Βουλή

Όριο 3 θητειών για Δημάρχους, Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Μέχρι τρεις θητείες θα μπορούν να υπηρετούν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πλην των δημοτικών συμβούλων και των κοινοτικών συμβούλων σε χωριά με λιγότερους από 100 ψηφοφόρους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Παρασκευή δύο προτάσεις νόμου για τον καθορισμό ορίου τριών θητειών για τα αξιώματα των Δημάρχων, Κοινοταρχών και Κοινοτικών Συμβούλων, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν θα έχει αναδρομική ισχύ ή θα ισχύει από εδώ και στο εξής.

Από την πρόταση για το όριο τριών θητειών στις Κοινότητες, εξαιρέθηκαν τα μέλη κοινοτικών συμβουλίων σε χωριά με λιγότερους από 100 ψηφοφόρους, μετά από παρέμβαση του ΑΚΕΛ στην κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών. Για το όριο θητειών στους Δήμους, περιλαμβάνονταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, εντούτοις δεν περιλήφθηκαν στην πρόταση που τέθηκε προς ψηφοφορία.

Οι δύο προτάσεις είχαν κατατεθεί στη Βουλή το 2017 από τον βουλευτή Λευκωσίας και πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα και τρία χρόνια μετά κατέστη δυνατό να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία. Η Ολομέλεια ψήφισε με 24-23 υπέρ του καθορισμού ορίου τριών θητειών για τους Δημάρχους, ενώ για τους Κοινοτάρχες και τους Κοινοτικούς Συμβούλους ψήφισε 22-20 και 22-21, αντίστοιχα. Υπέρ τάχθηκαν και στις τρεις ψηφοφορίες ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και η ανεξάρτητη Άννα Θεολόγου, ενώ εναντίον ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ.

Ο κ. Λιλλήκας κατέθεσε ακόμα δύο προτάσεις για τον καθορισμό ορίου δύο θητειών για τους Ευρωβουλευτές και τους σχολικούς έφορους, οι οποίες ωστόσο απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία με 29-10 και 30-8, αντίστοιχα. Κατά ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και υπέρ Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ, ενώ 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή.

Αντίστοιχη ρύθμιση, με τροποποίηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας, εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από την Ολομέλεια, η οποία καθόρισε ανώτατο όριο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τις δύο θητείες. Απέρριψε, ωστόσο, πρόταση νόμου για όριο θητειών των βουλευτών.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο βουλευτής Λευκωσίας (Συμμαχία Πολιτών) Γιώργος Λιλλήκας, εισηγητής των προτάσεων, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι ο περιορισμός θητειών θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των θεσμών και των πολιτικών προσώπων από την Κυπριακή κοινωνία, η οποία κατά τον ίδιο αμφισβητείται. «Η μεγάλη παραμονή σε ένα αξίωμα με εκτελεστική εξουσία, όχι πάντοτε αλλά πολλές φορές, μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση αυτής της θέσης», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, βουλεύτρια Λευκωσίας (ΑΚΕΛ) Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι η φιλοσοφία των προτάσεων βρίσκει σύμφωνο το ΑΚΕΛ. «Συμβάλλει στη διαρκεί ανανέωση της πολιτικής ζωής, ενθαρρύνει νέους ανθρώπους να διεκδικήσουν πολιτειακά αξιώματα και βοηθά σε κάποιο βαθμό να καταπολεμηθούν κατεστημένα», είπε. Το ΑΚΕΛ ψήφισε υπέρ των προτάσεων για δήμους και κοινότητες, ενώ στις άλλες δύο τήρησε αποχή, διότι όπως εξήγησε διαφωνεί με τον ανώτατο αριθμό και θα στήριζε εάν ήταν 2 αντί 3 θητείες το όριο.

Διαφωνία, όχι ως προς το περιεχόμενο αλλά για τη χρονική στιγμή της συζήτησης, εξέφρασε ο βουλευτής Λεμεσού (ΔΗΚΟ) Πανίκκος Λεωνίδου, αναφέροντας στην τοποθέτησή του ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν σε βάθος από τη νέα Βουλή και όχι τώρα. «Βρισκόμαστε λίγο πριν από τις Βουλευτικές εκλογές και αργότερα θα έχουμε τις Δημοτικές εκλογές, και οι προτάσεις επηρεάζουν τους πολιτειακούς άρχοντες αυτών των θεσμών αυτών», είπε. Το ΔΗΚΟ ψήφισε κατά και στις τέσσερις προτάσεις.

Οι επόμενες Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2021, ενώ οι Δημοτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021. Αν και για τις δεύτερες υπάρχει ενδεχόμενο να μετατεθούν το 2024, εάν κι εφόσον ψηφιστούν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρομοίως, ο βουλευτής Αμμοχώστου (ΔΗΣΥ) Γιώργος Κάρουλλας διαφώνησε για τη χρονική στιγμή, αναφέροντας επιπλέον ότι παρότι είναι υπέρ της ανανέωσης προσώπων, αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης. «Η λαϊκή βούληση είναι αυτή που μπορεί να ανατρέπει το όποιο πολιτικό κατεστημένο». Ο ΔΗΣΥ καταψήφισε και τις τέσσερις προτάσεις.

Σύμφωνος με τη φιλοσοφία των προτάσεων αλλά μόνο για αυτές που αφορούν αξιώματα στα οποία ασκείται εκτελεστική εξουσία είπε ότι είναι ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. «Εκεί όπου δεν ασκούνται εκτελεστικές εξουσίες θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί ως προς τον περιορισμό» είπε. Η ΕΔΕΚ ψήφισε υπέρ των προτάσεων για δήμους και κοινότητες και κατά στις άλλες δύο.

Από τα υπόλοιπα κόμματα δεν τοποθετήθηκε κανένας βουλευτής.

Show More

Giorgos Ioannides

Ο Γιώργος Ιωαννίδης γράφει για θέματα που αφορούν την πολιτική σε Κύπρο, Ελλάδα και ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button