Κύπρος

Πρώτη επιλογή Ιατρική και η πλειοψηφία Ψυχολογία στις Παγκύπριες 2019

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για πάνω από 7 χιλιάδες υποψηφίους, που βρίσκονται λίγες μόλις ημέρες πριν από τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2019. 

Η επαγγελματική προοπτική πρωτοστατεί στις επιλογές των σπουδών, παρότι είναι κατανοητό πως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την κατάσταση που θα επικρατεί στην αγορά εργασίας μετά από 5 χρόνια – που οι σημερινοί υποψήφιοι θα ψάχνουν για δουλειά ως πτυχιούχοι.

Άλλωστε οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους γνωρίζουν ότι κανένα πτυχίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εισιτήριο για την εξασφάλιση άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης. Ακόμα και η παραδοσιακή άποψη που λέει ότι δημόσια απασχόληση είναι ο ευκολότερος δρόμος φαίνεται να εξανεμίζεται.

Ας δούμε πως αντανακλώνται τα παραπάνω με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τις επιλογές των υποψηφίων στις Παγκύπριες.

Οι πρώτες επιλογές των υποψηφίων

Τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων στις φετινές παγκύπριες εξετάσεις συγκεντρώνει η Ιατρική του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μάλιστα αυτή είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά που το τμήμα της Ιατρικής βρίσκεται στην κορφή της κούρσας της ζήτησης των υποψηφίων. Η πρώτη φορά ήταν το 2013, όταν και άρχισε η εισδοχή των πρώτων φοιτητών του τμήματος.

Ακολουθούν πιο κάτω άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως η Λογιστική και Χρηματοοικονομική, η Ψυχολογία, η Πληροφορική, η Νομική και η Βιολογία.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ 2019 - ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο πίνακας με τις 20 σχολές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες πρώτες επιλογές των υποψηφίων στις Παγκύπριες του 2019. [Table Credits: MOEC]
Από την εικοσάδα με τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων βλέπουμε να χάνουν έδαφος ή και να απουσιάζουν τμήματα που στο παρελθόν αποτελούσαν την πρώτη επιλογή της αφρόκρεμας των υποψηφίων, ενίοτε λόγο της άμεσης πρόσβασης σε μόνιμη εργασία.

Η Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς, από το 2012 μέχρι και το 2017 ήταν ανάμεσα στις δέκα πρώτες επιλογές των υποψηφίων, ενώ το 2018 και το 2019 έχουν πέσει στην ενδέκατη και τη δέκατη τέταρτη θέση, αντίστοιχα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το τμήμα των δασκάλων που το 2012 βρισκόταν στην τέταρτη θέση, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό πρώτων προτιμήσεων. Όμως το 2013 έπεσε στην δέκατη πέμπτη θέση και τα επόμενα χρόνια συνέχισε να κατρακυλά.

Από το 2015 το τμήμα Επιστημών Αγωγής της Δημοτικής Εκπαίδευσης δεν βρίσκεται στην εικοσάδα με τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων.

Οι επιλογές με τη μεγαλύτερη συχνότητα

Στις προτιμήσεις των υποψηφίων ανεξαρτήτως της σειράς που έχουν επιλεγεί, την πρώτη θέση έλαβε η Ψυχολογία, για πρώτη φορά σε τουλάχιστον οκτώ χρόνια.

Το τμήμα των ψυχολόγων από το 2012 άρχισε να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό προτιμήσεων και από το 2016 μέχρι το 2018 βρέθηκε στην πρώτη τριάδα.

Τα σκήπτρα κρατούσε πέρσι το τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, ενώ προηγουμένως και για έξι συνεχόμενα χρόνια το Δημοτικής Εκπαίδευσης (2012-2017).

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ 2019 - ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο πίνακας με τις 20 σχολές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες προτιμήσεις, ανεξαρτήτως σειράς επιλογής, των υποψηφίων στις Παγκύπριες του 2019. [Table Credits: MOEC]
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close