Απόψεις

Η επανεκκίνηση της οικονομίας στην Αγία Νάπα

Γράφει η Αιμιλία Ευαγγέλου-Ξύδια*.

Η φετινή οικονομική χρονιά εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να περιγραφεί ως εξαιρετικά δύσκολη. Το ζητούμενο της εξόδου από την κρίση στην περίπτωση μιας τουριστικής περιοχής όπως είναι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αποκτά άλλη διάσταση με πολλαπλές απαιτήσεις. Η τουριστική βιομηχανία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σε κανονικούς ρυθμούς μέσα στο 2020 και θα υποστεί βαρύ πλήγμα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία αυτό θα συμβεί και δεν αφορά μόνο τα τουριστικά θέρετρα, όπως η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους και μικρομεσαίους που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.

Το επικρατέστερο σενάριο δείχνει ότι έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα υπολογίζεται να έρθουν πολύ αργότερα, τον Μάιο του 2021. Ολόκληρο το 2020 θα είναι χρόνος για μεγάλες ζημιές στην τουριστική μας ανάπτυξη. Ειδικοί υπολογίζουν ότι η μείωση του τζίρου θα φτάσει στο 70%. Χρειάζεται να σκεφτούμε τι εφικτό μπορεί να γίνει αυτούς τους μήνες για τον τουρισμό μας, όχι μόνο μέσα από αριθμούς και στατιστικές. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους που εξαρτώνται απόλυτα από τον τουρισμό για ένα εισόδημα ή διαθέτουν μια μικρομεσαία επιχείρηση. Τα δεδομένα είναι δύσκολα και πρέπει να έχουμε επιλογές να τους στηρίξουμε.

Ο τουρίστας γνωρίζει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Όπως είναι φυσικό, πρώτα θα κοιτάξει την ασφάλειά του και θα κινηθεί αφού διευκρινιστούν οι εκκρεμότητες γύρω από τα αεροπορικά ταξίδια, την ασφάλεια των πτήσεων και την κατάσταση που υπάρχει σε κάθε χώρα σχετικά με την επιτυχημένη, ή μη, αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Κύπρος διαθέτει ένα καλό πιστοποιητικό επιτυχημένης αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά, βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο χώρο των αερομεταφορών.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι λύσεις εύκολες και γρήγορες δεν υπάρχουν. Λύσεις όμως μπορεί να συζητηθούν γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που περάσαμε δοκιμασία. Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με πείσμα, αλλά τώρα, είναι καιρός να αλλάξουμε και ορισμένες παλιές συνήθειες. Το κράτος συνήθισε να επιδοτεί την ανεργία ακόμα και τώρα μέσα στο 2020, ενώ με βάση τα νέα δεδομένα το κράτος χρειάζεται να αλλάξει τακτική και να σκεφτεί τρόπους για να επιδοτεί την εργασία γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα πάρουν μπρος οι επιχειρήσεις.

Μια αδήριτη ανάγκη για επανέναρξη της επιχειρηματικής δράσης είναι η φοροελάφρυνση και η διευκόλυνση της κάλυψης βασικών λειτουργικών εξόδων όπως είναι τα ενοίκια. Επίσης, μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που μπορούν να ελαφρύνουν όλες τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το κόστος του ηλεκτρισμού. Το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου γνωρίζει τα δεδομένα και μπορεί να συνεισφέρει στην επανεκκίνηση της οικονομίας στο μέρος που του αναλογεί. Άλλωστε τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αν αφεθούν στο έλεος τους και οι μικρές επιχειρήσεις και δεν μπορούν να ανοίξουν. Ο καθένας πρέπει να μπει στη θέση του άλλου και να σκεφτεί πως μόνο έτσι μπορούμε όλοι να στηριχθούμε για να επανεκκινήσουμε.

Ο Υφυπουργός για τον Τουρισμό Σάββας Περδίος συσκέπτεται με τους συνεργάτες του και ενημερώνεται για τις εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα για πιθανή στοχευμένη προσέλκυση εξωτερικού τουρισμού και τόνωση του εσωτερικού. Θεωρώ ότι αξίζει μια απ’ ευθείας επικοινωνία του ιδίου με βασικούς πρωταγωνιστές της τουριστικής βιομηχανίας στην Αγία Νάπα. Μια τηλεδιάσκεψη σχετική με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

*Η Αιμιλία Ευαγγέλου-Ξύδια είναι Δημοτική Σύμβουλος της Αγίας Νάπας.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button