Απόψεις

Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον απορριπτικό

Το 1960 δημιουργείται το δύσμοιρο ετούτο κράτος δια πυρός και σιδήρου ως το κοινό κράτος Ε/κ,Τ/κ, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Αν εξαιρέσουμε τις 3 μικρότερες κοινότητες, που σε πληθυσμό δεν ξεπερνούσαν το 2%-3%, κανένας δεν είδε την ΚΔ ως τον τελευταίο σταθμό της μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Οι μεν Ε/κ την είδαν ως σκαλοπάτι για την “Ένωση και μόνον Ένωση”, οι δε Τ/κ ως το τελευταίο βήμα για το Taksim (διχοτόμηση). Και οφείλουμε να παραδεκτούμε ότι και οι 2 έφτασαν κοντά, είτε το 1963 είτε το 1967 είτε το 1971 και πολύ περισσότερο το 1974. Η βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε άπαντες να αναλογιστούν ότι ποτέ δεν εργάστηκαν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για την επιβίωση του κοινού κράτους. Από τότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των 2 κοινοτήτων με στόχο την επανένωση που δυστυχώς μέχρι και σήμερα για πολλούς και διάφορους λόγους δεν ευοδώθηκαν.

Αφήνοντας όμως την ιστορία για τους ιστορικούς ας πάμε στο σήμερα, το μακάριον και σωτήριον έτος 2015, σε μια Κύπρο χρεοκοπημένη σε όλους της τους τομείς και εξαναγκασμένη να ψάξει τρόπο διαφυγής. Σε αυτή λοιπόν την κατάντια της η Κύπρος βρίσκεται και σε μια σπουδαία συγκυρία: στο πηδάλιο των 2 κοινοτήτων βρίσκονται 2 ηγέτες με αυταπόδεικτη θέληση για επανένωση. Ξανά μανά συνομιλίες, ξανά μανά προβλήματα αλλά αυτή την φορά φαίνεται φως στον ορίζοντα. Φτάνουμε σε σημείο ανακοινώσεων συγκλίσεων και με τον διεθνή παράγοντα να μιλά, ανοικτά πλέον, για προοπτική λύσης εντός μηνών.

Ε λοιπόν κάπου εκεί εμφανίζεται και το ενδημικό φρούτο της Κύπρου, ο απορριπτικός πολιτικός. Χαρακτηριστικά αυτού η γνώση των πάντων,η απόρριψη κάθε πρότασης που έρχεται ΠΡΙΝ καν έρθει αλλά και η μόνιμη ανησυχία επί παντός επιστητού. Καλό λόγο από το στόμα του δεν θα πάρεις αλλά ούτε και εναλλακτική πρόταση. Ξέρει τι δεν θέλει χωρίς να ξέρει τι θέλει αλλά ακόμα και στην ακραία περίπτωση που ξέρει τι θέλει δεν έχει την παραμικρή πρόταση πως μπορεί να το καταφέρει.

Είναι θαυμαστής της ΔΔΟ για 40 χρόνια, όταν αυτή φαίνεται να μην μπορεί να συμφωνηθεί, αλλά γίνεται αντιομοσπονδιακός όταν οι συνομιλίες δείχνουν πρόοδο. Φωνάζει για χρόνια ότι η λύση πρέπει να εγκριθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα και λίγους μήνες πριν από ενδεχόμενο δημοψήφισμα θυμάται ότι θέλει ενιαία ψηφοφορία. Αλλά το πιο τραγικό και δυστυχώς κοινό χαρακτηριστικό αυτού του είδους είναι ότι ενώ μιλά για ρατσιστικές μεθόδους και πρακτικές,είτε βλέπει Τ/κ και του γυρνάνε τα άντερα είτε αποφεύγει κάθε επαφή μαζί του.

Για χρόνια ολόκληρα όλους αυτούς τους ανεκτήκαμε να στήνουν καριέρες πάνω στο Κυπριακό και τον πόνο των προσφύγων. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Ο λαός έμαθε να σκέφτεται, να απαντά και όταν έρθει η στιγμή να μην τους λάβει καν υπόψη. Και θα το δουν!

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις ΔΕΝ είναι καθόλου συμπτωματική!

Διαβάστε περισσότερα

Artemis Michael

Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας στη Γερμανία.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close