ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

OnlinEpikairotita — Απεβίωσε σήμερα τα ξημερώματα, σε ηλικία 98 ετών, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο πατέρας του σημερινού ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πέθανε σήμερα Δευτέρα (29/5) στις 1:00 τα ξημερώματα, σε ηλικία 98 ετών.

Ο πρώην Πρωθυπουργός έφυγε από την ζωή “περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσε”, αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωση η οικογένεια του.

Δέσποσε κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα

Γεννημένος στις 18 Οκτωβρίου 1918, στα Χάνια της Κρήτης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δέσποσε στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, την περίοδο 1990-1993. Ήταν γόνος πολιτικής οικογένειας, αφού ο πατέρας και οι παππούδες του διετέλεσαν μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ θείος του ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και μεγάλος Έλληνας πολιτικός, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Χανιά, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές τον Ιούνιο του 1935 από το Πρακτικό Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), από το οποίο αποφοίτησε τις παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940.

Σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1946 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση της Ένωσης Κέντρου, έναν κεντροαριστερό συνασπισμό του Γεώργιου Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής χούντας του 1967-1974, ο Μητσοτάκης αφού αρχικά συνελήφθη, αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με τη γενική αμνηστία και κατέφυγε στο Παρίσι της Γαλλίας, όπου έμεινε μέχρι το 1973. Το 1977 ίδρυσε το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων και επανήλθε στο κοινοβούλιο το 1977 και το 1978. Ο Μητσοτάκης προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία το 1978, μετά το άνοιγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον κεντρώο χώρο, και ανέλαβε υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή (1978-1980) και υπουργός Εξωτερικών (1980-1981) στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.

Το 1984 ο Μητσοτάκης εξελέγη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 1990 εξελέγη πρωθυπουργός, αφού κέρδισε στις εκλογές τον Ανδρέα Παπανδρέου, γιό του Γεωργίου Παπανδρέου, του ΠΑΣΟΚ. Το 1993 η Νέα Δημοκρατία έχασε την πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο και ο Μητσοτάκης παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο γιος του Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στις 10 Ιανουαρίου 2016, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη είναι σήμερα μέλος του κοινοβουλίου της Νέας Δημοκρατίας.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία μετριοπαθής προσπάθεια εφαρμογής μιας φιλελεύθερης πολιτικής. Η επίδοσή της πιθανόν να ήταν πιο επιτυχής, εάν δεν είχε να αντιμετωπίσει σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις και διαφωνίες, οι οποίες συνέβαλαν τελικά στην πτώση της, όταν απέσυρε την υποστήριξή του από την κυβέρνηση ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Σιμπιλίδης.

Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη και προκήρυξε εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου 1993, τις οποίες έχασε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και έκτοτε παρέμεινε βουλευτής (και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ) έως τις 11 Φεβρουαρίου 2004, οπότε αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, ύστερα από παρουσία 58 χρόνων.

Η πολιτική αντίληψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μπορεί να συνοψιστεί στο τρίπτυχο: Σεβασμός στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, εμπιστοσύνη στην ατομική πρωτοβουλία, σταθερός προσανατολισμός προς την Ευρώπη και συμμετοχή στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προσπάθησε να την εκφράσει έμπρακτα, τόσο από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός.


Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ας αναπαυθεί εν ειρήνη!

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα κάνεις κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)