ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «αδιάλλακτοι Ελληνοκύπριοι» φταίνε για τη μη λύση του Κυπριακού λέει ο Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία που έκανε την Τρίτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στο Κυπριακό αλλά και τα ενεργειακά της περιοχής, δηλώνοντας ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις «συνεργασίας και ακριβοδίκαιης διανομής».

Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι η αδιαλλαξία της μπλοκάρει κάθε λύση εδώ και δεκαετίες.

«Παρά τις πέραν των πέντε δεκαετιών διαπραγματεύσεις, το κυπριακό ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί, εξ αιτίας της αδιάλλακτης θέσης των Ελληνοκυπρίων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προωθεί μια ανισότιμη και άδικη πολιτική επιβολής, αρνούμενη να μοιραστεί την πολιτική εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους», είπε.

Ανάφερε επίσης ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον «τουρκοκυπριακό λαό», με τον οποίο διατηρεί βαθιούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές.

«Είναι καθαρό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα, υπό τον όρο των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας, έχουν κακές προθέσεις», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, επισήμανε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες έως ότου βρεθεί λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια και την διατήρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα ενεργειακά, λέγοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση win-win.

«Αλλά ατυχώς», συνέχισε, «ορισμένες χώρες της περιοχής προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να σύρουν το ενεργειακό ζήτημα σε πεδίο σύγκρουσης. Είμαστε αποφασισμένοι στην Ανατολική Μεσόγειο να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων».

Έκανε επίσης αναφορά και για την πυρηνική ενέργεια, δηλώνοντας ότι είτε θα πρέπει να μπορούν όλες οι χώρες να τη χρησιμοποιούν, είτε θα πρέπει να απαγορευτεί τελείως.

«Η κατοχή πυρηνικής ενέργειες είτε θα πρέπει να απαγορευτεί σε όλους, είτε να επιτραπεί σε όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα κάνεις κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)