Απόψεις

Ο ρατσισμός διαπερνά τον κυπριακό σχολικό αθλητισμό μέσω ΥΠΠΑΝ

Ανοίγοντας την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εμφανίστηκε στην οθόνη μου το απόφθεγμα του Πυθαγόρα: «Μη εν πολλοίς ολίγα λέγε, αλλ’ εν ολίγοις πολλά». Δηλαδή, να μη λες με πολλά λόγια λίγα πράγματα, αλλά με λίγα λόγια πολλά. Κάτι που δεν έπραξε το ίδιο το Υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε τρεις μέρες μετά τη δημόσια καταγγελία για διάκριση φύλων εις βάρος μίας μαθητικής ομάδας κοριτσιών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ομάδα βόλεϊ των κοριτσιών του Λυκείου Πέτρου και Παύλου Λεμεσού και η ομάδα βόλεϊ των αγοριών του Λυκείου Παραλιμνίου εξασφάλισαν συμμετοχή στο φετινό Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης. Πρόκειται για μία διοργάνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (ISF), αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, και την οποία είχε φιλοξενήσει η Κύπρος τον Μάρτιο του 2004. Φέτος θα διεξαχθεί στην πόλη Foz do Iguacu της Βραζιλίας (22-30 Μαΐου 2020) και όπως φαίνεται κάποιοι αποφάσισαν να πάει μόνο η ομάδα των αγοριών, με την αιτιολογία ότι υπάρχει θέμα κόστους. Και καλά λόγω της απόστασης. Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα στείλει ομάδες σε χώρα της αμερικανικής ηπείρου για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Την Πέμπτη, μία πετοσφαιρίστρια από το Λύκειο Πέτρου και Παύλου ανάρτησε στο Facebook ότι η ομάδα των κοριτσιών ενημερώθηκε από το Υπουργείο για απόφαση να μην συμπεριληφθεί στην Κυπριακή αποστολή. Απόφαση που δεν ίσχυε για την ομάδα των αγοριών. «Ενώ αρχικά το Υπουργείο είχε πει ότι λόγω κόστους δεν θα έστελνε κάποια ομάδα έχει τώρα αποφασίσει να στείλει μόνο τα αγόρια. Όπως θα νοιώσετε ακούγοντας το εσείς, έτσι κι εμείς. Μήπως νοιώσατε κι εσείς ότι πάλι γίνεται μια διάκριση μεταξύ φύλων;», έγραψε μεταξύ άλλων. Η ανάρτηση έγινε viral και η κατηγορία για έμφυλη διάκριση κατέλαβε τους τίτλους των σχετικών ρεπορτάζ.

Τρεις μέρες μετά ήρθε και η απάντηση του Υπουργείου με μία ανακοίνωση που κατά τη γνώμη μας παραπέμπει σε αναφορά προς τον Γενικό Ελεγκτή, παρά σε απάντηση προς τις κατηγορίες και εξήγηση για τη διάκριση εις βάρος των κοριτσιών. Το Υπουργείο επιχείρησε να αποσαφηνίσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται, με εξηγήσεις που θεωρούμε ότι υποτιμούν πρώτα και κύρια τον ίδιο τον αθλητισμό. Και ο αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Είναι ασφαλές να πούμε ότι έχασε το αλάτι μέσα στο αλεύρι, για να μπορέσει μετά να χαρακτηρίσει ως «εντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς» τη διάκριση φύλων και να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να προβάλλονται οι αποφάσεις του. Ξεκάθαρη κοροϊδία.

Η διάκριση λόγω φύλου δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη, οπουδήποτε και αν αυτή συμβαίνει. Ιδιαίτερα όμως στα σχολεία που υποτίθεται ότι προσφέρουν ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση. Το Υπουργείο έπρεπε και όφειλε να απαντήσει εάν είχε πρόθεση ή όχι να αποκλείσει τη μία από τις δύο ομάδες λόγω του κόστους. Επί αυτού, να πούμε ότι με βάση το πακέτο των διοργανωτών, το ελάχιστο κόστος συμμετοχής για μία ομάδα από κάθε χώρα είναι 8.800 ευρώ (14.520 ευρώ και για τις δύο ομάδες). Αν το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί, τότε θα πρέπει να δοθεί μία λογική εξήγηση για την επιλογή της μίας ή της άλλης ομάδας και όχι να αφήνονται στον αέρα έμμεσες προειδοποιήσεις για περιορισμούς συμμετοχής σε άλλες διοργανώσεις. Αν είναι δυνατόν.

Μέχρι τότε μπορούμε να λέμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού (;) και Νεολαίας επιδεικνύει ανοχή στον ρατσισμό που βλέπουμε να διαπερνά τον σχολικό αθλητισμό και κατ΄επέκταση τα σχολεία της χώρας μας.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και εκδότρια του OnlinEpikairotita.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close