Απόψεις

O επαγγελματικός προσανατολισμός στα χρόνια του κορωνοϊού

Ήρθε ο κορωνοϊός και τα σχολεία έκλεισαν ξαφνικά χωρίς καμιά προειδοποίηση. Ένα πρωτοφανές γεγονός για όλους μας. Η μάθηση όμως δε διακόπηκε αλλά συνεχίστηκε κανονικά. Μέσα σε μια νύχτα μεταφερθήκαμε όλοι από τη συμβατική εκπαίδευση στην ψηφιακή εκπαίδευση, μέσω της εφαρμογής Microsoft Teams (MS Teams). Με μεγάλη μας χαρά και έκπληξη, είδαμε ότι όλοι οι μαθητές μας αγκάλιασαν και προσαρμόστηκαν εύκολα στην νέα πραγματικότητα. Συμμετείχαν κανονικά στα μαθήματα και ακολουθούσαν κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, μένοντας στο σπίτι.

Όπως δεν σταμάτησε η μάθηση, έτσι δεν σταμάτησε ούτε ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Άλλωστε, ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί και αυτός αναπόσπαστο κομμάτι της μάθησης, αφού βοηθά τον κάθε μαθητή/μαθήτρια να εξελιχθεί ως άτομο και να πάρει σημαντικές αποφάσεις ζωής. Στις Σχολές μας εκμεταλλευτήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία και, μέσω της εφαρμογής MS Teams, το γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του διαδικτυακά.

Οι διαδικτυακές συναντήσεις με μαθητές και γονείς συνεχίστηκαν κανονικά, έχοντας ως στόχο την στήριξη μαθητών καθώς επίσης την επίλυση αποριών σχετικά με θέματα σπουδών, αιτήσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, επιλογή αλλαγής μαθημάτων ή κατεύθυνσης, επιλογή επαγγέλματος, Παγκύπριες Εξετάσεις και άλλα. Επίσης, έγινε αποστολή δελτίων επίδοσης και άλλων εγγράφων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ΗΠΑ, Η.Β., Καναδά).

Σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες καθηγητές συνδεόμασταν ως «επισκέπτες» (visitors) στις διαδικτυακές τάξεις για σημαντικές ανακοινώσεις που άπτονται του γραφείου ΣΕΑ του σχολείου. Παράλληλα, οι μαθητές αλλά και οι γονείς συνέχισαν να ενημερώνονται για οποιεσδήποτε εξελίξεις σε θέματα σπουδών και διαδικτυακών σεμιναρίων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της διαδικτυακής πλατφόρμας 4schools αλλά και μέσω σχετικών ανακοινώσεων (posts) στα διάφορα teams.

Επιπλέον προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και οργανώσαμε διαδικτυακά εργαστήρια καριέρας για όλους τους μαθητές των Σχολών μας (Γυμνάσιο και Λύκειο). Έτσι μέσω συζητήσεων, προβολή βίντεο και διαδικτυακών εκπαιδευτικών τεστ (τύπου Kahoot) μάθαμε ποιες οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) θα πρέπει ένα μαθητής/μαθήτρια να αναπτύξει ώστε να πετύχει και να επιβιώσει στην αγορά εργασίας του 2030. Με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο μιλήσαμε, μεταξύ άλλων, για τη συναισθηματική νοημοσύνη, την κριτική σκέψη, την ψυχική ανθεκτικότητα, τις κοινωνικές δεξιότητες (people skills), τις ψηφιακές δεξιότητες.

Τελικό Συμπέρασμα: Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δε σταματά ποτέ ακόμη και στους δύσκολους καιρούς του κορωνοϊού. Εξάλλου η ευελιξία, δηλαδή η προσαρμοστικότητα σ’ ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής, την οποίοι εμείς οι ίδιοι οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας ν’ αναπτύξουν, για να μπορούν να πετύχουν στη νέα αγορά εργασίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι όλοι οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά στις προκλήσεις της ψηφιακής εκπαίδευσης, είναι προφανές ότι άρχισαν ήδη να κατακτούν αυτή τη δεξιότητα.

*Η Άννα Σοφοκλέους είναι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σχολές ΠΑΣΚΑΛ Λευκωσίας.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close