Απόψεις

Η Αμμόχωστος σε χρειάζεται – Εσύ θα είσαι εκεί;

Συγγνώμη αγαπητέ Κυπραίε που σε ενοχλώ σήμερα που από το πρωί βρίσκεσαι στις θάλασσες αλλά έχω την ανάγκη να σου πω δυο πράγματα και να σε ρωτήσω ένα τρίτο.

Αρχικά θέλω να σου γνωρίσω κάποια. Σίγουρα την έχεις ξανακούσει, ίσως να νομίζεις πως την ξέρεις αλλά τώρα τελευταία την αγνοείς. Είναι μια κόρη μεγαλωμένη δίπλα στην θάλασσα που οι μοίρες της όταν γεννήθηκε τσακώνονταν για το όνομα της.

Μια την είπε Αρσινόη, άλλη την είπε Σαλαμίνα, η επόμενη διάλεξε να την πει Κωνστάνια και η τελευταία αποφάσισε να την χώσει στην άμμο και να την φωνάζει Αμμόχωστο.

Μεγάλωσε η κόρη και έγινε η πιο όμορφη, η πιο δοξασμένη. Και τα παιδιά της νόμιζαν πως θα ήταν για πάντα έτσι. Αλλά φεύ…

Την βίασαν την κόρη. Την απήγαγαν και έδιωξαν τα παιδιά της. Την έκλεισαν με συρματοπλέγματα. Και τα παιδιά της έκλαψαν, φώναξαν, διαδήλωσαν για την μάνα τους.

Αυτά για λίγο όμως…

Μετά ήρθε ξανά η ανάπτυξη, ήρθε η καλοπέραση, ήρθε η «Λεμεσός που πετά», ήρθε το «είμαι από την Λευκωσία,ο παπάς μου είναι Αμμοχωστιανός», ήρθε το «να μεν ανοίξει το Βαρώσι τώρα, να μην χάσουμε τουρίστες»…

Και τα παιδιά της ξέχασαν, αδρανοποιήθηκαν. Και ας τραγουδούσαν για το «χώμα που περπάτησαν». Και ας ορκίζονταν να «γυρίσουν πιστοί στην άνοιξη της».

Ξεχάσαμε αγαπητέ μου Κυπραίε πως η Αμμόχωστος δεν είναι μια πόλη, δεν είναι ούτε καν μια επαρχία. Είναι ο παππούς σου που είχε έτοιμη την βαλίτσα της επιστροφής.

Είναι η γιαγιά σου που πέθανε ως πρόσφυγας αλλά πριν πεθάνει έδωσε στην μάνα σου το κλειδί που κλείδωσε το σπίτι της στις 14 Αυγούστου 1974. Είναι η Ανόρθωση σου, η Σαλαμίνα σου, είναι το ΓΣΕ. Είναι η ιστορία σου. Είναι η Κύπρος. Είσαι εσύ. Είμαι εγώ!

Και η Αμμόχωστος κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και ζητάει για τελευταία φορά να προσπαθήσεις να την σώσεις. Όχι για εκείνη, μα για σένα! Για να μπορείς εσύ να κοιτάξεις στα μάτια τα παιδιά σου!

Στις 28 Ιουνίου, στις 18:00 η ώρα, έχεις υποχρέωση να βρίσκεσαι έξω από το Προεδρικό για να στείλεις το μήνυμα πως η Αμμόχωστος είναι ζωντανή και θα παραμείνει ζωντανή.

Έχεις την υποχρέωση, όχι το δικαίωμα. Δικαιολογία δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ.

Θα είσαι εκεί ή θα περιμένεις άλλους να σε σώσουν;

Διαβάστε περισσότερα

Artemis Michael

Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας στη Γερμανία.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close