O Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας

Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας Κύπρου-Γαλλίας υπογράμμισαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

OnlinEpikairotita — Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας Κύπρου-Γαλλίας και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της Ενέργειας, υπογράμμισαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο (Elysee) στις 5.30μμ (ώρα Κύπρου), όπου υπήρξε πολύ εγκάρδια υποδοχή από τον Πρόεδρο Μακρόν, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε συνάντηση των δύο Προέδρων, στην παρουσία των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση παρέστησαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Παντιάς Δ. Ηλιάδης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Μακρόν προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Μακρόν: Εξαιρετικές οι σχέσεις Κύπρου και Γαλλίας

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος Μακρόν είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα ότι «είμαι πολύ ευτυχής που υποδέχθηκα σήμερα τον φίλο μου Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι ενώ οι δύο Πρόεδροι συναντιούνται συχνά σε διάφορα βήματα, εντούτοις αυτή «είναι η πρώτη φορά που είχαμε μια τέτοια συνάντηση οι δυο μας. Μιλήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις που είναι εξαιρετικές. Οι δύο χώρες υπέγραψαν τη στρατηγική ατζέντα για την οικονομία, τον πολιτισμό, θα βελτιωθεί το κείμενο αυτό από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών σε λίγες μέρες.

Θα εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τους τομείς της οικονομίας. Υπάρχουν πολύ ισχυροί αμυντικοί δεσμοί. Πέρυσι το γαλλικό ναυτικό επισκέφθηκε πάνω από 40 φορές την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος Μακρόν σημειώνοντας ότι με τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Μαρί η συνεργασία θα επεκταθεί.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις «για να προχωρήσουμε σε συνεργασία».

Αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι «στηρίζουμε εκατό τοις εκατό την παρουσία της στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού, σημειώνοντας ότι «γνωρίζουμε τη θέση της γαλλικής γλώσσας στην Κύπρο και γνωρίζουμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Κύπρο».

.Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική, ιστορικής σημασίας πρόοδος στο Κυπριακό και οφείλονται πολλά σε εσάς», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Παρόλα αυτά ξέρουμε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα και πρέπει να στηρίξουμε τις μελλοντικές προσπάθειες.

Από τη στιγμή που θα αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα στηρίζει και θα είναι στο πλευρό σας. Η πρόοδος πρέπει να υπάρξει και η Γαλλία ως μέλος του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της και να εμπλακούμε πολύ περισσότερο αν μας το ζητήσετε».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, οι απόψεις Κύπρου και Γαλλίας συγκλίνουν είπε ο Πρόεδρος Μακρόν σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες επιθυμούν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς καθώς και στο θέμα που αφορά το αμυντικό Ταμείο.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και σε άλλα κοινού ενδιαφέροντος θέματα, όπως το MED 7 (επτά μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ) και με πρωτοβουλία δική σας πολύ σύντομα θα θέσουμε ημερομηνία σύγκλησης της.

Ήταν πολύ εποικοδομητική και πολύ φιλική η συνάντηση μας. Και οι δύο πλευρές θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας», είπε ο Πρόεδρος Μακρόν σημειώνοντας ότι «τις επόμενες βδομάδες ελπίζω να έρθω και εγώ στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Πρόεδρο Μακρόν για την πρόσκληση να επισκεφθώ το Παρίσι και για την ευκαιρία που είχαμε να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας και δημοκρατίας για ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι γνωστός ο ιστορικός της ρόλος ως προς τη δημιουργία και στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Κύπρος και Γαλλία συνδέονται με μακρά και ειλικρινή φιλία, ενώ δεν ξεχνάμε ότι η Γαλλία και ο γαλλικός λαός στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε δύσκολες στιγμές μετά την τουρκική εισβολή του 1974 αλλά και στα πρώτα της βήματα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ένταξή μας το 2004.

Κατά τις διαβουλεύσεις που είχαμε σήμερα σε ένα θερμότατο και φιλικότατο κλίμα επαναβεβαιώσαμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων καθώς και την εξαιρετική πολύ-επίπεδη συνεργασία μας, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Γαλλοφωνία.

Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τον διάλογο μας με στόχο τη σταδιακή υλοποίηση της Γαλλο-Κυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας που έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016.

Επιπρόσθετα, ο διάλογός μας επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν τη στενότερη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και άμυνας, της οικονομίας, της αειφόρου ανάπτυξης, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, αλλά και σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, συζητήσαμε το Κυπριακό, όπου εξέφρασα τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση τόσο εμού όσο και ολόκληρου του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Γαλλία στο Κυπριακό, τόσο υπό την ιδιότητά της ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω για άλλη μια φορά δημόσια να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο για την προθυμία όταν και εφόσον, ως μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και ως κράτος μέλος της ΕΕ, με καλές σχέσεις με την Τουρκία, άριστες σχέσεις και μαζί μας ώστε να συμβάλει στο να είναι όσο πιο δημιουργικός ο διάλογος και να βοηθήσει να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με τη λύση του Κυπριακού.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τους λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά. Είναι καλά γνωστή η στάση της Τουρκίας.

Με τον φίλο Πρόεδρο Μακρόν ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δημιουργικές προτάσεις που κατέθεσε στη Σορβόννη τον Σεπτέμβρη μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους, αν εξαιρέσουμε μια πτυχή που άπτεται του φορολογικού συντελεστή. Θα δοθεί η ευκαιρία μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί τρόπος που να μην αδικείται κανείς.

Συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγές που θα την φέρνουν πιο κοντά στους ευρωπαίους πολίτες και μετέφερα την ετοιμότητα της Κύπρου να συμβάλει εποικοδομητικά στην κοινή προσπάθεια μας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε για τη σημαντική συμβολή που μπορεί να διαδραματίσουν τα επτά μεσογειακά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συμφωνήσαμε ότι η επόμενη Σύνοδος τους θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο σε ημερομηνία εντός των επόμενων εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή και σε συνέχεια της συζήτησης που διεξήχθη στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανταλλάξαμε απόψεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Έχω την εντύπωση ότι πρόθεση όλων είναι να δούμε πώς μπορεί να ενδυναμωθούν αυτές οι σχέσεις, δεν είμαστε εναντίον της όποιας ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αρκεί να τηρεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, να σέβεται όλα τα κράτη και απέναντι σε όλα τα κράτη να τηρεί τις υποχρεώσεις της.

Με δεδομένο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις και ενημέρωσα τον Πρόεδρο Μακρόν για τον ενεργό ρόλο και τις πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε στην περιοχή για προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Όπως και τη βοήθεια που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να παράσχει στη Γαλλία και άλλες φίλες χώρες προς επίτευξη των πιο πάνω στόχων. Και είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που έχουμε πει ότι η ναυτική βάση στο Μαρί και η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους φίλους μας, ιδιαίτερα από τη Γαλλία στις ειρηνευτικές αποστολές στην περιοχή.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω φίλε κ. Πρόεδρε για τη θερμή φιλοξενία που παρείχατε σε μένα και στην κυπριακή αντιπροσωπεία.

Προσβλέπω στη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας και προσβλέπω ιδιαίτερα στο να σε υποδεχθώ στην Κύπρο, με τη σύνοδο των MED7 αλλά και αργότερα, ώστε να συνεχίσουμε τις μεταξύ μας επαφές, πέραν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ενδυναμώσουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τις διαχρονικές μας σχέσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του αναχωρεί για την Κύπρο απόψε.

Copyright © 2018 OnlinEpikairotita.com

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.