Απόψεις

Οι αδικίες του ΝΣΔΕ και η ανάγκη για αλλαγές

Γράφει η Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών*.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης εξέτασης για τον καταρτισμό του καταλόγου Διορισίμων έχει αισίως πραγματοποιηθεί και ως Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΟΑΕ) συγχαίρουμε τους συναδέλφους που, παρ’ όλες τις αδυναμίες του συστήματος, κατάφεραν να εξασφαλίσουν τον διορισμό τους για την προσεχή διετία.

Όσον αφορά τώρα το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό χρήζει κάποιων αλλαγών που θα το καταστήσουν πιο δίκαιο. Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι δεν νοείται παιδαγωγικά ορθή διαδικασία αξιολόγησης όταν ορισμένες ειδικότητες, όπως οι Φιλόλογοι, οι Εμποριολόγοι, οι Δάσκαλοι, παρακάθονται σε εξέταση 2 ή 3 μαθημάτων την ίδια μέρα, συνεχόμενα και χωρίς διάλειμμα, όταν παρέχεται λίγος χρόνος για επίλυση των γραπτών αναλογικά με τον αριθμό των ερωτήσεων, όταν η ύλη είναι υπέρογκη. Επίσης είναι αδιανόητο να μην έχουν ακόμη δοθεί, μετά από τόσους μήνες, οι λύσεις και οι οδηγίες διόρθωσης.

Θεωρούμε επίσης άδικο και αναξιοκρατικό το γεγονός στον νέο κατάλογο οι αριστεύσαντες στις εξετάσεις να καταλαμβάνουν μία από τις τελευταίες θέσεις γιατί δεν πήραν τα 20 μόρια της προϋπηρεσίας την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη θέση κλίμακας Α8 στη Δημόσια Υπηρεσία δεν χρειάζεται προϋπηρεσία στα απαιτούμενα προσόντα. Εξίσου άδικο είναι το φαινόμενο που παρατηρήθηκε συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να παίρνουν ένα πολύ ψηλό βαθμό σε σχεδόν όλα τα μαθήματα αλλά να μην περάσουν τις εξετάσεις διότι σε ένα από αυτά πήραν 49! Σε όλη την υπόλοιπη υπηρεσία για να περάσει κάποιος τις εξετάσεις πρέπει να πάρει 50% μέσο όρο και 40% σε κάθε μάθημα.

Ως ΟΑΕ έχουμε ήδη ετοιμάσει μια επιστολή με τις προτάσεις μας που έχουν στόχο τη βελτίωση και την ενίσχυση του νέου θεσμού. Επιπλέον έχουμε επιδιώξει με επιστολή προς τον κ. Χαμπιαούρη συνάντηση ούτως ώστε να τεθούν επί τάπητος οι αδυναμίες του συστήματος και να συζητηθούν οι προτάσεις μας για μια δίκαιη διαδικασία διορισμών.

Καλούμε λοιπόν τους θεματοθέτες και όλους τους ιθύνοντες σε αναστοχασμό και σε άμεση επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει μετά από την πρώτη μας εξέταση.

*Η Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών είναι μια ανεξάρτητη και υπερκομματική ομάδα αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close