Πολιτική

Ανοίγουν μερικώς τα οδοφράγματα από τις 8 Ιουνίου

Από τις 8 Ιουνίου θα επιτρέπεται και πάλι η διακίνηση από τα σημεία διέλευσης αλλά όχι για όλους. Θα διενεργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε άτομα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τη σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης συμφώνησαν την Πέμπτη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με δική του πρωτοβουλία, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και μετέφερε σχετική απόφαση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών διακίνησης από τα σημεία διέλευσης.», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωση του, σημειώνοντας ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε συναντίληψη μεταξύ των δύο.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν την ημερομηνία για το πρώτο στάδιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών διακίνησης καθώς επίσης την άμεση σύγκληση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας, ούτως ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις υπόλοιπες ημερομηνίες, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί τη συγκεκριμένη στιγμή.

Στις 8 Ιουνίου θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο, κατά το οποίο θα επιτρέπεται η διακίνηση από τα σημεία στα οποία η διέλευση γίνεται μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Τουρκοκύπριων που εργάζονται ή φοιτούν στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια της Δημοκρατίας.
  • Εγκλωβισμένων Ελληνοκύπριων ή Μαρωνιτών που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Κούσιος, «θα επιτρέπεται η διακίνηση Τουρκοκυπρίων μαθητών από το σημείο διέλευσης του Λήδρα Πάλας, όπου, μέσω λεωφορείων, θα μεταβαίνουν στους χώρους φοίτησης τους» αλλά και η διέλευση η οποία αφορά ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα προβαίνει σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε άτομα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης».

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button