Περιορισμός μικροπλαστικών προϊόντων στην ΕΕ

microplastics

Ένα νέο περιορισμό για τη χρήση των μικροπλαστικών σε προϊόντα πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα καλλυντικά, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα απολεπιστικά, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά, τα φυτοπροστατευτικά και βιοκτόνα προϊόντα, τις βαφές, προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευαστική βιομηχανία.

Επίσης, αφορά τους σβόλους θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και το κονιορτοποιημένο υλικό πλήρωσης των γηπέδων από συνθετικό γρασίδι.

Η πρόταση περιορισμού καθορίζει ότι στα πιο πάνω χημικά μείγματα το περιεχόμενό τους σε μικροπλαστικά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,01% κατά βάρος και ορίζει ως μικροπλαστικά τους κόκκους με διαστάσεις από 1mm έως 5 mm.

Από τον περιορισμό θα εξαιρούνται όσα μικροπλαστικά αποδεικνύεται ότι είναι βιοαποικοδομήσιμα με βάση 1mm συγκεκριμένες αναλυτικές μεθόδους και όσα προορίζονται για χρήση σε βιομηχανικές διεργασίες με ελεγχόμενο τρόπο.

Η εν λόγω πρόταση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, προκειμένου να υποβληθούν απόψεις, τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν λόγω της εισαγωγής του περιορισμού ή οποιαδήποτε δεδομένα κατέχουν.

Όσοι έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα μπορούν να μελετήσουν τον φάκελο του προτεινόμενου περιορισμό και να υποβάλουν τα σχόλια τους στην ιστοσελίδας του ECHA, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 2019.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com