Απόψεις

Δεν το έψαξες, απλά διάβασες και συγκράτησες αυτά με τα οποία ήδη συμφωνείς

Είναι απλά η άποψη σου. Ασυνάρτητη και ατεκμηρίωτη. Κράτα την για σένα. Όχι, οι πηγές σου δεν είναι πιο αξιόπιστες. Δεν έγινες ξαφνικά ειδήμων στην έρευνα, ούτε ανακάλυψες την «αλήθεια» που μας κρύβουν. Δεν είσαι καν αμερόληπτος. Σαν άνθρωπος είσαι προκατειλημμένος και καλά κάνεις να το χωνέψεις. Δεν «το έψαξες». Απλά διάβασες και συγκράτησες αυτά με τα οποία ήδη συμφωνείς και όλα τα υπόλοιπα τα αγνόησες.

Αν είσαι υπέρ της Χ άποψης, τότε «μελετώντας» στο διαδίκτυο θα συμφωνείς ακούσια με όσα άρθρα και πηγές επιβεβαιώνουν την προϋπάρχουσα πεποίθηση σου. Θα αμφισβητήσεις όλα τα υπόλοιπα, όσο έγκυρα και να είναι, γιατί σε φέρνουν αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο να είσαι λάθος, που σημαίνει ότι οι πράξεις σου έως τώρα και όλοι οι καβγάδες που έκανες ήταν επί ματαίω. Κάτι το οποίο ο εγκέφαλος σου δεν αποδέχεται και έτσι με αυτό το μηχανισμό σε προστατεύει από εσωτερική ρήξη.

Αυτό με τη σειρά του ταΐζει τον αλγόριθμο των πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης (facebook, youtube, google κλπ.) τις οποίες χρησιμοποιείς για να κάνεις την «έρευνα» σου. Και έτσι ο αλγόριθμος σου προτείνει υλικό με παρεμφερές περιεχόμενο, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο την άποψη σου. Η τεχνητή νοημοσύνη των μηχανών αναζήτησης σε χειρίζεται όσο τη χειρίζεσαι και εσύ.

Οι συζητήσεις που κάνεις με γνωστούς και φίλους έχουν το ίδιο μοτίβο. Τα βρίσκεις με όσους συμφωνείς ήδη και οι «άλλοι», με την άλλη άποψη, είναι λάθος εκ των προτέρων. Δεν περιτριγυρίζεσαι από άλλες ιδιοφυΐες. Είσαι απλά ζώο της αγέλης και έχεις ανάγκη να ανήκεις σε μια κοινωνική ομάδα. Δυστυχώς, για να ξεχωρίσει η δική σου κοινωνική ομάδα από τις υπόλοιπες πρέπει να υπάρχει και ένα σημείο διαφωνίας.

Ουσιαστικά ζεις σε ένα echo chamber* (σ.σ. αντηχείο ομοειδών απόψεων) και αυτό που πετυχαίνεις είναι απλά να ακούς την άποψη σου να εκφράζεται πίσω σε σένα, αυτούσια. Είναι λες και ακούς την φωνή σου να αντηχεί πίσω. Η επιβεβαίωση που παίρνει ο εγκέφαλος σου, λανθασμένα μεταφράζεται σε εγκυρότητα της θέσης σου.

Σεβαστή η άποψη σου αλλά αν είσαι τόσο σίγουρος, κάνε το εξής πείραμα: Ψάξε εσκεμμένα αυτό με το οποίο διαφωνείς και μελέτα το. Διάβασε και συζήτα το για ένα μήνα. Αποκλειστικά και μόνο αυτό. Μετά θα δούμε αν θα επιμένεις τόσο πολύ ή αν είσαι απλά επιρρεπής στην ανατροφοδότηση που δίνεις στον εγκέφαλο σου.

gg

_____________________

*Το «echo chamber» (ελληνικά: αντηχείο) χρησιμοποιείται μεταφορικά στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να περιγράψει την ενίσχυση ιδεών, πεποιθήσεων και πληροφοριών μέσω της πολύ συχνής επανάληψης σε ένα κλειστό σύστημα, στο οποίο γίνονται αποδεκτές μόνο οι απόψεις που αντανακλούν σε αυτές που έχει ένα άτομο και οτιδήποτε άλλο διαφορετικό ή ανταγωνιστικό απορρίπτεται.

Ο Αντώνης Παύλου είναι απόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button