώσει συνδυασμό πρωτοβουλιών για μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η τρίτη και τελευταία συζήτηση της ημέρας εξέτασε το θέμα «Υπάρχουν καλύτερες μέρες για τη Ναυτιλία;» (“Are there brighter days ahead for Shipping?”). Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Mark Williams, Διευθύνων Σύμβουλος της Shipping Strategy Ltd μαζί με την ομάδα που απαρτίζετο από την κα Sadan Kaptanoglu, Πρόεδρο του Kaptanoglu Group & Πρόεδρο της BIMCO, τον κ. Mikael Skov, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hafnia PTE Ltd, τον κ. Ben Nolan, Διευθύνων Σύμβουλο της Maritime & Energy Infrastructure Research Stifel Financial Corp, τον κ. Φίλιππο Φιλή, Πρόεδρο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και τον κ. Thomas Rehder, Διευθύνων Σύμβουλο της Carsten Rehder Schiffsmalker και της Reederei GMBH & Co. KG.

Οι ομιλητές ανέφεραν πως η ναυτιλία βρίσκεται σε μια εποχή μετασχηματισμού, με βασικούς γνώμονες τη μείωση εκπομπών ρύπων και τη ψηφιοποίηση. Τονίστηκε η πολυδιάστατη δέσμευση των πλοιοκτητών για βελτίωση των επιπτώσεων της βιομηχανίας στο περιβάλλον ενώ αναφέρθηκε ότι η εντύπωση που υπάρχει για τους πλοιοκτήτες μπορεί συχνά να είναι άδικη.

Έγινε αναφορά επίσης στη σημασία των ανθρώπων και στην προσέλκυση ταλέντων αναγνωρίζοντας πως η νεότερη γενιά θέλει να βλέπει μια σαφή κατεύθυνση για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών μέτρων διαφορετικά θα ακολουθήσει καριέρα σε άλλους κλάδους.

Της σημερινής έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου προηγήθηκε εναρκτήρια Δεξίωση στο Ξενοδοχείο Parklane Resort and Spa στη Λεμεσό (Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2019) όπου απονεμήθηκε το «Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας 2019» ως αναγνώριση της προσφοράς προσώπων ή εταιρειών στην ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας. To «Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας 2019» απονεμήθηκε στην Safe Bulkers Inc.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)