Απόψεις

ΔΗΣΥ: Ξεκάθαρος ρεαλισμός ή κρυφτούλι;

Κανόνας: Ό,τι δεν μετακινείται είτε μουχλιάζει είτε πεθαίνει.

Αυτό ισχύει για όλες τις εκφάνσεις της ζωής και κατ’ επέκταση στην πολιτική. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό οι ασχολούμενοι με τα κοινά, τόσο πιο εύκολα θα καταφέρουν να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στα πολιτικά κόμματα και θα φτάσουν πιο κοντά στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν οι πολιτικές και στρατηγικές των κομμάτων έχουν να κάνουν με τα εθνικά θέματα που στον τόπο μας είναι συνυφασμένα κυρίως με το Κυπριακό.

Θα ήταν όμως άκομψο και ίσως μη αντικειμενικό να κρίνω, να κατακρίνω ή να σχολιάσω σε βάθος απόψεις και στρατηγικές αντιπάλων πολιτικών φασμάτων στο Κυπριακό και έτσι καταθέτω την δική μου προσωπική άποψη για τις εξελίξεις και τις προεκτάσεις τους στην κεντροδεξιά όπου και ανήκω πολιτικά, ειδικότερα στον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ξεκαθαρίζω πως αφαιρώ την ηγεσία του κόμματος από την κριτική όχι γιατί είναι αλάνθαστη ή ανάξια κριτικής αλλά λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία. Μέσα από έρευνες και δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα φάνηκε ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον τα ανώτατα δώματα των κομμάτων αλλά νιώθει πιο κοντά του τους βουλευτές, τους τοπικούς παράγοντες και τα χαμηλόβαθμα στελέχη.

Διερχόμαστε λοιπόν τους κρισιμότερους μήνες των συνομιλιών για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και δυστυχώς οι πλείστοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος παραμένουν άφαντοι. Καλυπτόμενοι πίσω από τις κινήσεις της ηγεσίας αλλά και της κυβέρνησης αποφεύγουν την έκθεση των απόψεων τους στο ευρύ κοινό και κυρίως στην «λαϊκή αγροτική δεξιά» σκεπτόμενοι ίσως τις βουλευτικές του 2016. Καιρός όμως να βγουν μπροστά και να εξηγήσουν στον κόσμο τι συζητείται στις συνομιλίες και ποιες είναι οι επιδιώξεις της πλευράς μας στο πλαίσιο της ΔΔΟ. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν βουλευτές που να μην γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα, 41 χρόνια μετά, αν και ποια λύση υποστηρίζουν. «Κόμμα Κληρίδη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τους βουλευτές του κόμματος να υπερθεματίζουν και να εκθειάζουν-δικαίως για μένα-τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη. Ας μην ξεχνάνε όμως πως ο Γλαύκος Κληρίδης δεν κρύφτηκε ποτέ και δεν δοκίμασε να χαϊδέψει αυτιά για να γίνει αρεστός. Τα δεδομένα πρέπει να γίνουν ευανάγνωστα στην κοινωνία είτε είναι θετικά είτε αρνητικά και πιστεύω ότι οι εκπρόσωποι του λαού είναι οι καταλληλότεροι για αυτό, ιδίως όταν οι βουλευτές των κομμάτων που αντιδρούν στις συνομιλίες δεν έχουν σταματημό όσο αφορά την κριτική.

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο θα πρέπει ο ΔΗΣΥ να επανατοποθετηθεί είναι η χρόνια κόντρα του με το αντίπαλος δέος,το ΑΚΕΛ. Τουλάχιστον στο Κυπριακό όπου και οι απόψεις των δυο κομμάτων σχεδόν ταυτίζονται δεν θα ήταν κακό να υπάρχει μια μίνιμουμ έστω συνεννόηση αλλά και εμπλοκή των 2 κομμάτων (ως κόμματα γιατί ως στελέχη-άτομα υπάρχουν συνεργασίες) στην πληροφόρηση του κόσμου και τη δημιουργία κλίματος επαναπροσέγγισης και λύσης. Αναμφισβήτητα η προεκλογική εκστρατεία θα κάνει τέτοιες κινήσεις δυσκολότερες αλλά θα ήταν ευχής έργο αν το Κυπριακό μείνει έξω από τις μικροκομματικές διενέξεις.

Ποτέ στην πολιτική δεν υπάρχουν αλάνθαστοι και απόψεις που δεν εξελίσσονται. Σε αυτές τις απόψεις θα πρέπει να επικεντρωθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός και μέσα από αυτοκριτική για ορισμένες εξάρσεις λαϊκισμού και συνθημάτων του παρελθόντος που είχαν σκοπό την προσέλκυση ψηφοφόρων με πιο έντονα τα εθνικά-πατριωτικά αισθήματα να προχωρήσει και να πει ξεκάθαρα τα δεδομένα, τις προτάσεις και την αλήθεια για να βοηθήσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη δύσκολη προσπάθεια της επίλυσης του Κυπριακού.

Ο πολιτικός ρεαλισμός δεν μπορεί να λείπει από το «κόμμα του Κληρίδη», θα ήταν τουλάχιστον ασέβεια στο πρόσωπο του ιδρυτή της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης παράταξης του τόπου!

Γράφει ο Αρτέμης Μιχαήλ

Διαβάστε περισσότερα

Artemis Michael

Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας στη Γερμανία.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close