Απόψεις

Οι δύο δρόμοι της επιτυχίας και το παράδειγμα του Ίλον Μασκ

Από το χιλιοειπωμένο «κάνε αυτό που αγαπάς» στο όχι και τόσο γνωστό «κάνε ότι χρειάζεται και επένδυσε σ' αυτό που αγαπάς».

Πολλοί επιτυχημένοι ομιλητές παρακίνησης και επιχειρηματίες από όλα τα μέρη του κόσμου λένε ότι η επιτυχία έρχεται όταν ακολουθείς το όνειρο σου και να κάνεις αυτό που αγαπάς. Αν είναι αλήθεια αυτό, τότε γιατί η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού καταλήγει να εξασκεί ένα επάγγελμα που απεχθάνονται; Γιατί η ανεργία βρίσκεται στα ύψη; Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν εντός των πρώτων χρόνων λειτουργίας τους; Ποια είναι η μυστική συνταγή ή αλήθεια πίσω από τη φράση «κάνε αυτό που αγαπάς»;

Υπάρχει μία ουσιώδης αλήθεια στο τρόπο που η εργασία σε κάνει να νιώθεις. Είναι λογικό να επηρεάζει την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή. Όταν κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί τότε είσαι ευτυχισμένος, κι αν είσαι ευτυχισμένος τότε διατηρείς ένα πιο θετικό τρόπο σκέψης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στο τρόπο που επικοινωνείς με τους γύρω σου. Δυστυχώς, το μόνο που χρειάζεται για να χαλάσει αυτό τον ιδανικό κύκλο ζωής είναι μόνο ένας μήνας οικονομικής ανεπάρκειας στην επιχείρηση σου. Αυτό επηρεάζει άμεσα όχι μόνο την οικονομική σου κατάσταση αλλά και την αντίληψη, την εστίαση και την συμπεριφορά σου.

Μελετώντας μερικούς από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες για σχεδόν μια δεκαετία, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν δύο δρόμοι που οδηγούν στην επιτυχία και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι επιχειρηματίες αποτυγχάνουν είναι ή επιλογή του πρώτου. Δηλαδή το «κάνε αυτό που αγαπάς», ευελπιστώντας ότι θα φτάσεις στην οικονομική επιτυχία προτού φτάσεις στην οικονομική ανεπάρκεια.

Το δεύτερο μονοπάτι είναι το όχι και τόσο γνωστό «κάνε ότι χρειάζεται και επένδυσε σ’ αυτό που αγαπάς». Ουσιαστικά, η ιδέα πίσω από αυτή τη φράση είναι να υπολογίσεις πρακτικά τις οικονομικές προδιαγραφές που απαιτούνται για να υλοποιήσεις την επιχείρηση που ονειρεύεσαι κι έπειτα να βρεις τον πιο οικονομικό και ταχύτερο τρόπο, μέσω του οποίου θα καταφέρεις να αποκτήσεις αυτά που χρειάζεσαι. Ασχέτως αν ο τρόπος αυτός σχετίζεται ή όχι με τα ενδιαφέροντα σου. Εν τέλει, έτσι θα μπορείς πραγματικά να κάνεις αυτό που αγαπάς, στη κλίμακα που θες και χωρίς την οικονομική ανησυχία ή οποιονδήποτε περιορισμό.

Για παράδειγμα, ο Ίλον Μάσκ είχε πάθος με τη διαστημική εξερεύνηση αλλά κατανοούσε ότι υπήρχε μια τεράστια διαφορά μεταξύ των νεαρών επιχειρηματιών της Σίλικον Βάλεϊ που έφτιαχναν υπολογιστές από το γκαράζ του σπιτιού τους και το να εκτοξεύεις αυτοσχέδιο πύραυλο από την πίσω αυλή. Από μικρή ηλικία αντιλήφθηκε ότι ο προγραμματισμός ήταν η πιο οικονομική και σύντομη μέθοδος για την απόκτηση των «οικονομικών καυσίμων» που θα υλοποιούσαν το όνειρο του και έτσι συν-ίδρυσε την “Zip2”, μια εταιρία λογισμικών, η οποία πωλήθηκε το 1999 και ο Μάσκ έλαβε $22 εκατομμύρια για το μερίδιο που του αναλογούσε.

Τότε, επένδυσε $10 εκατομμύρια στην “X.com”, η οποία κατέληξε ως η πασίγνωστη σε όλους μας “PayPal”. Το 2002 αγοράστηκε από το eBay και ο Μάσκ έλαβε περίπου $165 εκατομμύρια, τα οποία ήταν αρκετά για να ξεκινήσει την μηχανή των ονείρων του. Η σημαντική του περιουσία είχε κατανεμηθεί τα επόμενα χρόνια σε διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, τη Tesla Motors, τη Solar City, τη The Boring Company, τη Neuralink, τη Hyperloop και τη Space X, η οποία ιδρύθηκε με το εκπληκτικό ποσό των $100 εκατομμυρίων. Την προηγούμενη βδομάδα η Space X έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρία ανά το παγκόσμιο που έστειλε αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη γη.

Τα πάθη μας απαιτούν και αξίζουν οικονομικά καύσιμα. Κάνε ότι χρειάζεται και επένδυσε σ’ αυτό που αγαπάς.

Show More

James Christodoulou

Ο James είναι αυτοδημιούργητος και αυτοδίδακτος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείτε στο online marketing και στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω δεκάδων διαδικτυακών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ο James είναι coach προσωπικής ανάπτυξης και παραγωγός θεατρικής σκηνής. Στον ελεύθερο του χρόνο εργάζεται καθώς οι επιχειρήσεις δεν είναι απλά η εργασία του αλλά και το πάθος του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button