Πολιτική

Έσπεν Μπαρθ Έιντε : Οι συνομιλίες πάνε καλύτερα από όσο νομίζουν οι έξω

OnlinEpikairotita — Τα πράγματα πάνε καλύτερα από την εικόνα που δημιούργηθηκε έξω, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. 

Με το πέρας της σημερινής κοινής συνάντησης των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ο κ. Έιντε δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «οι συνομιλίες πάνε αρκετά καλά τελευταία» ενώ εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για τις τελευταίες συναντήσεις καθότι γίνεται σοβαρή δουλειά για να ξεπεραστούν τα θέματα που εκκρεμούν.

Υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο πλευρές που θέλουν να μείνει ως έχει η κατάσταση 

Ακολούθως, σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το γιατί υπάρχει αυτή η αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο κ. Είντε απάντησε πως κατά την γνώμη του υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν η διαδικασία να αποδώσει. Συνεχίζοντας, είπε πως «Καθώς προχωρούμε πιο κοντά σε πιθανή λύση και ο κόσμος βλέπει τη λύση να είναι εφικτή, δραστηριοποιούνται και προσπαθούν να την τραβήξουν κάτω. Και στις δύο πλευρές, θα βρείτε ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν, γιατί είναι άνετοι με την τρέχουσα κατάσταση. Και θα βρείτε ανθρώπους που θέλουν να αποδώσει. Επομένως, η πραγματική διαφορά είναι μεταξύ αυτών που θέλουν να δουλέψει και αυτών που δεν θέλουν».

Επιστροφή σε διάσκεψη της Γενεύης για ασφάλεια/εγγυήσεις

Στο ερώτημα για τα κρίσιμα θέματα της ασφάλειας/εγγυήσεων και της «ισότιμης μεταχείρισης», είπε ότι το θέμα της ασφάλειας μπορεί να διευθετηθεί μόνον όταν επιστρέψουν στη μορφή της διάσκεψης της Γενεύης.

«Η αίσθησή μου είναι ότι οι πλευρές θα ήθελαν να επιστρέψουν στη Γενεύη, αλλά για να επιστρέψουν, συμφωνήσαμε μεταξύ μας πως πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα εδώ στην Κύπρο», είπε.

Επανέλαβε ότι η ασφάλεια είναι επίσης θέμα νομικού συστήματος, αστυνομίας και της όλης συνταγματικής τάξης που θα δημιουργηθεί.

«Κάποια από αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν ολοκληρώσουμε τα κρίσιμα θέματα», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν σ’ αυτά τα δύο θέματα οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν μακράν και δεν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ απάντησε:
«Δεν νομίζω είναι τόσο μακράν όσον πιθανόν νομίζετε, αλλά υπάρχει ακόμη εργασία που πρέπει να γίνει».

Ο κ. Έιντε διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μορατόριουμ στις γεωτρήσεις. Ενώ στο ερώτημα αν φοβάται νέα κρίση με αφορμή τα ενεργειακά, ο κ. Έιντε απάντησε: «Αρκετοί φοβούνται νέα κρίση. Αρκετοί Κύπριοι και στις δύο πλευρές το φοβούνται και συμμερίζομαι την ανησυχία τους, αλλά δεν έχω εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση για μορατόριουμ», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close