Ποδόσφαιρο

ΟΜΟΝΟΙΑ 1948: Μια ομάδα ιδιαίτερη

Όταν τον Μάιο του 2018 (Ιστορική χρονιά για την Ομόνοια αφού γιόρταζε τα 70 χρόνια ένδοξης ιστορίας) η θύρα 9 ανακοίνωνε την αποχώρηση από τον ΑΣΟΛ και την δημιουργία νέας ομάδας, κανείς δεν πίστευε, ούτε και ο πιο αισιόδοξος, ότι μέσα σε λιγότερο από 1 χρόνο (10 μήνες για να είμαστε πιο ακριβείς), η Ομόνοια1948 θα κατακτούσε τον τίτλο της πρωταθλήτριας και παράλληλα θα ήταν φιναλίστ στον τελικό κυπέλλου.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το γυαλί ράγισε για τα καλά (οι διαφωνίες ξεκίνησαν από την πρώτη θητεία του Δώρου Σεραφείμ), όταν τον Ιούνιο του 2011, η διοίκηση Μιλτιάδη Νεοφύτου ανακοίνωνε συνολικό χρέος της τάξεως των 24,8 εκατομμυρίων ευρώ!

Η είδηση έπεσε σαν δυναμίτης και τράνταξε για τα καλά όλο το οικοδόμημα της Ομόνοιας. Και το χρέος, μέσα σ’ ένα χρόνο, είχε αυξηθεί κατά 6 εκατομμύρια.

Οι οπαδοί του τριφυλλιού, στο άκουσμα αυτής της είδησης, πάγωσαν, μούδιασαν. Νόμιζαν πως ήταν ένα κακόγουστο αστείο, ένας εφιάλτης. Δυστυχώς για αυτούς ήταν μια ωμή πραγματικότητα που εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

Ακολούθησε η εξαετία 2012-2018, όπου ο πράσινος λαός και η θύρα 9 έδειξαν πολλές φορές και με πολλά παραδείγματα την αγάπη και την αφοσίωση τους προς την ομάδα τους, με αποκορύφωμα τον Μάρτιο του 2013, όπου συγκέντρωσαν το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ! Ο κόσμος της Ομόνοιας ξεσηκώθηκε για τα καλά και κουβάλησε την ομάδα στους ώμους του. Μεγάλες συγκεντρώσεις, προϊόντα κλπ, με στόχο την επιβίωση της ομάδας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, το αγωνιστικό κομμάτι να έρθει σε δεύτερη μοίρα και η ομάδα χρόνο με τον χρόνο, έχανε κομμάτια από την αίγλη και την αξιοπρέπεια της με αποκορύφωμα να τερματίσει για πρώτη φορά κάτω από την 4η θέση την περίοδο 2016-17. Δυστυχώς, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα παρέμεναν και περιόριζαν τις πιθανότητες για άμεσες αγωνιστικές επιτυχίες.

Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις των οπαδών της Ομόνοιας και της θύρας 9, άρχισαν να γίνονται συχνότερες και εντονότερες, και όχι άδικα αφού έβλεπαν την ομάδα τους να μικραίνει και να αλλάζει το DNA της. Η ηγεσία της θύρας 9 προσπάθησε να έρθει σε επαφή με την διοίκηση αλλά δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Έκανε αποχή, διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις αλλά τίποτα.

Οι τελευταίες 3 εκλογικές διαδικασίες (2014, 2016, 2018) αποδείχτηκαν καθοριστικές, αφού κανένας υποψήφιος που υποστηριζόταν από την θύρα 9 δεν εκλέγηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ομόνοιας.

Η τελευταία (του 2018), ήταν και η πιο καθοριστική αφού ο συνδυασμός που κέρδισε, άνοιξε τον δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση της Ομόνοι-ας και μετατροπής της σε εταιρεία, με κύριο επενδυτή τον με τον Σταύρο Παπασταυρου να κατέχει το 100% των μετοχών.

Αυτό, ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την θύρα 9, αφού πίστευε πως αυτό θα άλλαζε για πάντα τα ιδανικά, την ταυτότητα και την ιδεολογία της ομάδας.

Έτσι, φτάσαμε τον Μάιο του 2018, η θύρα 9 να ανακοινώνει μια πάρα πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη απόφαση για τα κυπριακά δεδομένα: Την αποχώρηση από την Ομόνοια και την δημιουργία μιας νέας ομάδας.

Μια απόφαση καθόλου εύκολη, αφού για ιδεολογικούς κυρίως λόγους, έφευγε από την ομάδα. Μια απόφαση που δίχασε περισσότερο τον κόσμο, ο οποίος είναι ακόμη στο μεταίχμιο.

Omonoia 1948 - Fans
Οι οπαδοί της «Ομόνοιας 1948» σε αγώνα του αγροτικού Πρωταθλήματος.

Στον 1 χρόνο ζωής της, η Ομονοια1948 κατάφερε κάτι που ίσως είναι και παγκόσμιο ρεκόρ: Στην πρώτη της σεζόν, κατάφερε και κέρδισε το πρωτάθλημα και έφτασε μάλιστα και στον τελικό κυπέλλου.

Μάλιστα, στον αγώνα όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα, υπήρχαν στο γήπεδο πάνω από 2000 οπαδοί! Αριθμός απίστευτος, όχι μόνο για το αγροτικό αλλά ίσως και για την πρώτη κατηγορία αφού η κάρτα οπαδού έδιωξε τον κόσμο από τα γήπεδα.

Φαίνεται πως η Ομόνοια1948 είναι μια ιδιαίτερη ομάδα και χρειάζεται προσοχή. Ίσως, ο ρομαντισμός δεν χάθηκε ακόμη από το ποδόσφαιρο των εκατομμυρίων και των διαφημίσεων.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close