Απόψεις

Βερολίνο, Λευκωσία και λάχανα με το κιλό

4 Νοεμβρίου 1989, Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας

Στην Alexanderplatz του Βερολίνου και στο κέντρο της Λειψίας πάνω από 1,5 εκ. ανατολικοΓερμανοί διαδηλώνουν με αίτημα το αυτονόητο, αλλά μέχρι τις αρχές του έτους αδιανόητο, την επανένωση της Γερμανίας. Το τείχος του Βερολίνου έπρεπε να πέσει. Ένα τείχος που κρατούσε όχι μόνο μια πόλη αλλά και ένα κράτος διαιρεμένο και βαθιά δηλητηριασμένο. Οι δυτικοΓερμανοί θεωρούσαν τους “απέναντι” όργανα της Σοβιετικής Ένωσης και οι ανατολικοΓερμανοί αντίστοιχα τους θεωρούσαν πιόνια της Αμερικής και των συμμάχων της. Και όλα αυτά εξαιτίας της καλοστημένης προπαγάνδας ενός εκάστου των πλευρών.

Πέντε μέρες μετά το τείχος έπεσε προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό,κάτι που η Γερμανία είχε να ζήσει αιώνες, για το ζήλο των πολιτών της για επανένωση.

Έριξε το τείχος μια διαδήλωση;

Φυσικά και όχι! Αν ανατρέξει κανείς στα δεδομένα της εποχής θα βρει μια παρακμάζουσα ΕΣΣΔ, μια Περεστρόικα του Γκορμπατσώφ και μια λανθασμένη ανακοίνωση του μέλους του ΠΓ του ΚΚ Γερμανίας Günter Schabowski (που ανακοίνωσε το τέλος του τείχους ενώ αυτό ήταν μόνο μια πρόταση που είχε απορριφθεί στο ΠΓ) ως αιτίες. Αποδυνάμωση όμως της ΕΣΣΔ και Περεστρόικα υπήρχε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Τι άλλαξε; Η εξουθενωτική πίεση του λαού για ελευθερία. Ακόμα και η μη προσπάθεια διόρθωσης του λάθους του Schabowski ήταν αποτέλεσμα του φόβου της λαϊκής εξέγερσης. Γιατί ο λαός ήταν αποφασισμένος να τα καταφέρει.

18 Μαΐου 2017, Κύπρος

Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού καλύπτονται από μαύρο καπνό. Οι μέχρι πρότεινος αχώριστοι ηγέτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους ο ένας προς τον άλλο και το ναυάγιο μοιάζει σίγουρο. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ φεύγει από την Κύπρο δηλώνοντας “END”. Και τότε πήρε το λόγο ο λαός. Στην Λήδρα, στην μέση της μοιρασμένης Λευκωσίας, κάτι γεννιέται. Κόσμος συρρέει αυθόρμητα για να διαδηλώσει για το αυτονόητο,την επανένωση του νησιού. Ανθρώποι κάθε ηλικίας γίνονται μέρος μιας αλυσίδας που σπάζει τη διαίρεση της Κύπρου. Ε/κ και Τ/κ μαζί δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν για το κοινό τους μέλλον χωρίς στρατούς κατοχής και ξένους αφεντάδες. Και η αλυσίδα αυτή διανοίει αισίως την 25η μέρα της και συνεχώς μεγαλώνει έχοντας μια ξεχωριστή αξία αφού αποτελείται από Κύπριους ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή κομματικής προέλευσης. Κύπριοι που φαινομενικά δεν έχουν κοινές καταβολές αλλά έχουν κοινό στόχο: να αποτρέψουν την οριστική διχοτόμηση. Εννοείται πως βρέθηκαν πολλοί να τους λοιδωρήσουν, να τους πουν προδότες,ακόμα και να τους κάνουν “γελοιογραφίες”. Αυτοί όμως δεν υποχωρούν. Κάθε μέρα εκεί για μια Κύπρο αδιαίρετη.

Θα ρίξει την κατοχή μια διαδήλωση;

Φυσικά και όχι! Αλλά βάζει την απαραίτητη πίεση στην πολιτική ηγεσία. Της καταστά σαφές πως όποιος δεν εργαστεί για μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού θα έχει αβάσταχτο πολιτικό κόστος. Η Γενεύη είναι μπροστά μας και οι 2 ηγέτες πρέπει να νιώσουν πως ο λαός δεν αντέχει άλλο καιρό μοιρασμένος, η Κύπρος δεν αντέχει άλλους νεκρούς, αγνοούμενους και πρόσφυγες. Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους προς τις γεννιές που έρχονται αλλα και το ιερό καθήκον προς τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που έφυγαν ως καταραμένοι, πέθαναν πρόσφυγες στην πατρίδα τους.

Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε!

Υ.Γ.: Αντιλαμβάνομαι πως ορισμένοι θα ανακράξουν “Σπουδαία τα λάχανα”. Άλλωστε ποτέ δεν τους ένοιαξε το Κυπριακό. Αλλά έχουν γνώση οι φύλακες και ο καθένας θα πάρει στο τέλος ότι του αξίζει. Και τα δικά μας λάχανα θα τα πουλήσουμε ακριβά,ίσως ούτε η Στράκκα μπορεί να τα αγοράσει…

Διαβάστε περισσότερα

Artemis Michael

Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας στη Γερμανία.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close