ΑΠΟΨΗ

✒ Όταν η κοινωνία εναρμονίζεται… με τη φύση! – Της Ελίζαμπεθ Ευαγγέλου

Γράφει η Ελίζαμπεθ Ευαγγέλου,
Φοιτήτρια Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Κύπρου.«Αν θέλουμε να έχουμε ήρωες πολιτικούς και φιλοσόφους,
πρέπει ν’ αποχτήσουμε μορφωμένες γυναίκες» —Αμπιγκέιλς Άνταμς

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή,φτάνουμε στις αρχές συγκρότησης μιας ανθρώπινης κοινωνίας και εξετάζουμε το ρόλο και τη συμβολή της γυναίκας στην προαγωγή της, μόνο τότε παρατηρούμε το πόσο καθοριστική ήταν η δραστηριότητα της.  Αυτά συμβαίνουν σε μια μητριαρχική κοινωνία. Σε μεταγενέστερες εποχές όμως, κατά την ελληνική αρχαιότητα, η γυναίκα ήταν εντελώς παραγκωνισμένη από τον άντρα, αποκλεισμένη από κάθε είδους δραστηριότητα και ο ρόλος της στην εξέλιξη της κοινωνίας, περιορίστηκε. Ακριβώς αντίθετη, δηλαδή, κοινωνία, από την ανδροκρατούμενη.

Η ανδροκρατούμενη κοινωνία, κατάφερε δια μέσου των αιώνων να ριζώσει βαθιά και να εδραιωθεί τόσο γερά, ώστε να χρειάζονται σκληροί αγώνες για να επανακτήσει η γυναίκα τα καταπατημένα της δικαιώματα.

Οι σκληροί αγώνες των γυναικών για την αποκατάσταση τους ως ‘μέλη’ του κοινωνικού συμβολαίου, ενσαρκώθηκαν στα νεότερα χρόνια στο γυναικείο (φεμινιστικό) κίνημα, το οποίο μέχρι σήμερα αγωνίζεται προς την ίδια κατεύθυνση : να διευρύνει περαιτέρω τόσο την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική αλλά και πολιτική δραστηριότητα των γυναικών που έχουν προχωρήσει σε σημαντικές κατακτήσεις και παράλληλα, να προσπαθήσει να καταστήσει τη συνείδηση στις γυναίκες εκείνες, που μέχρι σήμερα είναι ακόμα αποκλεισμένες,από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το κοινωνικό σύνολο, την αναγκαιότητα για ανάληψη πρωτοβουλιών και εξέλιξή τους.

Είναι τελείως παράλογο, να καθορίζεται η εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου από το φύλο του,πράγμα για το οποίο δεν είναι κανείς ουσιαστικά ‘υπεύθυνος’.  Αυτή η αρχή, τουλάχιστον στις σημερινές πολιτισμένες κοινωνίες γίνεται αποδεκτή (έστω και θεωρητικά), ακόμα και για λόγους ανθρωπιστικούς και για λόγους καθαρά πρακτικούς: γιατί έχει συνειδητοποιηθεί πλέον ότι οι αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας, για να ικανοποιηθούν, απαιτούν τη συνδρομή όλων των μελών του κοινωνικού συνόλου, επομένως και των γυναικών.

Η σημερινή γυναίκα, όντας ζωτικό μέλος του κοινωνικού οργανισμού μέσα στον οποίο ζει, όπως και ο άντρας, και υποταγμένη, αλλά ουσιαστικά ελεύθερη, σε αναγκαίους κοινωνικοστρατικούς σκοπούς, έχει κάθε δικαίωμα να συμμετέχει ενεργά στην πορεία της κοινωνίας και όχι μόνο το δικαιούται, αλλά είναι απαραίτητη η συμβολή της στην κοινωνική εξέλιξη.

Σήμερα που η τεχνική και η τεχνολογία αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, όπου η διαφοροποίηση ανάμεσα σε επαγγέλματα είναι έντονη και η εξειδίκευση φοβερή, απαιτούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι για την επανίδρυση των οικονομικών και άλλων επιχειρήσεων. Βέβαια, έτσι ανοίγεται και στο γυναικείο πληθυσμό ένας ευρύς ορίζοντας για οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική τους ανεξαρτησία,που οι γυναίκες αποκτούν με την προσωπική τους εργασία, έδωσε την πρώτη σοβαρή ώθηση για τη δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Γιατί η οικονομική ανεξαρτησία όπως σε κάθε άνθρωπο, δίνει τη δυνατότητα να πλουτίσουν τη ζωή τους, μέσα από την ποικιλία και την πολυμέρεια και παράλληλα κεντρίζονται να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητα τους σε κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες.  Άλλωστε η εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος, όπως αποκαλύπτει και η ιστορία, έπεται συνήθως, της οικονομικής ευρωστίας.

Οι σχέσεις και ο ρόλος των δύο φύλων έχουν αναμφίβολα διαμορφωθεί ιστορικά και κοινωνικά. Η αντίληψη για το τι είναι ικανός ένας άντρας να κάνει απ’ ότι μία γυναίκα -και αντίθετα- δεν είχε να κάνει μόνο με τη βιολογία, αλλά κυρίως με τις κοινωνικές πεποιθήσεις που κυριαρχούν σε κάθε εποχή.

Η γυναίκα ιστορικά δε βρήκε σχεδόν τίποτα έτοιμο. Όλα έπρεπε να τα διεκδικήσει, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα της στη μόρφωση, στην εργασία, στην ενημέρωση, στη σεξουαλικότητα, στη συμμετοχή, στη λήψη αποφάσεων. Ο δρόμος προς την πραγματική ισοτιμία είναι ακόμη μακρύς, μέχρι να φτάσουν στο σημείο οι γυναίκες να καταλαμβάνουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις και αξιώματα.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα κάνεις κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)