Απόψεις

Ποια η αξία της παιδείας στην Κύπρο;

(OnlinEpikairotita) — Δεν θα κάνω την χάρη να αναλωθώ στις απαλλαγές των εκπαιδευτικών και στην απούσα αξιολόγηση τους από το 1960, είναι θέματα που κάθε νοήμων και λογικός άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί και να σχηματίσει μία άποψη.

Εγώ θα ασχοληθώ με τις ουσιαστικές παθογένειες της παιδείας στην νήσο Κύπρο που αφήνουν ένα λαό απαίδευτο και τους μαθητές τους τελευταίους σε κάθε μέτρηση που πραγματοποιείται στην Ε.Ε.

Είναι τόσα πολλά τα θέματα και οι αδυναμίες που δεν ξέρεις από να αρχίσεις και που να τελειώσεις.

Θα ξεκινήσω από το θέμα της Μουσικής.

avlos
Ο αυλός από τα σχολικά μας χρόνια. [Photo Credits: ONLINEPIKAIROTITA]

Σε όλη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση απαραίτητο αξεσουάρ για το μάθημα της Μουσικής είναι ο αυλός ή στην κυπριακή το πιθκιάβλι, λές και όλοι έχουν ταλέντο να γίνουν οργανοπαίχτες. Ατελείωτες ώρες να πιθκιαβλίζουμε προσπαθώντας να βρούμε την σωστή νότα ή προσπαθώντας να διαβάσουμε σωστά την παρτιτούρα, την ίδια ώρα που πολλοί εξαίρετοι μουσικοί δεν διαβάζουν την παρτιτούρα.

Στο μεταξύ κανένας δεν μαθαίνει για τις συμφωνίες του Μπαχ, του Μπετόβεν και του Βιβάλντι και φυσικά δεν ακούει ποτέ τα αριστουργήματα της κλασσικής μουσικής που συνέθεσαν.

Επίσης κανείς δεν μαθαίνει για τα μουσικά συγκροτήματα και τους μουσικούς που άλλαξαν τον ρου της μουσικής ιστορίας, είτε αυτοί ονομάζονται Queen, είτε Pink Floyd, είτε The Beatles. Το σημαντικό είναι να βρίσκεις σωστά το σολ και το λα στο πιθκιάβλι.

Τα ίδια ισχύουν και για το μάθημα της Τέχνης. 

Οι ζωγραφιές από τα σχολικά μας χρόνια. [Photo Credits: ONLINEPIKAIROTITA]

Ατελείωτες ώρες να μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε την νεκρά φύση κυρίως φρούτα σε φρουτέριες όπως μήλα και αχλάδια.

Κανένας λόγος να μάθουμε για τους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης, για τους Ιμπρεσιονιστές και για τους μετέπειτα Μοντέρνους.

Για να αποκτήσεις αυτές τις γνώσεις πρέπει να το ψάξεις μόνος σου. Εγώ είχα την πρώτη επαφή μ αυτά τα αριστουργήματα σ ένα ταξίδι στην Ιταλία στα 16 μου. Πριν δεν είχα ιδέα για οποιαδήποτε μορφής τέχνης. Άλλα το σημαντικό είναι να πετύχεις την σωστή σκίαση στο μήλο.

Στα πιο σημαντικά, το μάθημα της Ιστορίας γίνεται επιφανειακά και με την μορφή της παπαγαλίας κυρίως επειδή πολλοί απ αυτούς που το διδάσκουν δεν έχουν ιστορικές γνώσεις και κριτική σκέψη.

Τα βιβλία της ιστορίας από τα σχολικά μας χρόνια. [Photo Credits: ONLINEPIKAIROTITA]

Και αν κάποιος καθηγητής προσπαθήσει να ξεφύγει απ’ αυτό το μοντέλο μάθησης και προσπαθήσει να διδάξει την ιστορική αλήθεια και τους λόγους πίσω από τους οποίους κάποτε η ιστορία παραποιείται, αμέσως πρέπει να καταγγελθεί και να μπει στην θέση του.

Γιατί στα κυπριακά σχολεία η ιστορική αλήθεια είναι μίασμα. Να μην αναφερθώ στην Κυπριακή ιστορία που βασικά δεν διδάσκεται, ούτε η πλούσια Μεσαιωνική ούτε φυσικά η Νεώτερη.

Όλα τα ανωτέρω δημιουργούν ανθρώπους χωρίς γνώσεις, απαίδευτους, που δεν γνωρίζουν ούτε Μουσική ούτε Τέχνη ούτε Ιστορία.

Άλλωστε ποιά η αξία να ξέρεις να παίζεις το πιθκίαβλι αν δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τις 4 εποχές του Βιβαλντι ή το Another Brick in the Wall των Pink Floyd;

Ποιά η αξία να μάθεις να ζωγραφίζεις ένα μήλο αν δεν είδες ποτέ έργα του Caravaggio ή του Monet;

Ποια η αξία να ξέρεις ότι το 1945 τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αν πρώτα δεν άκουσες την ομιλία του Τσώρτσιλ, που ενέπνευσε τον λαό του και την Ευρώπη για τον αγώνα και την τελική νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.

“We shall go on to the end. We shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our island, whatever the cost may be. We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender!” -Winston Churchill

Και στα ελληνικά:

“Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους, πρέπει να πολεμήσουμε στη Γαλλία, πρέπει να πολεμήσουμε σε θάλασσες και ωκεανούς, πρέπει να πολεμήσουμε με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση και δύναμη στους αιθέρες, πρέπει να υπερασπιστούμε το Νησί μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Πρέπει να πολεμήσουμε στις παραλίες, πρέπει να πολεμήσουμε στους αγρούς και τους δρόμους, πρέπει να πολεμήσουμε στους λόφους. Δεν πρέπει ποτέ να παραδοθούμε”

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close