OE TEAM STUFF

Νέα δεδομένα στο Κυπριακό;

Νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη νέα κάθοδο της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ , στην Κύπρο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, υπέβαλε όπως έγινε γνωστό πρόταση για τη σύσταση μίας κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο και εισηγήθηκε να εξεταστεί από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σε τετ-α-τετ συνάντηση.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως δεν χαροποίησε ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ που επικαλείται κυβερνητική πηγή, προκάλεσε αναστάτωση.

Η εισήγηση του κ. Ακιντζί ήρθε, όπως εξηγείται, τη στιγμή που προγραμματιζόταν η νέα άφιξη της κ. Λουτ στα τέλη Ιουλίου ή πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Η ίδια κυβερνητική πηγή φέρεται να είπε πως «όλα είναι στον αέρα» αυτή τη στιγμή, καθότι «είχαμε μια σειρά των πραγμάτων… τώρα υπάρχει αναστάτωση».

Η Λευκωσία επιμένει στη θέση πως προέχει η συνάντηση με την απεσταλμένη του ΓΓ, ωστόσο όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ η τ/κ πλευρά φαίνεται ότι προτάσσει το τετ-α-τετ των δύο ηγετών.

Η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για πραγματοποίηση της επίσκεψης Λουτ στην Κύπρο διαβιβάστηκε εκ νέου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως είχε γράψει χθες στο Twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε στην κ. Λουτ τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την ετοιμότητά να την υποδεχτεί στη Λευκωσία για τις σχετικές διαβουλεύσεις.

Κάλεσμα Τουρκίας σε ΗΕ, ΕΕ και εγγυήτριες δυνάμεις

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε την στήριξη της Άγκυρας στην πρόταση Ακιντζί και κάλεσε παράλληλα τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαική Ένωση και τις εγγυήτριες δυνάμεις να πράξουν το ίδιο και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για συνεργασία στο θέμα αυτό.

Στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι έχει γίνει γνωστό ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «υπέβαλε σήμερα στην ε/κ πλευρά μέσω των ΗΕ τη νέα περιεκτική πρόταση συνεργασίας που ετοίμασε η τ/κ πλευρά για την έρευνα και εκμετάλλευση των πηγών υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο», σημειώνοντας πως «αντικρίζουμε με ικανοποίηση αυτή την πρόταση συνεργασίας και την στηρίζουμε».

Προστίθεται ότι «Η πρόταση προβλέπει για το θέμα των υδρογονανθράκων επί των οποίων οι Τ/κ και οι Ε/κ έχουν ίσα δικαιώματα ως ίσοι συνέταιροι του νησιού, να συνεργαστούν και στο θέμα των εισοδημάτων και από αυτές τις πηγές να επωφεληθούν μαζί ταυτόχρονα».

Αναφέρεται ακόμα πως «στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία και θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για τη λύση του Κυπριακού. Γι αυτό το λόγο απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΕ και της ΕΕ και ιδιαίτερα προς τις εγγυήτριες δυνάμεις να αξιολογήσουν αυτή την σημαντική ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση συνεργασίας και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για τη συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων στο νησί».

Τονίζεται πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα  δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίδια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών του νησιού.

«Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, θέλουμε για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας αναφέροντας ότι θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση αρχών μας στο θέμα της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)