Διεθνή

Ο Αμαζόνιος βράζει και φλέγεται, ο πλανήτης πλήττεται

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία φλέγεται ακατάπαυστα εδώ και τρεις εβδομάδες, και οι συνέπειες για τον πλανήτη προβλέπονται τεράστιες.

Ήδη έχει καταγραφεί ρεκόρ πυρκαγιών για τη φετινή χρονιά από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) της Βραζιλίας, ενώ μόνο για την τελευταία εβδομάδα έχουν ανιχνευθεί πάνω από 9.500 δασικές πυρκαγιές, κυρίως στην περιοχή του Αμαζονίου.

Ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος που έχει απομείνει στον κόσμο.

Σε αυτό παράγεται το 20% του οξυγόνου που αναπνέουμε και φιλοξενείται τουλάχιστον το 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας – περίπου 3 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων.

Αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας απορρόφησης άνθρακα, η οποία επιβραδύνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), το τροπικό δάσος του Αμαζονίου παρακρατεί από 90 μέχρι 140 δισεκατομμύρια τόνων άνθρακα και ουσιαστικά λειτουργεί σαν φυσικό φίλτρο άνθρακα.

Φανταστείτε αν όλος αυτός ο άνθρακας ή μέρος αυτού απελευθερωθεί και εισέλθει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά, λέει το WWF.

Θυμηθείτε απλά τι μαθαίναμε στο σχολείο: Τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και παράλληλα απελευθερώνουν οξυγόνο. Εάν όμως καταστραφούν τα δέντρα και τα φυτά, τότε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου δεν θα είναι σε θέση να απορροφά την ίδια ποσότητα άνθρακα αλλά ούτε να παράγει την ίδια ποσότητα οξυγόνου.

Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω της αποψίλωσης, γεγονός που οδήγησε στην εκπομπή έως και 0,5 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, σύμφωνα με το WWF.

Μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο την κλιματική αλλαγή.

Πέραν τούτου ο Αμαζόνιος λειτουργεί σαν ένας γιγαντιαίος υδρολογικός κινητήρας, που συμβάλλει στη ρύθμιση του κλίματος και των βροχοπτώσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει, απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες νερού από τα φυτά στην ατμόσφαιρα και από τον ποταμό στον ωκεανό, σχηματίζοντας έτσι τον κύκλο του νερού.

Οι καιρικές συνθήκες καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρεύματα των ωκεανών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

Τα θαλάσσια ρεύματα βοηθούν στη ρύθμιση του καιρού και τη μεταφορά των θερμών νερών από τον ισημερινό προς τους δύο πόλους και των ψυχρών νερών από τους δύο πόλους προς τον ισημερινό. Με τα θερμά νερά εμποδίζεται ο σχηματισμός πάγου στις ακτές.

Χωρίς αυτά τα ρεύματα, λοιπόν, οι περιφερειακές θερμοκρασίες θα ήταν πολύ πιο ακραίες.

Αν συνεχιστεί η καταστροφή εκτάσεων στον Αμαζόνιο, θα μειωθεί η εξάτμιση του νερού, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει λιγότερη συμβολή στη σταθεροποίηση του κλίματος.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα πιο έντονες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο, καθώς επίσης σοβαρές ξηρασίες και αλλαγές στην εποχικότητα της περιοχής, αναφέρει το WWF.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει οδηγήσει και θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και καύσωνες, σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC)του ΟΗΕ.

Τήξη των παγετώνων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αλλαγές στην κατανομή ή ακόμη και εξαφάνιση διαφόρων ειδών πανίδας και χλωρίδας, ασθένειες φυτών και προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς, έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού, και μετανάστευση πληθυσμών για την αποφυγή αυτών των κινδύνων αναφέρονται ως άλλες καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις επίσημες επιστημονικές έρευνες.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close