Πολιτική

Δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως επίσης η δημιουργία υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, αποτελούσαν προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη για την αναδιοργάνωση του κράτους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, μετά από εισήγησή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Την ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, ο οποίος ανέφερε ακόμα ότι εγκρίθηκε η δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών, προκειμένου να ετοιμαστεί νομοσχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για την αναγκαία εκτίμηση του κόστους.

«Την επόμενη περίοδο θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα και άλλους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού», είπε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, χωρίς ωστόσο να καθορίσει χρονοδιάγραμμα. Το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου υφυπουργείου θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Μέχρι σήμερα, τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό είναι υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο έχει μετονομαστεί άλλες τρεις φορές. Το 1965, από ιδρύσεως του, ονομαζόταν Υπουργείο Παιδείας, ενώ το 1993 μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Το 2019 μετονομάστηκε σε Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, όπως επίσης η δημιουργία υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, αποτελούσαν προεκλογικές δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη για την αναδιοργάνωση του κράτους. Πρώτα λειτούργησαν τα υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Οκτωβρίου 2016 και ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 14 Ιουλίου 2017 και 10 Ιουλίου 2018, αντίστοιχα. Η λειτουργία τους άρχισε μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2018 και την επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη. Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας την 1η Μαρτίου 2018 και το Υφυπουργείου Τουρισμού στις 2 Ιανουαρίου 2019. Στο μεταξύ, ένα άλλο υφυπουργείο έλαβε έγκριση, ψηφίστηκε κι έπειτα συστάθηκε την 1η Μαρτίου 2020 – το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Αυτό που είχε μείνει στάσιμο όλη αυτή την περίοδο ήταν το Υφυπουργείου Πολιτισμού. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε τη δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού, Νεολαίας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσής του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η εξαγγελία του επικρίθηκε έντονα από το ΑΚΕΛ, το οποίο κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων (2013 και 2018) για δημιουργία ενός υφυπουργείου με αυτόνομη διοικητική δομή, εξολοκλήρου αφιερωμένο στον πολιτισμό. Ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου διευκρίνισε τότε ότι «ήταν λάθος της στιγμής» και πως η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού προχωράει κανονικά.

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button