Όταν η Δημοσιογραφία συναντά οδοφράγματα

Cypriot Journalists
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι συζήτησαν για τα «οδοφράγματα» που συναντούν στην κυπριακή δημοσιογραφία. [Photo Credits: ONLINEPIKAIROTITA]

Μία ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση είχαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι που μαζεύτηκαν στην Λεμεσό για να μοιραστούν κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς σχετικά με τη Δημοσιογραφία στην Κύπρο.

Η εκδήλωση με θέμα «Όταν η Δημοσιογραφία συναντά οδοφράγματα» ήταν μία πρωτοβουλία πολιτών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (19/3) στο μπαράκι «Στο Δρόμο», σε ένα γραφικό στενάκι στο κέντρο της Λεμεσού.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συζητηθεί το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση, οι προκλήσεις και το μέλλον της δημοσιογραφίας στην Κύπρο αλλά και οι ευκαιρίες που τελικά μπορεί να αναδύονται.

Οι δημοσιογράφοι Πάρης Δημητριάδης, Tünay Mertekci, Τάνια Νεοκλέους, Βασιλική Ζήνωνος, Ανδρέας Κάτσιης και Simge Cerkezoglu, αντλώντας από την εμπειρία τους, μίλησαν για τα «οδοφράγματα» που συναντούν στην κυπριακή δημοσιογραφία.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι από τη νότια και βόρεια Κύπρο, που εκπροσωπούσαν την άποψη τους και όχι το μέσο στο οποίο εργοδοτούνται.

Ανάμεσα στα θέματα που έθιξαν τόσο οι έξι ομιλητές, όσο και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι, ήταν το παγκόσμιο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων και η δημοσιογραφία των πολιτών.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην έλλειψη ενημέρωσης που παρατηρείται σχετικά με τα προβλήματα και τις ειδήσεις των δύο πλευρών του νησιού, ακόμα και σε θέματα όπως είναι η ψυχαγωγία και το lifestyle.

Αναφορές έγιναν και στην διερευνητική δημοσιογραφία, η οποία όπως διαπιστώθηκε από τους δημοσιογράφους, εκλείπει από την Κύπρο – ενίοτε λόγω των άνωθεν (βλ. λογοκρισία, υποστελέχωση).

Ο Πάρις Δημητριάδης, ο οποίος εργάζεται ως δημοσιογράφος τα τελευταία 10 χρόνια, ανέφερε ένα παράδειγμα σχετικά με την ανεπαρκή κάλυψη των ειδήσεων στις δύο πλευρές.

Παράλληλα επισήμανε τον ρόλο που διαδραματίζει η εκάστοτε αρχισυνταξία και το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ΜΜΕ στο θέμα της επαναπροσέγγισης και την κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης.

Ο Tünay Mertekci, μίλησε για τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών ολόκληρης της Κύπρου, ώστε να μπορεί κάποιος από την Καρπασία ή τη Μόρφου να μπορεί να μάθει τι συμβαίνει στην Πάφο, και το αντίστοιχο.

Ως δημοσιογράφος που εργάζεται τα τελευταία 11 χρόνια στα έντυπα μέσα, η Τάνια Νεοκλέους μίλησε για τη γέννηση της δημοσιογραφίας των πολιτών, την έλλειψη αξιολόγησης και διασταύρωσης μίας είδησης, την ταχύτητα και τους τίτλους που έχουν σκοπό να προσελκύουν τον αναγνώστη (π.χ. Έκτακτο, Σοκ, Δείτε το).

Ανέφερε επίσης την δεν παρέχεται ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα ψυχαγωγικά, πολιτιστικά θέματα των δύο πλευρών.

Η Βασιλική Ζήνωνος, επίσης δημοσιογράφος των έντυπων μέσων, έκανε αναφορά στην έκλειψη της διερευνητικής δημοσιογραφίας και την ύπαρξη των ψευδών ειδήσεων.

Τόνισε ότι μέσα από τα ψεύδη που δημοσιεύονται είτε μέσα από την αρθρογραφία, είτε την ειδησεογραφία καλλιεργούνται συνειδήσεις και επηρεάζονται πολίτες που δεν πέρασαν ποτέ τα οδοφράγματα.

Από την 5ετή εμπειρία του στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία, ο Ανδρέας Κάτσιης,  ανέφερε την ελλιπή κάλυψη της κανονικότητας των δύο πλευρών και την έμφαση που δίνεται στην προβολή των αρνητικών ειδήσεων.

Η Simge Cerkezoglu, που εργάζεται ως δημοσιογράφος τα τελευταία 13 χρόνια, μίλησε για το πρόβλημα της γλώσσας που οδηγεί στις ψευδείς ειδήσεις που δημοσιεύονται από τον βορρά για τον νότο και από το νότο για τον βορρά.

Χρειάζεται, όπως είπε, να γίνεται έλεγχος των ειδήσεων, είτε μέσω ιστοσελίδων (π.χ. fact checking), είτε μέσω συνεργασίας μεταξύ των δημοσιογράφων των δύο πλευρών.

Ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ειρηνική δημοσιογραφία, που θα καλύπτει θέματα πέραν από την πολιτική, όπως για παράδειγμα κουλτούρας και τέχνης.

Συμπερασματικά, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στο γεγονός ότι υπάρχουν «οδοφράγματα» στη δημοσιογραφία και πως χρειάζεται να γίνει συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουν να τα υπερβούν.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο ένας εκ των διοργανωτών, Πάνος Παρράς.

Ευχαριστίες στον φίλο και συνεργάτη Παναγιώτη Πιερή του DisruptCyprus.com για τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης. 

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com