Κύπρος

Ικανοποιητική η έκθεση Moneyval για την Κύπρο σε θέματα ξεπλύματος και τρομοκρατίας — λέει η αρμόδια αρχή

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 η συζήτηση για την Έκθεση Αξιολόγησης της Κύπρου ολοκληρώθηκε και υιοθετήθηκε από την επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Συμβουλευτική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας θεωρεί γενικά ικανοποιητική την Έκθεση, στην οποία όπως αναφέρει «αναγνωρίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται στην Κύπρο, τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά, στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, αναφέρει πως η έκθεση περιλαμβάνει και αριθμό συστάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μέτρων.

Σημειώνεται πως η διαδικασία του 5ου Γύρου Αξιολόγησης, είναι ιδιαίτερα λεπτομερής, απαιτητική και χρονοβόρα για όλες τις χώρες, με σχετικές συστάσεις βελτίωσης.

Η Έκθεση θα δημοσιοποιηθεί μόλις οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της από την Γραμματεία της Moneyval, το οποίο μέχρι τότε παραμένει εμπιστευτικό, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Επιτροπής, σύμφωνα με την Συμβουλευτική Αρχή.

Η Moneyval είναι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση των Μέτρων για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το ιστορικό

Αντιπροσωπεία της Moneyval, που αποτελείτο από εμπειρογνώμονες με υπόβαθρο σε νομικά, οικονομικά και θέματα επιβολής του νόμου και μέλη της Γραμματείας της, επισκέφτηκε την Κύπρο στις 13 με 24 Μαΐου 2019, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις κυπριακές αρχές.

Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και τη Συμβουλευτική Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων, στην οποία συμπροεδρεύσουν η ΜΟΚΑΣ και το Υπουργείο Οικονομικών.

Συναντήθηκε επίσης με τις αρχές που είναι υπεύθυνες για το σύστημα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων στην Κύπρο (όπως αρμόδια Υπουργεία, δικαιοσύνη και υπηρεσίες, φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, εποπτικές αρχές και επαγγελματίες που ασχολούνται με την καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων).

Περαιτέρω, η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις με μεγάλο αριθμό ιδιωτικών φορέων, όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρόχους υπηρεσιών για εταιρείες, δικηγόρους, κτηματομεσίτες και καζίνο, αλλά και εκπρόσωπους μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Η αποστολή της ήταν να αναλύσει, με τη μορφή μιας έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης, το επίπεδο συμμόρφωσης της Κύπρου με 40 συστάσεις της Task Force Χρηματοδοτικής Δράσης (FATF) και το επίπεδο αποτελεσματικότητας του κυπριακού συστήματος καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων, παρέχοντας παράλληλα συστάσεις για την ενίσχυση του συστήματος.

Η έκθεση προγραμματίστηκε να συζητηθεί και να υιοθετηθεί στην 59η ολομέλεια της Moneyval, μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου 2019.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close