Πολιτική

Τα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Καλεί τη Βουλή να ψηφίσει νόμους για τηλεπικοινωνίες ο υπουργός.

Τρία πρόσθετα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο ανήγγειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ανακοινώνοντας την επανέναρξη του πρωταθλήματος και του κυπέλλου.

Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης και με τη συμμετοχή του Αρχηγού της Αστυνομίας, Κύπρου Μιχαηλίδη, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα ακόλουθα:

  • Διορισμός του Ανώτερου Αστυνόμου Χριστόφορου Μαυρομάτη ως σημείο επαφής της αστυνομίας με διαιτητές και πληροφοριοδότες για θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Θα λαμβάνει άμεσα πληροφορίες, τόσο για σκοπούς προστασίας των διαιτητών όσο και για θέματα υποβολής καταγγελιών / κατάθεσης πληροφοριών για χειραγώγηση.
  • Εφαρμογή υπηρεσίας «Red Button» στον τηλεφωνικό αριθμό 1460, τον οποίο θα μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να καλέσει επώνυμα ή ανώνυμα για να δώσει.στοιχεία ή πληροφορίες που αφορούν χειραγώγηση ή απόπειρα χειραγώγησης ποδοσφαιρικού αγώνα αλλά και οποιουδήποτε θέματος διαφθοράς στο ποδόσφαιρο.
  • Όλα τα μέλη της αστυνομίας να δέχονται από οποιονδήποτε πολίτη πληροφορίες που αφορούν θέματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο ή αθέμιτο πλουτισμό κάποιου ο οποίος ενδεχομένως να εμπλέκεται σε στήσιμο αγώνων. Οι πληροφορίες θα διαβιβάζονται απευθείας στον κ. Μαυρομάτη για περαιτέρω χειρισμό.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά την σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει τα μέτρα ασφάλειας σε κρίσιμους αγώνες στους διαιτητές και ανέφερε πως οποιοσδήποτε διαιτητής νιώθει ανασφάλεια θα μπορεί να ζητεί προστασία.

«Θέλω να επαναλάβω για να γίνει ξεκάθαρο ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι η πλήρης πάταξη της διαφθοράς. Το ποδόσφαιρο πρέπει να καθαρίσει από αυτούς τους ολίγους που το αμαυρώνουν, είτε αυτοί είναι παράγοντες, είτε αυτοί είναι διαιτητές, είτε αυτοί είναι ποδοσφαιριστές, είτε είναι οτιδήποτε άλλο.», είπε ο κ. Σαββίδης.

Παράλληλα, κάλεσε τα σωματεία της Ομόνοιας, της ΑΕΛ, του Διγενή, την ΚΟΠ, όλες τις διοικήσεις των ομάδων, τον Σύνδεσμο Διαιτητών αλλά και τον κάθε φίλαθλο και πολίτη να καταθέσει ανώνυμα ή επώνυμα οποιαδήποτε στοιχεία ενδέχεται να κατέχει, προκειμένου να βοηθήσει στο έργο των αρχών.

«Όποιος αγαπά το ποδόσφαιρο, τώρα είναι η ώρα να μιλήσει, κύριοι. Πρέπει να σταματήσει η ένοχη σιωπή», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.

Κάλεσμα προς τους βουλευτές να ψηφίσουν νόμους

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε επίσης τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει άμεσα το νόμο με τον οποίο θα επιτρέπεται η παρακολούθηση των ιδιωτικών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε περιπτώσεις ασφάλειας του κράτους ή σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

«Ελπίζω ότι μετά τις πολλές ταλαιπωρίες που υπέστη το νομοσχέδιο αυτό και τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, τελικά, αυτή την Παρασκευή θα ψηφιστεί, γιατί είναι ένα απαραίτητο όπλο για την πάταξη του σοβαρού εγκλήματος», σημείωσε ο υπουργός.

Πέραν τούτου, ο κ. Σαββίδης κάλεσε την Βουλή να ψηφίσει και τον νόμο για την ταυτοποίηση των χρηστών καρτών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας (soeasy).

«Δυστυχώς, με την κατάχρηση που γίνεται στον θεσμό αυτό – με το να αγοράζει κάποιος ανώνυμα την κάρτα από το περίπτερο – χρησιμοποιείται δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε απαράδεκτο βαθμό αυτή η ανωνυμία στο να στέλλονται απειλητικά μήνυμα, στο να στέλλονται εξυβριστικά μηνύματα και γενικά, στο να ενθαρρύνεται η παρανομία», είπε καταληκτικά ο κ. Σαββίδης.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close