Απόψεις

COVID-19: Εχθρός ή φίλος;

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, εξαιτίας αυτής της καραντίνας, αρκετός κόσμος ανακάλυψε όχι μόνο ανεξερεύνητες δραστηριότητες, αλλά και καινούργια όνειρα.

Γράφει η Αριστοτέλεια Φαλά.

Η περίοδος που διανύουμε είναι αναπόφευκτα μια πρωτόγνωρη κρίση, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο καταστροφική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με μεγάλη λύπη και αγωνία βιώνουμε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απειλεί την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι σκέψεις μας βρίσκονται αναμφισβήτητα σε όλους όσοι επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα και σε όσους δεινοπαθούν.

Σίγουρα καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με άνευ προηγουμένου συνθήκες. Είναι γεγονός, ότι η ρουτίνα και η καθημερινότητα όλων έχει αλλάξει δραματικά και είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να συμμορφωθούμε με τα νέα δεδομένα που επιβάλλει η πανδημία. Παρ’όλα αυτά, για κάποιους πιο αισιόδοξους ανθρώπους, η πανδημία COVID-19, έχει αποδειχθεί να είναι η καλύτερη και αποδοτικότερη περίοδος της ζωής τους.

Πολύ σωστά θα διερωτάστε “πώς γίνεται κάποιος να είναι τόσο αδιάφορος, ώστε να θεωρεί ότι αυτή η πανδημία είναι προς όφελός του”. Και όμως, ο παραπάνω τύπος ανθρώπου, δεν χαρακτηρίζεται από αδιαφορία. Αντιθέτως, επιτρέπει στον εαυτό του με θετικότητα και δημιουργικότητα, να αποστασιοποιείται απ’ ότι του προκαλεί πόνο, με σκοπό να επιβιώσει.

Εξαρτάται από τον καθένα μας ξεχωριστά, αν θα χρησιμοποιήσουμε με σύνεση ή αν θα σπαταλήσουμε τον επιπλέον χρόνο που μας δίνεται μέσα στη μέρα. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε γιατρούς και νοσοκόμους, ούτε σε υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι αφιερώνουν ατέλειωτες ώρες μακριά από την οικογένεια τους και με ρίσκο τη ζωή τους, δουλεύοντας σκληρά. Γιατί πολύ απλά, αυτοί δεν έχουν την πολυτέλεια να διαλέξουν πώς θέλουν να περάσουν τον χρόνο τους. Οι περισσότεροι από εμάς όμως, είμαστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχουμε μερίδιο σε αυτή την επιλογή.

Η νέα πραγματικότητα, ανέπτυξε τις αξίες του ανθρωπισμού και της ενσυναίσθησης.

Με το “μένουμε σπίτι”, ανακαλύπτουμε ότι ποτέ ξανά, δεν είχαμε τόσο ελεύθερο χρόνο για να ξεκουραστούμε και να αποφορτιστούμε. Διαπιστώνουμε ότι, διαθέτουμε άπλετο χρόνο για να κάνουμε εκκαθάριση παλιά αντικείμενα και ρούχα. Έχουμε την ευκαιρία, να διαβάσουμε ένα αγαπημένο βιβλίο, να μάθουμε μια καινούργια συνταγή και να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας, προς την κυπριακή κοινωνία, προσφέροντας εθελοντικά. Ποτέ άλλοτε, δεν μπήκαμε στη διαδικασία να μάθουμε τι σημαίνει “online gym class” και όντως να γυμναστούμε από το σπίτι.

Για όσους εφαρμόζουν το περίφημο “working from home” ας είμαστε ειλικρινείς, τα διαλείμματα τα οποία έχουν μεγαλώσει κατά πολύ αυτή την περίοδο, είναι ανεκτίμητης αξίας ενώ για αρκετούς, ο αναγκαστικός εγκλεισμός στα σπίτια, ίσως να είναι και η ευκαιρία για να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Και ενώ η περίοδος αυτή κρίνεται ως εξαιρετικά δυσμενής, ο Nathan SV, συνεργάτης και επικεφαλής της Deloitte India, μας συμβουλεύει αντί να είμαστε απαισιόδοξοι, να «αξιοποιήσουμε αυτή την περίοδο για να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας σε δεξιότητες που είναι επί του παρόντος σε ζήτηση».

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, εξαιτίας αυτής της καραντίνας, αρκετός κόσμος ανακάλυψε όχι μόνο ανεξερεύνητες δραστηριότητες, αλλά και καινούργια όνειρα. Η νέα πραγματικότητα, ανέπτυξε τις αξίες του ανθρωπισμού και της ενσυναίσθησης. Έννοιες όπως “οικογένεια” και “φιλία” αποκτούν σημαντικότερη αξία, ενώ αγαπημένα μας πρόσωπα που ίσως να λαμβάναμε ως δεδομένα, τώρα μαθαίνουμε να τα εκτιμούμε περισσότερο.

Κάθε άτομο, χειρίζεται το άγχος και τον αυτο-περιορισμό διαφορετικά. Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, δεν υπάρχει ένα εγχειρίδιο το οποίο να ακολουθήσουμε και να επιβιώσουμε. Είναι απόλυτα επιτρεπτό, να νιώθουμε ανήσυχοι και αβέβαιοι για το μέλλον μας, όταν βιώνουμε κακές στιγμές. Η ικανότητα όμως, να αλλάζουμε τη νοοτροπία μας και να θέτουμε τον εαυτό μας σε ένα πιο παραγωγικό και αισιόδοξο μονοπάτι, αποτελεί εγγύηση για να νιώσουμε καλύτερα εμείς και οι γύρω μας.

Ένα quote, το οποίο εμφανίζεται συχνά στο μυαλό μου είναι “και αν το μόνο που έκανες σήμερα ήταν να επιβιώσεις, μπορείς να είσαι υπερήφανος για τον εαυτό σου”. Πιστεύω ταιριάζει απόλυτα.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button