Απόψεις

Παλαιστίνη ή Ισραήλ; Ισραήλ ή Παλαιστίνη;

Κάθισε ποτέ κανείς να αναρωτηθεί τί βλέπουμε καθημερινά; Τί γίνεται έξω, στον κόσμο, στη κοινωνία; Το θέμα είναι ότι ακόμα και αν αναρωτήθηκε, κανένας δεν φρόντισε να μάθει. Βλέπουμε μόνο. Μεγαλώσαμε τόσα χρόνια βλέποντας στην τηλεόραση ρεπορτάζ από την Λωρίδα της Γάζας…

Ένας πολεμικός ανταποκριτής κάθε φορά με τον φόβο και την αγωνία φανερά στον τόνο της φωνής του, να μεταδίδει όσα εξελίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας. Από μικρή θυμάμαι να βλέπω αυτές τις εικόνες και να ρωτάω τον μπαμπά μου: “γιατί την λένε Λωρίδα της Γάζας”; Το είχα συνδέσει κάπως στο μυαλό μου ότι λεγόταν έτσι λόγω των τραυματιών που υπήρχαν από τις συγκρούσεις. Θα μπορούσε. Γιατί είναι όντως μια “πληγωμένη” περιοχή. Όσο μεγάλωνα, ήθελα να μάθω… Ίσως επειδή κι εγώ ως Κύπρια ξέρω τι πάει να πει ξεριζωμός, πρόσφυγες, νεκροί, κατοχή. Έκλεισα, λοιπόν, την τηλεόραση και έψαξα.

Το Παλαιστινιακό πρόβλημα, όπως η κοινή γνώμη το αποκαλεί, είναι τόσο μεγάλο σε έκταση, που δυστυχώς είναι αδύνατον να εμβαθύνω πολύ σε ένα άρθρο. Η διαμάχη ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς μετράει δεκαετίες (συγκεκριμένα από το 1948). Το 1947 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ψηφίζει την ιστορική ”απόφαση 181” ,η οποία επέβαλλε την διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους κράτη, σε ένα αραβικό και ένα εβραϊκό, το Ισραήλ. Συνέπεια της απόφασης του ΟΗΕ ήταν ,το 1948, η αρχή επιθέσεων από σιωνιστικές τρομοκρατικές ομάδες με αποτέλεσμα την κλιμακωτή κατάληψη περιοχών της Παλαιστίνης.

Παράλληλα οι Παλαιστίνιοι εξεγείρονται εναντίων της κατάληψης αυτής και κατά της νέας Αποικιοκρατίας των Άγγλων. Ενώ διαδραματίζονται όλες αυτές οι βίαιες εξεγέρσεις των Παλαιστίνιων, ο Μπεν Γκουριόν εξαγγέλλει την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και εισβάλλουν τα στρατεύματα των γειτονικών αραβικών χωρών στη Παλαιστίνη. Στο τέλος η άλλοτε Παλαιστίνη βρίσκεται χωρισμένη σε τρία τμήματα: α) το 78% των εδαφών ανήκει πλέον στο Ισραήλ , β) η Δυτική όχθη, η οποία είναι προσαρτημένη στην Ιορδανία και γ) το 1,5% , η Λωρίδα της Γάζας, η οποία τίθεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου. 750.000 Παλαιστίνιοι ξεριζώθηκαν τότε και κατέφυγαν άλλοι στο Λίβανο,άλλοι στην Ιορδανία, άλλοι στην Συρία και άλλοι στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι Άραβες ενώ ήταν αθώοι, πλήρωσαν αμαρτίες Ευρωπαίων. Έγιναν θύματα του Ευρωπαϊκού εγκλήματος και ενός εθνικού κράτους, κύριος στόχος του οποίου ήταν η προστασία των Εβραίων από την ”απειλή” των Αράβων. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Η Παλαιστίνη γίνεται σύγχρονο κράτος του Ισραήλ και από τότε η διαμάχη ανάμεσα σε Άραβες Παλαιστίνιους και Εβραίους Ισραηλινούς καλά κρατεί.

Οι αναζωπυρώσεις συχνές, όπως και οι θάνατοι αμάχων. Θλιβερή πραγματικότητα οι αιματοχυσίες μέχρι και σήμερα. Τα τρομοκρατικά κτυπήματα στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας ολοένα και αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Καμιά δυνατότητα εύρεσης διπλωματικής λύσης, τα άλυτα ζητήματα αρκετά και εξοργισμένη η κοινή γνώμη που μετά από τόσες δεκαετίες διαμάχης, που μετά από τόσες αιματοχυσίες αθώων , δεν υπήρξε καμία λύση.

Στο ίδιο έργο θεατές για 67 ολόκληρα χρόνια. Το θέμα τώρα είναι… Ποιοι έχουν δίκαιο; Ποίοι είναι οι θύτες και ποιοι τα θύματα; Ποιοι αξίζουν πραγματικά να πάρουν την Γη της Επαγγελίας; Παλαιστίνη ή Ισραήλ; Δεν νομίζω να χωράει καμία αμφιβολία για το ποιοι είναι οι θύτες και ποιοι τα θύματα του Παλαιστινιακού ζητήματος…

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close